Svi dobitnici Lifke

Na jubilarnom 20. Festivalu evropskog filma Palić, koji će se održati od 13. do 19. jula, biće predstavljena monografija „Dodir večnosti „ o dobitnicima prestižne nagrade „Aleksandar Lifka“, koju od 2000. godine FEF Palić dodeljuje velikanima iz Evrope i Srbije za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Lista dobitnika potvrđuje da je reč o umetnicima koji su se svojim filmovima upisali u antologije nacionalne, evropske i svetske kinematografije. Osim što su nosioci najvećih domaćih i svetskih filmskih priznanja, oni su stvaraoci koji su, unoseći specifičnu autorsku notu, istražujući medij filma i otkrivajući drugačiji pogled na svet, obogaćivali filmsku umetnost i određivali njen tok. Među dobitnicima su reditelji, scenaristi, glumci, kompozitori…

 

Autor ove značajne monografije, koja će u dvojezičnom formatu (na srpskom i engleskom jeziku) biti promovisana na Festivalu je filmski kritičar Nebojša Popović. Naravno, izdavač je FEF Palić.

 

„Cilj monografije je da sve nas podseti na najvažnije trenutke u opusima dobitnika nagrade ‘Aleksandar Lifka’. To je, s jedne strane, lako i lepo, a s druge i jako teško, jer toga ima mnogo i nije nimalo jednostavno ako želite da na prostoru od nekoliko stranica sažmete sve ono što o tako značajnim autorima i delima treba reći. A zatim, dela mnogih dobitnika nagrade ‘Aleksandar Lifka’, a reč je vrlo često i o remek-delima, odavno nisu ili su veoma retko prisutna na malim i na velikim ekranima. Monografija treba da podseti na ta dela i da ukaže na mudru odluku Festivala evropskog filma Palić da u našoj sredini otrgne od zaborava neke od najvećih dometa evropskog i svetskog filma“, kaže Nebojša Popović.

 

Ukazujući počast dobitnicima, Festival evropskog filma Palić je doživeo da mu se kao festivalu počast i vrati. U prilog tome govori podatak da su 23 dobitnika lično primila nagradu „Aleksandar Lifka“ (od ukupno 26). Dobitnici su svojim boravkom na Paliću, bilo da je on, kao u slučaju Kena Louča (Ken Loach), trajao svega petnaestak sati ili sve vreme Festivala u slučaju većine, ostavili trag koji će biti registrovan u monografiji kroz fotografije i u formi izjava, intervjua, koje je napravio autor monografije ili odlična novinarska ekipa koja vrlo stručno radi svake godine Festivalske novine.

 

Spisak dosadašnjih dobitnika nagrade „Aleksandar Lifka“: Milena Dravić i Mikloš Jančo (Miklós Jancsó), 2000, Jirži Mencel (Jirí Menzel) i Dušan Makavejev, 2001, Gordan Mihić i Lučijan Pintilije (Lucian Pintilie), 2002, Kšištof Zanusi (Krzysztof Zanussi) i Puriša Đorđević, 2003, Živorad Žika Mitrović i Margareta fon Trota (Margarethe von Trotta), 2004, Andžej Vajda (Andrzej Wajda) i Eva Ras, 2005, Velimir Bata Živojinović i Teo Angelopulos (Theodoros Theo Angelopoulos), 2006, Ištvan Sabo (István Szabó) i Ljubiša Samardžić, 2007, Goran Paskaljević i Ken Louč (Ken Loach), 2008, Ken Rasel (Ken Russel) i Miki Manojlović, 2009, Goran Marković i Konstantin Kosta Gavras (Constantin Costa Gavras), 2010, Lordan Zafranović i Srđan Karanović, 2011, Žan-Mark Bar (Jean-Marc Barr) i Zoran Simjanović, 2012.

 

Ovogodišnji dobitnici nagrade „Aleksandar Lifka“ su proslavljeni ruski režiser i glumac Nikita Mihalkov i jedan od najvećih domaćih filmskih stvaralaca Emir Kusturica.

 

Aleksandar Lifka je začetnik kinematografije na ovim prostorima i jedna od najznačajnijih evropskih figura zaslužnih za promociju filma u prvoj polovini prošlog veka.

 

Dvadeseto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 13. do 19. jula 2013. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

 

Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, izložbe, debate… i, naravno, najviše gostiju do sada iz cele Evrope.

 

Najbolje evropske filmove u Glavnom takmičarskom programu i ove godine gledaćete na nestvarnoj Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji.

 

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.

 

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.

 

Umetnički savet Festivala nagradiće evropskog filmskog autora nagradom Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR