Svi možemo da menjamo makar jedan svet

Odakle početi priču o Milanu Popoviću; našem mladom sugrađaninu, glumcu kog gledamo u nekoliko novijih domaćih televizijskih serija, kad je povoda tako mnogo.  Krenimo zato od početka.
Rođen je u Novim Žedniku, gde je i završio osnovnu školu. Detinjstvo pamti po zanimljivim  vragolijama.


Milan Popović na pauzi izmedju dve probe

„Imao sam sreću da odrastam na selu. Moje dvorište je uvek bilo puno životinja, koje sam  rado dovlačio i tako pravio džumbus svojim roditeljima sa raznoraznim, često neuobičajenim kućnim ljubimcima; zmijama, škorpijama, sovama, orlovima, papagajima, kornjačama – započinje Milan priču o sebi.

Talenat uvek nađe svoj put

To interesovanje za prirodu, biljni i životinjski svet vodi ga dalje u Srednju poljoprivrednu školu, ali samo kao prelaznu destinaciju do ostvarenja njegovog dečačkog sna.
„ Ljubav prema pozorištu i glumi je rodjena tačno kad i ja, a kako su godine prolazile, ona se razvijala i rasla uporedo sa mnom. Još kao dete sam znao da će to biti moj životni poziv. Teško je objasniti kako, ali prosto sam znao. Sa nepune dve godine majka me je stavila na binu i kasnije mi rekla da me nikad srećnijeg nije videla. Bio je to prvi znak i za sve ostale.


Diplomska predstava “Play Strindberg” 

Iako formalni deo priče nije išao baš glatko, za Milana nikada nije bilo dileme da li je na pravom putu.
„Po završetku Srednje škole odlazim na prijamni ispit koji nisam položio, ali ne gubim veru i nadu. Tokom godinu dana prinudne pauze, koju sam ispunio čitanjem drama i učestalim odlaskom u pozorište, odlučujem da se pripremim kako valja. Uz nesebičnu pomoć sjajne glumice subotičkog pozorišta Minje Peković,  već nakon par meseci upisujem Akademiju na klasi profesora Jovice Pavića.  Ubrzo zatim dobijam i prvu profesionalnu ulogu u Vranju u predstavi      ” Ostrvo prokletih”, a uskoro stiže i premijera u filmu  “Branio sam Mladu Bosnu. „

Gde se zapošljavaju glumci?

I tako su uloge počele da se nižu.  Diplomirao je glumu  2016. godine.  Matično pozorište nema, kao i mnogo glumaca novije generacije. Na pitanja kad i kako će da se zaposle niko im ne daje odgovor.
„Već  tri godine “uživam” u statusu slobodnog umetnika i moram priznati da se osećam kao da sam u penziji. Mladim glumcima je najveći problem zaposlenje, svake godine izlaze nove generacije za koje nema mesta u pozoriištu. Dosta kolega je otišlo u inostranstvo i bave se nekim drugim poslovima zato što od svog posla ne mogu normalno da žive. Ja sam ostao, iako se više puta na dan pitam zašto, ali valjda još uvek gajim nadu da može biti bolje. U svakom slučaju mladi glumci i glumice nemaju baš zavidan položaj. Trenutno je Srbiju zadesila hiperprodukcija, rade se masovno novi filmovi  i većinom serije. To je dobro,  iako je opao kvalitet serija, ali najbolje uvek nađu svoj put.


Fotografija iz predstave “ Valjevska bolnica”  Kruševačkog pozorišta

Protekle godine igrao je u nekoliko serija  “Grupa”, “Švindleri” , “Crveni mesec”. U pozorištu igra u  predstavi “Pelikan” u režiji Jovane Krstić na sceni Vuk teatra.  Trenutno su sve aktivnosti  prenete na Internet.
„ U toku su svakodnevne onlajn probe za novu predstavu“ U Edenu na Istoku” , čija se premijera očekuje nakon završetka vanrednog stanja. Radujem se ponovnom igranju pred Vranjskom publikom. Isto tako dobijam pozive za kastinge koji se rade onlajn.“

Novi Žednik ima svoga glumca, a uskoro i ceo film

Posao mu je uglavnom vezan za Beograd, ali svoje rodno selo ne napušta i ne zaboravlja. Počeo je sa snimanjem dokumentarnog filma o Novom Žedniku, koje je trenutno prekinuto zbog okolnosti u kojima smo. To ce biti njegova prva filmska režija.


Fotografija iz  iz serije “Švindleri”
Planove za budućnost ne pravi jer kako se kaže: “Ako Boga hoćeš da nasmeješ reci mu svoje planove”.
„Trudim se da radim svoj posao najbolje što umem u datom trenutku. Gluma je jedno plemenito zanimanje i osećam se zaista ispunjeno kada vidim ljude koji odlaze iz teatra, nekada nasmejani ,nekada tužni, zamišljeni nekim pitanjima koja do tada sebi nisu postavljali. Kažu da ne možemo da menjamo svet, ali možemo pojedinca. A, zar nije svaki pojedinac jedan mali svet – objašnjava svoju glavnu životnu ulogu Milan.

Poznati govore za decu

Skoro je pokrenuta dobrotvorna akcija pod nazivom  “Uz priču je lakše” u kojoj glumci i glumice snimaju priče i pesme za decu i objavljuju ih putem društvenih mreža. Kako Milan u slobodno vreme piše pesme za decu, a uskoro završava i dečiju monodramu pod nazivom “Ja Ludvig sveznalica”, rado je izrecitovao svoju pesmu o Miši pužu.

POKRENUTA JE INICIJATIVA UZ PRIČU JE LAKŠE ZA SVE MALIŠANE. PESMA MIŠA PUŽ NAPISAO I GOVORI MILAN POPOVIC #uzpričujelakše #ostanikodkuće #budizdrav #budiodgovoran #zajednozadecu #ostaninasmejan #svismouovomezajedno #CitamKodKuce #umetniciprotivkorone

Gepostet von Milan Popovic am Dienstag, 31. März 2020

 

 

 

 

 KOMENTARI

 1. Zoran Jović kaže:

  Svaka čast, neka kroz tebe ceo svet zna za Novi Žednik.

 2. Stanko Parać kaže:

  Pravi pofesionalac, momak za primer!

 3. Sebastian Nađ kaže:

  Zrno po zrno pogača, tvoje vreme tek dolazi!!! Samo napred

 4. Mister No kaže:

  Napred zemo,hajrá. 🙂

 5. Nela kaže:

  Bravo Milane,Zednik je ponosan na tebe ☺️☺️☺️

 6. Vlada kaže:

  Pozdrav za zednicane!

 7. Nada kaže:

  Mislim da nema Novožedničanina koji nije znao da ćeš biti glumac. I stvarno si, od najranijeg detinjstva, pokazivao svoje glumačke kvalitete i bio poseban. Bravo Milane, ponosni smo na tebe.

 8. ffilozoff kaže:

  ISUS je umro i sad zestoko vraca,,,Talijanima

 9. Jožef kaže:

  Pozdrav Nagyfeny…

OSTAVITE KOMENTAR