Svi vlasnici nekretnina da podnesu poreske prijave

Zbog velikog broja izmena u zakonu o porezu na imovinu, svi Subotičani koji su vlasnici nekretnina ili zemljišta moraju do 31. marta podneti poresku prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu.

 

Zbog toga je u Gradskoj kući i u Mesnim zajednicama organizovano podnošenje prijava, a u službi lokalne poreske administracije rečeno je Tanjugu da je to bilo neophodno baš zbog velikog broja izmena, kako bi se utvrdilo pravo stanje i na osnovu njega odredio porez.

Subotica pogled

Prema projekciji rukovodioca Službe lokalne poreske administracije u subotičkoj lokalnoj samoupravi Anke Trifunović, prošlogodišnjim izmenama zakona o porezu kvalitet objekta više ne igra ulogu prilikom utvrđivanja poreza. On će se utvrđivati na osnovu teritorijalnih zona koje je utvrdila lokalna samouprava, u okviru kojih se za svaku nepokretnost određuje prosečna tržišna cena. Ona će se određivati na osnovu prometa, odnosno kupoprodajnih ugovora sklopljenih na sudu u periodu od 1. januara do 31. septembra.

 

To znači da će vlasnici objekata lošijeg kvaliteta sada imati jednak porez kao njihove komšije koje imaju kvalitetniji objekat iste starosti i kvadrature, za razliku od dosadašnje prakse gde je lošiji kvalitet značio manji porez, rekla je Tanjugu Trifunović.

 

Prema njenim rečima, šupe se više ne oporezuju, kao i terase i lođe, dok se potkrovlja, ostave i podrumi oporezuju u punoj kvadraturi.

 

Što se starosti tiče, na svaku godinu starosti nepokretnosti obračunava se stopa amortizacije od 0,8 odsto, koliko je bila i do sada, maksimalno do 40 odsto.

 

"Noviji stanovi i stariji stanovi će imati različit porez u zavisnosti od godine starosti. Kod stanova će uglavnom biti sličan porez, nekima čak i manji, a nekima i malo veći, ali neće biti drastične razlike. Jedino kod tih objekata lošijeg kvaliteta, gde je bio apsolutno mali porez, doći će do povećanja do 70 odsto. Umesto 1.000 dinara plaćaće 1.700 dinara godišnje", objasnila je Trifunović.

 

Odluka da svi vlasnici nepokretnosti moraju ponovo podnositi poreske prijave, prema njenim rečima, doneta je zbog velikog broja izmena u samom zakonu.

 

"Zakonodavac je u jednoj odredbi rekao da Skupština grada može da donese odluku da se podnesu poreske prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, i zbog toga je doneta odluka jer se puno toga menjalo. Moglo se utvrditi na bazi postojećih podataka, ali nismo imali tačne podatke i možda jednom treba podneti prijave da budu tačni podaci radi utvrđivanja, što je sada veliki problem i velika gužva", rekla je ona.

 

Ona je dodala da se od sada utvrđuje i porez na poljoprivredno zemljište, gde je umesto ranijeg petostrukog katastarskog prihoda osnovica sama površina, a cena se određuje po zonama.

 

Kada je u pitanju poljoprivrednog, građevinskog i šumskog zemljišta, porez treba da prijave vlasnici više od 1.000 kvadrata, odnosno deset ari, a visina poreza se takođe određuje po klasama. Vlasnici poljoprivrednog zemljišta takođe imaju mogućnost da više parcela iste klase stave na jednu prijavu.

 

Ona je ocenila da popunjavanje prijave nije komplikovano, dodavši da je raspored prikupljanja prijava po mesnim zajednicama istaknut je na internet prezentaciji lokalne samouprave, a na licu mesta se može dobiti sam obrazac prijave.

 

"Građani treba da ponesu ličnu kartu, njenu fotokopiju i dokument o vlasništvu, ili o sticanju tog prava koje imaju nad nekretninom. S tim da nam je izvod iz katastra potreban za zemljište, jer se iz njega vidi klasa zemljišta", rekla je Trifunović.

 

Porez na imovinu ubira lokalna samouprava, a u Subotici je prošle godine naplaćeno oko 280 miliona dinara po ovom osnovu, koliko se projektuje i za ovu godinu.

 

Do sada je ovim porezom bilo obuhvaćeno oko 55.000 građana Subotice, s tim da je bilo oko 80.000 nepokretnosti, a s obzirom na to da se sada oporezuje i zemljište procenjuje se da će ovim porezom biti obuhvaćeno još oko 60.000 nepokretnosti.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Najveći udarac će pretrpeti oni koji imaju lošije nekretnine u centru grada. Takvih je veoma mnogo u Subotici.

   

  Te nekretnine su zbog lošijeg kvaliteta bile manje oporezovane, ali to sada ne igra ulogu. Porez će skočiti i zbog zoniranja a one upadaju u najskuplju zonu.

   

  Sa druge strane, kvalitetne nekretnine na periferiji će pretrpeti najmanje promene u porezu, što će na neki način stimulisati gradnju tamo.

   

  To generalno ne odgovara Subotici, koja ima veliku površinu u odnosu na broj stanovnika. Širenje na račun poljoprivrednog zemljišta (oranica i voćnjaka) će ostaviti duboke posledice po grad koji nije u stanju da finansira infrastrukturu u tolikom obimu.

 2. jasso kaže:

  opet gradjani treba da rade tudji posao,stan u kojem zivim je prvi put useljen 1976 godine kad je zgrada i zavrsena,ja sam u njemu od 1987 kad je meni dodeljen na koristenje,od prosle godine ga otplacujem,kad sam dobio napokon mogucnost da ga otkupim i sta ja sad treba da ponovno prijavljujem to poreskoj,kad porez placam jos od vremena kad sam samo imao stanarsko pravo i nikakvih drugih promena nema,jer na drugom sprat ja ne mogu praviti nikakva prosirenja,a ni stan se sam  nije prosirio ili  nagojio…

 3. Neša kaže:

  "Građani treba da ponesu ličnu kartu, njenu fotokopiju i dokument o vlasništvu, ili o sticanju tog prava koje imaju nad nekretninom. S tim da nam je izvod iz katastra potreban za zemljište, jer se iz njega vidi klasa zemljišta", rekla je Trifunović.

  Ovo zaista više nema smisla!!! U državi ima 780.000 zaposlenih u državnom i javnom sektoru, po kancelarijama ne rade ništa, službe sve podatke već imaju a od građana zahtevaju da se lomataju po šalterima, plaćaju takse i naknade (izvod iz katastra) i ponovo podnose zahteve za stvar koja je već poznata! Ovo je, da izvinete, stvarno je*anje u zdrav mozak i smišljeno samo zato da se građanima i privredi otme novac kroz takse, naknade i veći porez!!!

  Ima li ovome kraja?????????????????????????????????

 4. Stipane,siti se... kaže:

  Jasso,iz ukupne kvadrature,SADA IZBACI LODJIJU ILI BALKON I PLAKARE,ako lmas,i vec si usparo,uz malo truda…

 5. varoščanin kaže:

  Zbog velikog broja izmena???? Zar nije obaveza prijaviti izmene? Zašto onda maltretirati i izlagati troškovima ostale građane ?

 6. Stipan Sveti kaže:

  Eee, moji Čeljadi… i ovo smo doživili. Lav lovi kad je gladan… pa se najede, i mirna Bačka. On se odmara. Ali pacov,..taj nikad da se zasiti. Uvek nešto gricka, buši, glaba, a bogme i koti se. Kad ti dodju na salaš, začas se razmnože, sve ti požderu, izbuše ti salaš uzduž i popreko, opelješu ti čardak, pa se ti slikaj! Imali smo LAVA, nije nam bilo dobro… sad ETO NAMA PACOVA…. a ovo je tek početak… pacovi su jako lukavi, pravi su tromozgani.. biće veselo..

 7. JAPAJA kaže:

  Izvod iz katastar je dok je bio u Sudu bio 100 dinara a sad je u onom opstinskom je***niku 1200 dinara. Pa sad vi izracunajte ko ce da se ovajdi u ovom gradu mafijasa i kriminalaca na vlasti.

  I pitanje za sve gradjane Subotice, zasto smo mi gluplji od tuzlaka, sarajlija, mostaraca, ……. Sta cekamo?

   

 8. Trogirska kaže:

  Jako, jako upakovano i nije baš jasno, što znači u prevodu, kao i uvek do sada :

  NAJEBALI SMO

   

 9. zorandjala kaže:

  neka mi neko da valjan razlog da se ja izlazem trosku kada nista nije menjano od donosenja predhodnog resenja.a i da je menjano morao sam to prijaviti.imaju kod sebe sve pa neka donose nova resenja.nisam to ja trazio.

 10. No comment kaže:

  Baš lepo, znači plaćam isti porez za 100 godišnju porodičnu kuću, kao komšija ko je sad zgradio novu……lepo…..genijalno…..tražiću da ih nagrađuju sa Novelovom nagradu…

 11. Nikola kaže:

  GRADJANI SU OBAVEZNI ???!!!!?>??!?!??!

  Pa sta rade stranacki zaposleni zna se gde !!! Primaju debele plate a mi da izlazimo sa posla i da im sve na noge donesemo da ne napustaju fotelje !!! 

  E da smo i mi pametni pa ko u Tuzli pocistiti govna od gore pa na dole da rade svi svoj posao a ne da se korziraju u toku radnog vremena u skupim krpicama !!!!

 12. Istina kaže:

  Nema ništa ni od ovoga…
  Zar iko misli da mali milion objekata će biti ponovo ujavljeno do kraja mart???
  Ovde više se ne plaća ni TV preplata, ljudi su uvideli da oni koji su bezobrazni, i nepošteni uvek dobro prolaze, a oni koji…zna se.
  Nismo mi gradjani kriv što su evidencije bile takve kakve, ali da do datog roka ni 20% gradjana neće (ponovo) prijaviti imovinu, da bi Nas poštene odrali oni koji se bez konkursa zapošljavaju, i troše Naše pare za njihov nerad.
   

 13. vlada kaže:

  Ako ce se placati po zonama, ne znam zasto bih i sta prijavljivao? Mislim, stan nisam preselio u drugi deo grada… Da li moze neko od nadleznih da odgovori koji podatak nemaju?

 14. Bohrer kaže:

  Najavljeni novi porez na imovinu nije ništa drugo ,već kako bi to definirali turcizmom ,nama vrlo bliskom terminilogijom ništa drugu nego da je to harač. Mislili smo da više na našim krajevima takav otimački zakon nikada više neće zaživeti ,ali očito u novom "rimskom carstvu" zvana EU.ponovo će nam nametnuti taj robovski zakon. Zakon -porez na imovinu spada u kategoriju neustavnih zakona i direktno ugrožava ljudska prava građana. Naime svi građani ove države pa i opštine Subotica ,prilikom sticanja svoje nekretnine građenjen ili na drugi pravni način ,platili su sve poreze, Platili su porez na građevinski materijal ,platili porez pri uređenju građevinskog zemljišta ,Platili porez pri izgradnju svojih kuća kada su im izvođaći te radove izvršili ,platili razne poreze pri izvršene usluge od stranih komunalnih preduzeć (vodovod ,čistoć,elektrovojvodina ,zavodi za urbanizam ,projektnim organizacijama itd i platili usluge tim institucijama ) Znači platili su plate zaposlenima za izvršene usluge opet sa porezom. Sada treba plate za svoju stambenu zgradu porez je u njima stanuju sa svojom porodicom.Pa gospodo ekonomisti porez sa plača na dobit ,ako izdaješ nekretninu i od tog imaš prihode,u ovom slučaju to nije to. Primera radi susedna nam država član EU na referendumu svojih građana odbila zakon poreza na imovinu kao neustavan koja šteti svojim građanima i zadire u ljudska prava i prava na koriščenju sopstvenu imovinu.

  Da li se neko zamislio i dali će nam Gospođa Anka Trifunović otkriti "tajnu",po kojoj stopi će plačati porez razne Konjske Ergele ,vile novih bogataša  s vinarijama,raznim zamkovima-restoranima ,prenočištima itd,   sa nekoliko hiljada kvadratnih metara , a gde izdavaju i rentiraju delove poslovo-stambene zgrade.? -Nikako porez će se plaćati na knjigovrdnosni iznos tih nekretnina ,a to će biti u nekim slučajevima nekoliko hiljada dinara.Tamo neće važiti tržišna cena kao osnovica za oporezivanje kao kod građana koji imaju skromne svoje stambene zgrade pogodite zašto ? Zato organizovati referendum građana protiv uvođenja poreza na stambene zgrade u kojima se stanuje a ne ostvaruje se dobit ,jer ukoliko se to ne uradi u ovoj ekonomskoj situaciji veliki broj građana postače socijalni slučaj i ostače na ulici.

 15. Srki kaže:

  Ja ne placam! Boli me vise K***C! A stan ce mozi da mi oduzmu samo iz moje zgrcene, hladne, mrtve ruke…

 16. esmeralda kaže:

  Član 37 Zakona o izmenama I dopunama zakona o porezima na imovinu glasi:

   “Od 1. januara 2014. godine skupština jedinice lokalne samouprave može odlukom obavezati poreske obveznike koji ne vode poslovne knjige da podnesu poreske prijave, za svu ili za određenu imovinu koja je predmet oporezivanja porezom na imovinu na teritoriji te jedinice lokalne samouprave, za koju su obveznici podneli i za koju nisu podneli podneli poresku prijavu.”.

  Naravno, subotička lokalna samouprava iskoristila je MOŽE I obavezala nas da PONOVO podnosimo prijave i sva dokumente. Inače, subotički katastar je online i tamo i mi, a i lokalna samouprava može da vidi sve potrebne podatke o nekretninama.

 17. Anonimni kaže:

  Ja imam kupljen  NELEGALIZOVAN stan od opstine, vec vise od 20 god. Takvih je osam zgrada sa po 5-6 stanova. U katasteru se vodi kao njiva, jer prodavac  nema para za legalizaciju.  Ali, meni i drugim stanarima, UREDNO stizu sve dazbine na naplatu. Porez na stan po kvadraturi, vazdusarina i sve ostalo…Znaci, imaju oni negde sve zabelezeno, ali zasto ne bi bilo komplikovano ako moze.

 18. Istoričar kaže:

  Šta se brinute vi koji ste kupili tuđe stanove od opštine koje su oduzeli komunisti nakon ww2 od Mađara, Nemaca-Austrijanaca, Jevreja , zašto da plačate porez na tu imovinu? ,još malo pa će se pojaviti pravi vlasnici tih nekretnina ,lepo će vas iseliti , a porez opština nek rešava snjima ak tada još bude tog poreza.

 19. zorandjala kaže:

  Istoricaru nije mesto sarkazmu i cinizmu ,stvar je ozbiljna .Opstinska uprava kao moli gradjane za pomoc{ja druksije nemogu ovo da shvatim}da dopuni budzet jer nema bolji nacin da nam uzmu pare nego kroz razna dokumenta koje bi mi trbalo da vadimo.Svi smo u tim go,,,ma bez obzira ko je kako dosao do stnbenog prostora.ova dokumenta oni bi trebaslo da imaju kod sebe jel ako nije tako svi zaposleni bi trebalo da sau na robiji jel se neodgovorno odnose prema poverljivoj imovini.JA mogu da ih tuzim jel su zagubili ili prodali poverljiva dokumenta koja se odnose na imovinu gradjana.Jednostavno su trebali reci da svaki gradjanin uolati odredjen iznos i mir u kuci. ovako samo pokazuju da sada definitivno misle da smo idioti.

 20. Scaly kaže:

  Kako sam shvatio, sarkazam i cinizam su od muke. Gosp. zorandjala, "stvar"je bila ozbiljna i u vreme Miloševića koji je zapravo uveo porez na nekretnine, a niko se tada nije previše bunio. Tada se bezbrižno ratovalo, pronalazili su se neprijatelji, švercalo sve i sva, trošilo ukradeno na izgradnju prizemnih vila u Dolini Lopova i sl., itd. itd… a sve u korist love kojom su se plaćali ratnici i njihove igre.

  Eto, danas je vlast opet na početku: negira da ima dokaze o stambenim kvadratima građana, a isto tako negira da ima podatke za razrez poreza na tu imovinu. Ali danas, vlast ne ratuje pravim, već oružjem koje ubija samu srž našeg naroda: uništava i ono malo što je još ostalo – stambeni prostor. Milošević je ratovao i izgubio rat, a Nikolić, Aca i Dača njegovi su nekadašnji ratnici, pa je bilo za očekivati  da će posegnuti za štosovima svoga učitelja.

  Jako se čudim pravnicima. Pa zar u tom tzv. intelektualnom delu našeg naroda nema nijednog poštenog – ni u opoziciji ni poziciji, ni nezavisnog – da uputi građane kako zauvek skinuti ovaj namet s leđa građana. To je dokaz da svi oni – bili u kakvoj partiji ili ne, željno očekuju ovaj potez sadašnje vlade kako bi u budućnosti od tog narodnog novca imali od čega politizirati i izigravati pravednike. Dovoljno je kazati i to da nijedna stranka nema u svom programu ukidanje ovog neustavnog nameta.

  Sada će se oni "pokrivati" kako im to nameće EU! Pa zar Mađarska nije u EU?… a nemaju taj porez koji samo siromaši građane a ništa ne pruža! Dobro nam – pa makar sarkastično – piše Istoričar.

  A sada ću vam ispričati istinitu priču: nasledio ja jedan stan 2010. godine. Ostavinska trajala više meseci, pa dok nisam dočekao pravosnažnost rešenja, već bio 6. mesec 2011. Onda se lepo otišlo na godišnji u Grčku, Tursku, Mali…, pa kada je 'proradila' republička uprava prihoda u SDK svom parom, bio je 10. mesec – pa obavim kod njih oslobađanje od plaćanja poreza na nasleđenu nekretninu. Odem ja onda u Opštinu prijaviti svoju nasleđenu nekretninu. Zašto? Zato što mi od početka 2011. nisu hteli dati uplatnicu da uplaćujem akontaciju poreza pa mi se iznos dobro povećao. Popunim ja one njihove obrasce koje danas nemaju, pa čekam rešenje o razrezu. Onda im je došao jedan Božić, pa prva NOva godina, pa drugi Božić pa druga Nova godina, pa prošle slave… Sveti Sava… i ko zna šta sve ne, i odem ja tražiti moje rešenje jer počela je nova fiskalna godina. Od rešenja ni traga, ali ni od dokumentacije! Dođi danas, dođi sutra… trajalo to tri – četiri meseca… da bi me pozvali da ponovo predam zahtev za razrez poreza! I naravno, do tada nisam uplaćivao ništa, jer mi nisu izračunali ni akontaciju! Predam novi zahtev – odnosno prijavu, pa čekam do marta 2013. Odem na već dobro poznati šalter sa živčanim radnicama i ona mi kaže kako nema mog rešenja jer nisam podneo prijavu! Onda sam otišao kod šefa i odmah su je pronašli u nekoj doljnjoj fioci. Sve u svemu, u 8. mesecu 2013. bila su konačno gotova rešenja: i to za 2011., 2012. i 2013. godinu – sve đuture (kad smo već kod turcizama)! E sad, još jedan kuriozitet! Onda na šalteru živčana radnica mi kazala da ukoliko hoću dobiti ta rešenja, moram platiti 360 dinara jer kao nisam bio kod kuće kada je poštar iznosio rešenja! interesantno, pa nisam ni dobio obavest da mi neko nešto pokušao dostaviti ili uručiti – ali svejedno – PLATI!

  Kada sam sabrao iznose, moram priznati da mi je pozlilo. I to sve dospelo već na naplatu, a kamata teče od dana preuzimanja rešenja. Pitam ja šiziku kako ću to sve platiti, a ona kaže kako se to nju ne tiče – neka plaćam malo po malo, a i sto posto je poskupio porez.  A šta je sa izgubljenim vremenom od 2 i po godine? Kamata teče sve dok te iznose ne isplatim? A šta je sa propustima i greškama Uprave prihoda subotičke opštine??? Gde je zakon i pravilnici o radu??? Šta je sa propustima službenika????

  U očaju odem kod šefice Trifunovićke. Izložim joj sve kao i vama, ali ona kamena srca izjavi kako ne mogu plaćati na rate – jer to uprava prihoda ne praktikuje, već da plaćam kako imam novaca! Što se tiče greške njizine 'sposobne' službe – na to nije imala nikakav odgovor! Došao sam do zaključka da je vrlo sposobna šefica jer na greške službe nema nikakav komentar! Pošto je dolazila jesen i na red škola, zimnica ogrev… platio sam nešto malo. Ali ne lezi vraže – u decembru stigne opomena Uprave prihoda da sam dužan i to pozamašno. A kamata – 2.600 dinara! To bi trebala biti ta mala kamata kako je kazala Trifunovićka!

  Zaždijem ja opet u Upravu prihoda jer sam čuo preko tv-a i radija da se zaostao porez (koji kod mene nije izostao mojom krivicom!!!)  može platiti na rate ali se s njima treba dogovoriti. Odem ja u preporučenu sobu, a tamo me službenica ismeje: ma kakve rate! Šta vi mene to pitate? Mi o tome ne vodimo računa! Ja joj uporno govorim da su oni napravili grešku i da ne mogu uplatiti takav iznos… ali ona ne sluša već kaže: platite kako možete – dok vas ponovo ne 'otkrijemo' da dugujete!

  Platio sam nešto, pa sada čekam dalje događaje.

  A stan su kupili moji roditelji  na kredit i otplaćivali ga 40 godina! Od tih 40 godina, bar smo 15 gladovali dok se nisam i ja zaposlio. Pa sada vas pitam g. zorandjala – da mi nad tim stanom urade ovrhu jer ni mene na poslu ne plaćaju? Zar moja deca nemaju pravo na stambeni prostor? A šta je čovek koji za svoga života svojoj deci ne ostavi ništa? Cene stanova i kuća su sabili na najmanju moguću, a porez povećali? Je li to ustavno? Može li u ovoj državi čovek živeti u vlastitoj kući ili će uskoro morati hvatati mesto pod mostovima???

   

   

 21. jasso kaže:

  @istoricar

  ti ili si glup ili se pravis,tu niko ne kaze da nece da placa porez nego da nece ponovo da se maltretira i ponovo sve prijavljuje kad vec godinama svi placaju taj porez,pogotovo sto u velikom broju slucajeva nama nikakvih promena,kao kod mog stana,od kako je 1976 zavrsen i prvi put useljen,samo je krecen ili stavljane nove tapete,a uostalom na poslednjem popisu je sve to uneseno u popisne liste…

 22. zorandjala kaže:

  Upravo o tome se radi zasto prave budale od nas ali i od drzave. od nas jel traze da kod njih kupimo papire i da ih predamo njima jel su one sto bi trebalo da su kod njih ne vaze kod nove vlasti jel nije njima placeno[NISU ONI UZELI PARE] a od drzave jel jos nema zakon da svaka vlast ima svoju dokumentaciju,GOSPODO NA VLASTI TRAZITE DOKUMENTACIJU OD PREDHODNE VLASTI A NE OD GRADJANA,

 23. Zoran kaže:

  Opet ista priča – loš sistem se obija ljudima o leđa.

  Ako Opština sumnja da su se desile izmene, neka Opština napravi komisiju koja će raditi na utvrđivanju izmena, a ne da opet dokazujemo da NEMA izmena, kako smo svih ovih godina dobijali rešenja za porez a sad odjednom – hajde dokažite da to što radi tamo neka služba je ispravno i tačno. 

  Posebna priča će biti "sposobnost i brzina" ekipe iz snova koja radi po šalterima, i rok koji je dat da se izvrši cela ova lakrdija – prosto nemoguće!

  Ili kako obezbediti par dana, minimalno, slobodnih, od poslodavaca?

  I postavio bih pitanje, možda neko zna odgovor – da li je ovaj problem samo u Subotici ili je na teritoriji cele države? 

OSTAVITE KOMENTAR