SVM: Radio Suboticu nije moguće spasiti, podrška za RTV Panon

Osuđuje se Mađarski pokret i naglašava uvezanost RTV Panona u sistem mađarskih državnih medija

Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM/VMSZ) smatra da je akcija skupljanja potpisa od strane radnika mađarskog programa Radija Subotica, „koja je organizovana uz značajnu podršku Mađarskog pokreta (MM/MP)“ pokušaj ubiranja političkih poena u kojem se „Mađari koriste kao štit“.

svm-savez-vojvodjanskih-madjara-jpg_660x330

SVM smatra da prikupljanje potpisa „ne nudi realno rešenje“.
U saopštenju se između ostalog navodi da sudbina Radija Subotica „nije isključivo mađarska stvar“, jer će posledice osetiti svi novinari. U tekstu se poonovo naglašava da je inicijator akcije MP, a da su mađarski saradnici Radija „uvučeni“ u nju. Napominje se da u multietničkoj sredini nije kolegijalno činiti takve stvari i da se predstevnik osnivača, gradonačelnik – koji se naziva važnim članom MP – dovodi u situaciju da se ne brine o celoj instituciji, već samo o programu na mađarskom.

Predsedništvo SVM saopštava da je RTV Panon (Pannon) „osnovan da mađarska zajednica u Vojvodini ne bi ostala bez mađarskog glasa u etru“.

Dodaje se da su SVM i Mađarski nacionalni savet (MNS/MNT) zajednički „ostvarili viziju celodnevnog mađarskog radijskog i televizijskog programa“, da je RTV Panon postala strateški partner MTVA (sistema mađarskih državnih medija – prim.ur) i da se studio Panona redovno uključuje u živi program mađarske državne TV. Naglašava se i da Panon RTV dobija značajnu pomoć Mađarske i to zahvaljujući „političkoj kredibilnosti SVM-a“.

U saopštenju se zaključuje da Radio Subotici ne može da spasi ni osnivač, ni bilo koji politički činilac.

SVM se zalaže za „očuvanje celodnevnog mađarskog radio i tv programa…sa što je moguće potpunijom pokrivenošću“ i za izgradnju Medijske kuće čiji bi osnivač bio MNS, s tim što se navodi da bi se finansiranje dešavalo u saradnji s Vladom Mađarske.
SVM podržava odluku MNS, tj. „uvrštavanje u krvotok mađarskog radio programa u Vojvodini“ i u tom smislu predlog rukovodstva RTV Panon.

SVM je protiv akcije prikupljanja potpisa, smatra je „rušilačkom i nedostojnom duhovnosti Subotice“. Dodaje se da skupljači potpisa vrlo dobro znaju da Radio Subotica već više od 8 godina funkcioniše u skladu s pravnim rešenjem koje je ponudio predsednik SVM, akoji MP „iznenada smatra problematičnim“.

 

Vajdasag MAKOMENTARI

  1. STeve kaže:

    Ne racumem pupcanu povezanost Radio Subotice za SVM, ni pretpostavku SVM-a (i izgleda svih nas/vas ostalih) da sudbina Radio Subotice zavisi iskljucivo od SVM.

    Ok, SVM nije zainteresovan da zastupa interese Radio Subotice. Jel ima neko drugi ko jeste? Ako nema….

OSTAVITE KOMENTAR