SVM želi u Vučićevu vladu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je da bi ta stranka volela da posle parlamentarnih izbora 16. marta bude deo nove vladajuće većine, jer će se u naredne četiri godine dešavati bitne promene.

Istvan Pastor

"Pre svega, Srbija će odmaći u pregovorima sa EU, biće značajna zakonodavna aktivnost kao posledica približavanja EU, treba uraditi kompletnu reorganizaciju srpskog društva, a u tom poslu je nemoguće biti dovoljno efikasan iz opozicije, bar za nas kao manjinsku stranku", izjavio je Pastor u intervjuu za list "Danas".

 

Pastor je rekao da će svi ti planovi zavisiti od izbornih rezultata i spremnosti da se prihvate prioriteti SVM-a, ali je dodao da "lično ne merka nijedno ministarsko mesto".

 

"Vodićemo intenzivnu kampanju… Govorićemo o najvažnijim pitanjima mađarske zajednice, kao što su manjinska autonomija, prava nacionalnih saveta, nastavak ostvarivanja strategija, pitanje ustavnosti i statusa Vojvodine, restitucija i rehabilitacija i pitanja javne bezbednosti", rekao je Pastor.

 

On je dodao da SVM, kao mađarska manjinska stranka, ima osnovno izborno telo u Vojvodini ali da postoji ambicija da se pokaže i na širem državnom prostoru jer niz ideja koje zastupa mogu da budu simpatične i za ljude koji nisu Mađari.

 

"Prema našim podacima, u Beogradu živi negde oko tri ili četiri hiljade Mađara, što je dosta velika manjinska populacija. Takođe, i u većinskom biračkom telu ima onih kojima je simpatično ono što radimo u republičkom parlamentu i na drugim nivoima", rekao je Pastor i naveo da bi za SVM bio "strahovit uspeh" ako bi u Skupštini grada Beograda, gde na izbore izlazi samostalno, osvojila jedan mandat.

 

Prema njegovim rečima, danas nema nijednog elementa za raspisivanje prevremenih izbora u pokrajini.KOMENTARI

 1. Racun bez krcmara kaže:

  Umesto programima i idejama, politicari se bave racunicama a da narod jos nije ni izasao na izbore.

  Pastor je samo jedan od mnogih koji trguje glasovima koje jos nije ni dobio sto predstavlja novinu na politickoj sceni. Pre su se stranke barem suzdrzavale tokom kampanje pa su bile neodredjene izjavljujuci kako nije vreme za takve price.

  Smesno i zalosno. Stranke su ostale bez svojih programa i nacela i postala su udruzenja za trgovinu, dogovore, podele… A Pastor poslednjih dana prednjaci takvim stavom.

 2. Suboticanin kaže:

  Pastor vec racuna na trgovinu eventualno dobijenih glasova, a glasaci bi trebali da ga kazne za takvu politiku.

 3. Djuka kaže:

  jedva cekam da vidim koliko ce hiljada Madjara, mojih dragih prijatelja i komsija, potrcati da daju svoj glas Vucicu i radikalima. 

  duboko verujem da je takvih jako malo. a ako sam u krivu onda smo zvi zreli za jednu veliku ludnicu.

 4. Loš Đak kaže:

  Neću da komentarišem da li je to dobar korak ili ne. Verovatno su dobro izračunali kada su se odlučili na ovako nešto. Međutim, siguran sam da su dobro učinili što nisu “paktovali” sa ovim (nazovi) demokratama. Vreme će svakao pokazati. Svima nama želim puno sreće. Trebaće nam …

 5. Mađaron kaže:

  A zauzvrat dobili su Suboticu i izaći će iz koalicije u skupštini Vojvodine i srušti vojvođansku vladu, a predstavljali su se kao najveći zaštitnici autonomije Vojvodine.

  Nije valjda da neko iz VMSz-a misli da će bivši (sm)radikali bolje braniti Vojvodiniu. Nije nego, već i preko mrtvih do sebičnih ciljeva…

  Ne znam kako će na to reagovati mađarsko biračko telo

 6. magla kaže:

  Kakvo licemerstvo!

  Što ste ostali u pokrajinskoj vladi?

  Pretpostavljam da je SNS dobio nešto ozbiljniji procenat na nivou pokrajne, onda bi izbacili demokrate..

  Ipak je vlast slatka, jel da?

 7. prozivka kaže:

  Naslov najnovijeg vojvođanskog filma: "Radikali UVEK jašu zajedno". Tužno, zar ne?

 8. rada kaže:

  Pajticu, idi dok si mlad.. 🙂

 9. marokanac kaže:

  zna Pastor sa kim ce..bice ovo burne 4 godine..nadam se napredne kao i ime partije koja ce voditi Srbiju…

 10. Neša kaže:

  Odluka Pastora da se pre izbora, na vreme(?), prikloni onima koja će na izborima pobediti(?) suviše rizična i pogrešna. SNS neće postići rezultat koji očekuju. Naime, oni ga zasnivaju na svojim istraživanjima javnosti koja su naduvana u propagandne svrhe pa će tako proći kao i DS pre dve godine. Poverovaće u laži namenjene javnosti jer i sami su deo te javnosti pa zapravo sami sebe obmanjuju. S obzirom da je SNS prešao na sledeći, moguće i poslednji korak kampanje a to je hapšenje sopstvenih članova, nije nemoguće da se Pastor uplašio nečega ukoliko tog nečeg ima. Jer, ako hapse svoje što ne bi i tuđe! Političari generalno nemaju vezu sa realnošću koja se inače menja iz dana u dan te iz tog razloga olako menjaju odluke o preletanju, saradnji, koalicijama, podrškama i slično. Na političkoj sceni je haos te se sada u potpunosti vidi pravo njihovo lice odnosno da je u pitanju samo i jedino borba za vlast, položaj ili funkciju na bilo kom nivou, obavezno od višeg ka nižem.

  Dakle, ne treba nasedati na priče "novih" stranaka sa "novim" politikama i programima jer to su sve isti ljudi, istog karaktera, istog mentalnog sklopa, istih navika, istih manira… Jedino od deteta možete da očekujete da će biti prevaspitano ali od odrasle i formirane osobe NIKAKO naročito što su svi političari međusobno povezani raznim uslugama, vezama i interesima tako da niko od njih i da hoće NE MOŽE i NE SME da se promeni jer bi se time zamerio ostalima u klanu! Sve ovo važi za većinu stranaka. Samo se od ljudi koji nemaju putera na glavi, koji nisu ucenjeni i nisu deo interesne mašinerije može očekivati da rade drugačije. Iz tog razloga, narode bez obzira na nacionalnum, versku, rasnu, polnu ili drugu pripadnost, verujte SAMO i ISKLJUČIVO ljudima sa DOBRIM rezultatima u prethodnom periodu. Uvek razmotrite ŠTA je neko URADIO a ne šta obećava! Realno, od 2008. godine za građane, privredu, poljoprivredu, ekonomiju, obrazovanje, kulturu… za SVE društvene oblasti i jedni i drugi (DS i SNS) uradili su samo ŠTETNE stvari. Jeste da propadanje traje decenijama ali od 2008.g. ono je ubrzano! Iskreno, mislim da je pogubna odluka na izborima glasati za manje zlo. Treba glasati za dobro ako ga ima a ako ne onda neka izbori ne uspeju. Političare, zlo manje ili veće ali ipak zlo, treba kazniti a ne dati im glas i mandat da nastave da žive i rade. Zlo možete pobediti samo ako ga ne hranite, političare ako ne glasate za njih!

 11. dr.No kaže:

  normalno sasvim,….najbolji su.

 12. brojgel kaže:

  Naravno da zeli u vlast kad ce sad drugi da rade, a on ce posle moci da se hvali kako je i SVM participirao u tako uspesnoj Vladi. Ali to je ok. Samo nije nikako korektno da iz postovanja prema tima kojima se nudi nesto ne da. Naprimer, da srusi pokrajinsku "vladu" i raspise izbore u Vojvodini. Time bi pokazao naprednjacima da je iskren i odgovoran partner. Ovako bi sedeo na dve stolice. Sa jednima bi cinio vlast u Vojvodini koja je izgubila legitimitet, a ovamo bi sa drugima ucestvovao u republickoj.

 13. pajo kaže:

  smiley Sve mi je jako smesno!

 14. Petar.SU kaže:

  SVIMA NJIMA, je samo bitno da imaju dobru poziciju i dobre plate. Usli bi u pakt i sa samim djavolom da mogu sebi da obezbede fotelje.

 15. Neša kaže:

  "PASTOROV DAVLJENIČKI POKUŠAJ SPASAVANJA ILEGALNE EVROPSKE REGIJE"

  http://www.standard.rs/dusan-kovacev-davljenicki-pokusaj-spasavanja-ilegalne-evropske-regije.html

 16. aco kaže:

  Svima sada odgovara koalicija sa SNS to je očigledno. Pitanje je koga će SNS izabrati za parnere od svih ovih koji se nude…

 17. dr,no kaže:

  A šta ako pukne SNS ? Ratni zločini u Bosni i Hrvatskoj gde su ratovali Nikolić i Vučić?.onda će Pastor da se vrati DS-u ,poput Kuntića ,pa će svi skupa nestati sa političke scene?

 18. Lenin kaže:

  Политички Ромео и Јулија… зна се крај.

 19. zorandjala kaže:

  Neka pobedi onaj ko najbolje placa .samo molim DS da vise nenabavlja suvomesnate proizvode u Kacu jel ove sto smo dobijali nemoz da stignemo da rasprodamo vec se pokvare. Treba pronaci novog dobavljaca ili najbolje kes.ijos jedna molba ako moz direktno ove nase romske {ciganske }vodje uzmu polovinu a neki pobegnu sa lovom napolje.pa posle se hvale kao odliv mozgova. Uputstvo za citanje,Daj minus samo ako mislis da lazem.

 20. JAPAJA kaže:

  @zorandjala

  Zoki , ućuti ako Boga znaš. Ne traži kvalitet , jer kvalitet traži cenu a onda smo ga na****li načisto. Pera Rikić ima da nam zabiberi januarski račun kao da je svih 31 dana bila ko u americi. Treba to neko i da plati u ime žute stranke a ko će ako neće Pero Rikić i Zoran Marković.

OSTAVITE KOMENTAR