"Tatravagonka Bratstvo"-dobar primer

"Tatravagonka Bratstvo " naziv je subotičke firme za proizvodnju šinskih vozila. Nekadašnja poznata subotička firma za proizvodnju vagona nakon loše i neuspele privatizacije, štrajkova radnika i ponovne prodaje "zasijala" je zalaganjem Ministrarstva ekonomije i regionalnog razvoja i grada. Slovačka firma, koja je sada vlasnik Bratstva jedna je od najvećih evropskih proizvođača i servisera šinskih vozila. Prisutna je na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja, Nebojša Ćirić, potpisao je zapisnik o zvaničnom preuzimanju fabrike od strane "Tatravagonke" i predao preostalih 25 vagona Železnicama Srbije remontovanih u ovom preduzeću, od ukupno 350.

Tom prilikom je gradonačelnik Subotice, Saša Vučinić izjavio da je Fabrika "Bratstvo" primer kako se iz loše privatizacije može preći u dobru i da bi sada svi trebalo da se presele u "komšiluk"- Fabriku "Fidelinku" i da za nju pronađu povoljno rešenje.

Slika

Slovačka kompanija "Tatravagonka" je dala ponudu na tenderu za kupovinu imovine "Bratstva" u visini od 5,4 miliona evra, obavezala se na investicioni program u vrednosti od tri miliona evra, a novo preduzeće je preuzelo sve radnike "Bratstva".

– Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je 2009. godine pokrenulo poseban Program pomoći srpskoj vagonogradnji vredan 2,1 milijardu dinara u cilju pokretanja proizvodnje i upošljavanje radnika u domaćim kompanijama.
Od tada pa do danas fabrika vagona "Bratstvo" je stalno bila uključena u ovaj program i kroz dva ugovora ova kompanija je za potrebe Železnica Srbije remontovala ukupno 350 vagona ukupne vrednosti 280 miliona dinara – piše u saopštenju MERR.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić, danas je istakao da će u Subotici biti novih stranih investitora a samim tim novih radnih mesta. Primer ove fabrike je bitan za grad jer se prvi put desilo da se firma posle štrajka radnika i problema sa privatizacijom vrati u normalne tokove, zaključuje Dulić.

Tatravagonka se obavezala da će da preuzme sve zaposlene radnike i da će u kompaniju da uloži najmanje tri miliona evra.

Tatravagonka je jedna od najvećih proizvođača šinskih vozila. Ima oko 2000 zaposlenih, a u 2008. godini je ostvarila prihod od 280 miliona evra prodajom na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke.
Potpisivanju zapisnika prisustvovali su ministri Životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Oliver Dulić, Ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, direktori "Žerljeznica Srbije", "Tatravagonke" i kao i prvi čovek grada sa svojim pomoćnicima.KOMENTARI

  1. Gost kaže:

    Dokle ce se Dulic gurati tamo gde mu nije mesto? Kakve veze ima ekologija ili prostorno planiranje ili pak rudarstvo sa Bratstvom? Da li moze nesto da prodje u Subotici a da Dulic i Vucinic nebudu zacini bez kojih se moze.

  2. Gane kaže:

    sto sever nisu posetili da vide kako je tamo lepo ljudima posto se spremaju novi otkazi, ili fidelinka, 29. novembar, medoprodukt. necete se vi jos dugo vlasti naigrati.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: