"Tatravagonka" preuzela "Bratstvo"

Jedna od najvećih evropskih kompanija za proizvodnju vagona iz Slovačke „Tatravagonka“ preuzeće srpsku fabriku vagona „Bratstvo“ iz Subotice što će doneti novi početak i bolje dane za ovu fabriku.

Slika

Tim povodom u Bratislavi u prisustvu ministra ekonomije Mlađana Dinkića potpisan ugovor kojim se „Tatravagonka“ obavezuje da u subotičko „Bratstvo“ investira najmanje 3 miliona evra i pokrene proizvodnju vagona koji će se izvoziti u Nemačku, Rusiju, Austriju i druge evropske zemlje. Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izrazio je zadovoljstvo što će dolaskom "Tatravagonke" biti spašena fabrika u Subotici, a radnicima obezbeđen posao.

– Bratstvo je bilo u očajnoj situaciji, radnici su štrajkovali, jer prethodna privatizacija nije uspela. Država je zatim privremeno preuzela ovu fabriku kako bismo pronašli adekvatnog strateškog partnera i „Tatravagonka“ sigurno jeste takav partner, jer oni prodaju vagone nemačkim, ruskim i austrijskim železnicama i siguran sam da će u narednom periodu biti dosta posla za radnike u Subotici odakle će se vagoni izvoziti širom Evrope- rekao je danas Dinkić.

On je danas u Bratislavi otvorio i poslovni forum „Srbija – pravo mesto za investiranje“ gde je predstavio povoljnosti ulaganja u našu zemlju.
Nakon što je država postala većinski vlasnik subotičkog „Bratstva“, sredinom 2009. godine , Vlada Srbije obezbedila je radnicima posao i redovnu isplatu zarada kroz realizaciju Programa podrške proizvođačima šinskih vozila. Tender za prodaju Bratstva, preduzeća za projektovanje, proizvodnju i opravku šinskih vozila, objavljen je u junu ove godine, a pravo učešća na tenderu imale su samo firme koje se u poslednjih pet godina bave proizvodnjom šinskih vozila i koje su prihodovale najmanje 15 miliona evra. Slovačka kompanija „Tatravagonka“ je dala ponudu na tenderu za kupovinu imovine „Bratstva“ u visini od 5,4 miliona evra, obavezala se na investicioni program u vrednosti od 3 miliona evra, a u novo preduzeće biće preuzeti svi radnici „Bratstva“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.
„Tatravagonka“ jedna od najvećih evropskih proizvođača i servisera šinskih vozila. Ima oko 2.000 zaposlenih, a u 2008. godini ostvarila je prihod od oko 280 miliona evra prodajom na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke.KOMENTARI

  1. mirotvorac kaže:

    Tatravagonka je preuzela imovinu, sve što je dobro i srećno im bilo.
    Bratstvo nije preuzeto, Bratstvo je ostavljeno! sreće tammo nem. gotovo, Još će nešto malo raditi dok ne stignu slovaci onda nova era.
    Nije prethodna privatizacija propala, na protiv, veoma je uspela. Čovek kupiuo fabriku jeftino. Izmuzao je maksimalno. Onda je vratio prodavcu to jest državi i rekao : evo prodajte je i vratite moje dugove. Dakle privatizacija je uspela. Država je propala jer se pravila blesava da to ne vidi. Sada se pojavljuje kao spasiteljica i nalazi novog kupca.. Kao da sve ono pre toga nije bilo. Subotica dobija novo preduzeće, novi investitor dolazi u grad a Bratstvo ide na doboš i u memoarima jedn og Vlade, jednog uka, jednog Mladje i još jednog čoveka će možda biti po jedan pasus :kako smo postigli jedinstvo da odradimo bratstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

9 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 10 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: