Tavankut: Da li rusko tržište traži „fotokopirane” jabuke

Meštani naselja Tavankut, koji se bave uzgojem jabuka, ove godine nisu imali drugog izbora nego da svoje voćnjake stave pod hipoteku kako bi pripremili rasade za novi rod.

„Prošlu godinu sam završio u minusu od nekoliko hiljada evra i nije ostala druga mogućnost nego da se zadužimo kod banaka. Treba platiti prihranu, zaštitu, obradu zemlje, naftu, a da ne govorimo o orezivanju ili branju jabuka”, priča za „Politiku” Mirko Nimčević, jedan od ovdašnjih jabučara i član zadruge „Voćko”.

Mirko Nimčević pod jabukama ima 15 hektara, dok je u čitavom Tavankutu oko 1.500 hektara pod stablima ovog voća. Prosečan rod po hektaru je oko 50 tona i prethodnih godina najveći deo ove proizvodnje, bar 80 odsto odlazilo je na rusko tržište. U poslednje dve godine, situacija se promenila.

„Nama je prošle godine u Rusiju otišlo 35 odsto robe. Ni sada ni ranije problem nije u hemijskim ostacima, nama nikada nijedan kamion nije zbog toga vraćen, jer mi strogo poštujemo struku kada je u pitanju hemijska zaštita. Nama izvoznici jabuku odbijaju zbog izgleda”, kaže Nimčević.

Izvoznici od njih prihvataju samo jabuku ekstra kvaliteta, koja nema nijednu tačkicu, nijednu nepravilnost u rasporedu boja ili, kako kaže Nimčević, kao da u voćnjacima imaju fotokopir mašine, a ne živa stabla. „Ne verujem da se od pre dve godine standard u Rusiji toliko popravio da ne žele više da kupe jabuku koja je s jedne strane malo žuća, a ne jednako crvena”, kaže sagovornik „Politike”.

„Takva jabuka otkupljuje se po ceni od 25 do 35 dinara, što jedva uspeva da pokrije troškove proizvodnje, a sve što ne ide u izvoz ostaje kao industrijska jabuka po ceni od četiri dinara za kilogram. Četiri dinara po kilogramu košta njeno branje. Kada sam u oktobru uporedio koliko sam jabuka predao i koliko treba za njih da dobijem, u proseku, jabuku sam prodao za osam dinara, što je ispod troškova uloženih da bi rodilo kilogram jabuke”, kaže Nimčević, koji, ipak, kao i veliki broj odgajivača, novac od prodatog voća još nije video. Izvoznici su im ostali dužni i sada im je preostalo da sudskim putem dođu do svoje zarade. Otuda nije čudno da u Tavankutu u poslednje tri godine nije posađeno nijedno novo stablo jabuke. Situacija nije ništa bolja ni u drugim voćarskim prigradskim naseljima, poput Bačkih Vinograda ili Hajdukova.

Voćari su jednoglasni da se situacija za njih pogoršala upravo od trenutka kada je država odlučila da napravi red među izvoznicima jabuka. Početna namera verovatno je bila dobra, ali je krajnji rezultat otežao položaj voćara. Od više stotina izvoznika, državnim merama od pre dve godine njihov broj je sveden na dvadesetak. „Oni se međusobno dogovore oko cene koju drže nisko, a interesuje ih samo maksimalna zarada na ruskom tržištu i zato uzimaju samo jabuku koju ovde otkupljuju za 50 evrocenti, a tamo prodaju za dva evra”, kaže nam jedan od sagovornika koji je želeo da ostane anoniman.

Tako od situacije da su im kupci za rusko tržište stajali u dvorištu iščekujući kraj berbe, voćari sada nemaju kome da prodaju svoju zdravu jabuku, nego je daju za preradu u pulpu za sokove. „Ne znam koji su razlozi zbog čega naša jabuka ne odlazi na evropsko tržište, ali tamo nismo prisutni godinama”, kaže Nimčević.

Zadrugari „Voćka” sada su kupili i novu liniju za pravljenje soka od jabuke i pre mesec i po dana je puštena u rad. „Sada nam preostaje da i za to tražimo novo tržište”, kaže Nimčević.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Radnička klasa kaže:

  Poljske jabuke …..usvakoj radnji.

 2. hmmmmmmmmmmm kaže:

  a što se prska ? malo po malo pa prskaju voće , voćnjaci su njim nuz kuće ljudi ima koji godinama nisu pootvarali pendžere. ehehhej pa i gospoda voćari nek se zapitadu, svako pametan u tavankutu je posadijo vinograd što i jeste tavankucki.

 3. S&S kaže:

  Zašto niko ne pravi vino od jabuka. Recimo u Nemačkoj u restoranima je velikim slovima ispisano da se toči vino od jabuka i gosti dolaze zbog vina u njihov restoran.

 4. Fux.. kaže:

  Već davno iz istorije mogli ste naučiti šta je život nadničara. Ni pod omraženom Austrijskom Carevinom nikada niste bili kmetovi, a danas ste od građana veštom sebičnošću pored vlastite zemlje pretvoreni u nadničare.

 5. Fux.. kaže:

  @ S&S : Ako u tome vidiš takvu veliku zaradu ,zašto sam ne praviš vino od Jabuka? Vino od jabuka samo može biti nuz produkat,koja je u konačnici vrlo skup proizvod…A što u tim tvojim nemačkim restoranima po koji gost popije času od tog vina ne može se pokriti celokupna proizvodnja jabuka. Ovo je samo ispiranje mozga…u stilu ‘kako je u Nemačkoj’

 6. hmmmmmmmmmmm kaže:

  FUX sikter! Čovek je u pravu ! I da znaš samo da se po tavankutu i pravi vino od jabuka i još da dodam da mnogi roditelji svojoj deci nedaju jabuke za jelo jer su OTROVANE do bola brate otrovanbe jer njim je karenca dugotrajna i zato njim Rusija vraća jabuku koja završava po rafovima razni marketa.vodu crpe sa tri nivoa pumpama sa velike dubine i zato ljudima crkavaju hidropaki eeeeeej pa to niko ne plaća ljudima ovi voćari gledaju samo svoj interes. tušta su oni naneli nevolje svitu sa svojim prskanjom eno ovaca više nema po torovima jel kudan atomizer prođe tamo trava i ako raste otrovana je. da ne divanimo o polivanju čeljadima ispod kuće i niko ne pita u intervjuu zašto se nema radne snage? pa svit u nesvist pada od otrovština ehehehej ovo je ode kontaminirano sve i briga bilo koga za to pa i ta kojkaka ekološka udruženja i naš svit koji se bavi soti stvarima ne haje jel nesmu. vinograd je uvik bijo tavankucki pa nek izvolu sadit vinograde, Bogu fala nijedan nije propo koji je vinograd posadijo.

 7. Äppelwoi kaže:

  @S&S
  Ne samo u Nemackoj nego i drugim Evropskim zemljama se proizvode alkoholna pica od jabuka. Cider, Cidre, Viez, Apfelwein, Fiz … To su samo neki od naziva za pica od jabuka u Engleskoj, Francuskoj, i Nemackoj.Postoje citavi regioni u Evropi gde se konzumiraju napitci od jabuka vise nego pivo ili vino. Tome treba dodati i sok od jabuke koji se takodje rado konzumira.

 8. Anonimni kaže:

  dici ruke od svega pa neka izvoze nerad

OSTAVITE KOMENTAR