Tavankut: U poslednje dve godine iskrčeno voćnjaka koliko u prethodnih 20 godina

U poslednje dve godine u Tavankutu, koji je poznat po voćarstvu, iskrčilo se voćnjaka koliko u prethodnih 20 godina, najviše jabuke, izjavio je danas voćar i član zadruge „Voćko“ Antun Tumbas.

Kako navodi nedeljnik na hrvatskom jeziku „Hrvatska riječ“ iz Subotice, razlog za krizu su problemi sa plasiranjem proizvoda na strana tržišta, kao i učestale vremenske nepogode.

Antun Tumbas, koji se uzgojem jabuka, breskvi i nektarina bavi više od 30 godina, rekao je za ovaj list da politika zaštite konkurencije unutar EU diktira strožije uslove za one koji nisu članice Unije.

„Tržište EU je za nas nedostupno, ostaje nam samo Rusija i zbog toga nas mogu ucenjivati otkupnim cenama. Pogubne su i reklamacije na robu koja odlazi u Rusiju jer nam se ne isplati vraćati već prodati šleper po duplo nižoj cijeni. Dobri odnosi Srbije i Rusije nemaju nikakav pozitivan uticaj na nas proizvođače, a ne možemo se nadati plasmanu na tržište EU dok ne postanemo njena članica“, kazao je Tumbas.

Marijan Davčik, voćar i direktor zadruge „Voćko“, rekao je da je činjenica da se zasadi jabuka vade i dodao da to „ne bi bila loša vest, ukoliko bi se sadile nove sorte“.

Članovi „Voćka“ su doneli odluku o kupovini postrojenja za preradu jabuke u sok nadajući se da će proširenjem asortimana nadomestiti stroge zahteve tržišta koja važe za konzumnu jabuku.

Kako su kazali, o plasmanu soka od jabuke pregovaraju sa trgovinskim lancem „Lidl“.

 

BetaKOMENTARI

 1. Dejan kaže:

  Ima i drugih trzista, Afrika, Azija…

 2. Igor kaže:

  Preradjujte…dodajte vrednost. Sokovi, dzemovi, susenje, zamrzavanje (u kocke ili rezananac). Ja konkretno moram da uvozim iz Makedonije d.z kocku jer ovde niko ne radi..pa ‘ajte molim vas.

 3. Diskonter kaže:

  Lidl moze jedino robu iz Srbije plasirati u svojim prodavnicama van EU. To su trenutno tri zemlje. Onaj ko zeli da mu Lidl (ili slicni) uzme robu u asortiman mora biti apsolutno najevtiniji ponudjac, odnosno nuditi robu po ceni koju sam Lidl odredjuje. Drugo pitanje je da li se pod takvim uslovima isplati poslovanje. Veliki diskontni lanci su mnoge fabrike i proizvodjace koji su nisu prihvatili ponudjene uslove, ladno poslali u bankrot.

 4. --------------------------- kaže:

  Smanjite trovanje jabuke , prskanje u naseljenom mestu. Propagirate turizam dok sa druge strane nenormalno prskate voće. Budućnost je u bagremima i u vinogradima…

 5. --------------------------- kaže:

  Smanjite TROVANJE i prskanje biće tržišta. Nemilosrdni ste BILI prema svima čak i prema pčelarima ZBOGOM jabučari…

 6. Metuzalem kaže:

  Radio sam u Tavankutu devedesetih u AD Peščari,
  Pokrivao sam jugozapadni deo Sub.-Horg. peščare od graničnog prelaza Bajmok do Kelebije kao tehnolog u proizvodnji.
  Raspad sistema je počeo 1993. vraćanjem zemlje privatnicima i razbijanjem kompleksa države zemlje gde god se to moglo. Tada su se mnogi privatni voćari uzdigli među veće proizvođače ukrupnjavanjem svojih poseda.
  Pre raspada holdinga jula 1997. imali smo zajedničku proizvodnju sa Yucomom (Yuagrar) i Medoproduktom u kojoj smo redovno izvlačili deblji kraj, tako da smo zadnje godine dobijali ionako mizerne plate u bonovima i u naturi a pare ni od korova. Zatim smo bakrotirali i preuzeo nas je Interšped (kakav cinizam). Bio sam sretan što su mi povezali radni staž i pobegao sam odande glavom bez obzira.
  Eto, propali si i oni u kasnijem periodu.
  Ono što hoću da naglasim da je u ta vremena i bez obzira što je sistematski razbijana Peščara uvek proizvodila više, kvalitetnije, bolje a nada sve NAJ JEFTINIJE, sa vrhunskim kadrom, poštujući sve procedure i Zakonske propise o bezbednosti hrane.
  Tada to nikome ni je odgovaralo, pa evo izvolite sada neka vam serviraju u tanjir svakojako đubre iz celoga sveta.
  Voćari neka se obrate nadležnima u komorama da vide kako je to volšebno prestao izvoz u bratsku nam Rusiju, Azijske zemlje, C.Goru, pa i u Bosnu (i oni proizvode jeftinije od nas) i zašto su ih bezobzirno lagali samo da podižu zasade.Znali su da je to šarena laža i da će proizvoditi viškove.
  I za kraj:
  Pre 7-8 godina razgovarao sam sa jednim vrlo velikim proizvođačem sadnog materijala sa juga Srbije koji je te godine izvezao preko 5 miliona (PET MILIONA!) prvoklasnih sadnica jabuke i 8 (OSAM) miliona kalema v. loze u rusiju i azijske zemlje bivše članice SSSR-a. On sam je rekao da će vrlo brzo sve te zemlje zadovoljiti sopstvene potrebe,da im naše voće ne će više trebati, a to su znali i izviznici i privrednici odavde.

 7. Vlad Tepes kaže:

  Kilogram u megama od 79-135 din.
  Jabuke su iz Vojvodine.
  Kilogram od 80-120 din. LIDL.
  Zemlja porekla Kostarika, Panama.
  Pa nije bas blizu.
  U Srbiji nista se ne isplati praviti, proizvoditi, gajiti, toviti.. NISTA. Svuda se isplati samo ovde NE.

 8. MVS kaže:

  Nama leba od vocarstva a pogotovo od jabuka

 9. Srbistan kaže:

  Strogi zahtevi tržišta? Pa u normalnim državama neće da truju svoje stanovnike. Prskaju jabuke posle svake kiše redovno, sad već prelazi i 30 puta u toku sezone. Ko je lud to jede? A misle da ce proći i sok? Umesto da jedemo pićemo otrov? Ugovor sa Lidlom? Sretno. Samo vadite.

 10. Gligorije kaže:

  Srbistan
  Vi Znate kako se proizvode jabuke??
  Da li znate zbog cega su uvozni poljoprivredni proizvodi jeftiniji od nasih a u isto vreme “taj tamo neki poljoprivrednik” vise zaradi nego nas poljoprivrednik a doticni proizvod proda jeftinije? Imate konkretan odgovor u dve reci za to????

 11. Srbistan kaže:

  Jabuke rastu na drvetu. Kako Vi tumacite “proizvodnju jabuka” to je samo Vama poznato. Medjutim te Vase “proizvedene jabuke” ne bih ni omirisao sa 2 metra. Jeftiniji su naravno kad je tretiranje svedeno na minimum sa pesticidima, insekticidima i ostalim otrovima koji jos kod nas prolaze. Onda se nasi nadju pametni pa uvoze tudje jabuke pa preprodaju kao nase. Kad im se vise ni ne isplati “proizvoditi”. Tako da gospodo “proizvodjaci” prilagodite tretiranje kao u EU pa cete i vi jednom kao i “ostali”. Ili su ipak svi ostali glupi a mi najpametniji.

 12. Poslovna tajna kaže:

  @ Srbistan

  Tako je ! Jabuke rastu na drvetu a drvo raste samo od sebe. Nema tu nikakve proizvodnje. Lepo legnes pod jabuku u duboku hladovinu i cekas da jabuke sazru i onda dolaze kolone musterija i same beru jabuke. Ti samo pokazes gde je bure u koje treba da ubace novac.

 13. Gligorije kaže:

  Srbistan
  Eh da znas u Eu i ostalim zemljama se mnogo vise prska nego kod nas. U istim tim zemljama se subvencionise proizvodnja i to 22 puta vise nego kod nas, samim tim je jeftin poljoprivredni proizvod…. al sto tebi objasnjavati nesto sto pojma nemas, ne vredi trositi vreme…. u zdravlje ti bilo sve sto pojedes. Sto kaze @Poslovna tajna sve samo od sebe raste…. covek ti je rekao sve, ako si dovoljno mudar shvatices a ako nisi…steta.

OSTAVITE KOMENTAR