Tavankutski karting

Da Tavankut ne bude poznat samo po voću i njegovim proizvodima, brinu se njegovi najmlađi stanovnici. Pioniri su i računarskim tehnologijama u Subotici, ali i u konstrukciji automobila. Zahvaljujući saradnji sa više škola iz nekoliko zemalja u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ nastaje – električni automobil za karting.

RTV

Kad se male ruke slože, mogu i da voze. I to na električni pogon. Osnovci iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Slovenije učestvuju na zajedničkom projektu čiji finalni proizvod jesu automobili na električni pogon. Šasija je nastala u Sloveniji, električni pogon u Austriji, dok će karoseriju raditi svaka škola pojedinačno. Među njima i Osnovna škola Matija Gubec iz Tavankuta, čiji učenici su se na likovnom konkursu takmičili za budući dizajn.

„Inspirisao me crtani „Nodi“. Nisam baš imala neku ideju, a to mi je prvo palo na pamet“, kaže pobednica konkursa Bojana Knežević.

„Dobili smo šasiju u februaru i sve potrebne materijale i ovako izgleda naša maketa trenutno“, dodaje jedan od učenika konstruktora Vedran Vojnić Hajduk.

Automobil će osmaci sklapati u okviru slobodnih aktivnosti na predmetu „Tehnika i tehnolohija“. I nije prvi put da ova seoska škola ide u korak sa novim tehnologijama.

„Tu smo i sa mikro-bit računarima takođe među prvima u Subotici, tu smo sa N-botovima takođe jedni od prvih u Subotici, dronovima, tako da je ovo nešto što znaju, upoznati su, nije neki problem odraditi“, rekao je nastavnik Tehnike i tehnologije OŠ Matija Gubec u Tavankutu Branko Stantić.

Kada ga sklope, predstaviće ga na takmičenju na kojem će učestvovati i ostale škole učesnice projekta čiji je nosilac Školski centar iz Ptuja u Sloveniji.

„U projektu je bitno razvoj kreativnosti mladog učenika, a za nas, za srednju školu, to je bitno baš za promociju škole“, smatra direktorka Školskog centra u Ptuju Anja Jesenek Grašič.

Saradnja škola se odvija u okviru Erazmus plus projekta Go Kar Go. Na ovakvim projektima tavankutska škola učestvuje deset godina.

„Kako mimo onog obaveznog u nastavi zainteresovati decu, ako ne sa nekim vannastavnim aktivnostima“, rekla je direktorka Osnovne škole „Matija Gubec“ Stanislava Stantić Prćić.

Na kraju, ali ne i najmanje važno – ovaj automobil „juri“ šesnaest kilometara na čas, savladava sve zadate prepreke na poligonu. Njegov konačan izgled videćemo u maju.

RTV

 KOMENTARI

  1. Pepa kaže:

    BRAVO ZA UCENIKE, DIREKTORICU I NASTAVNIKA.

OSTAVITE KOMENTAR

16 + = 22

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: