Teme kojima se bave narodni poslanici iz Subotice

Problemi osnovnih sudova u etnički mešovitim sredinima, granični prelazi Horgoš i Kelebija, rad međudržavne komisije koja je rešavala probleme Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji – neke su od lokalnih tema kojima su se bavili Narodni poslanici iz Subotice u Skupštini Srbije.

 

Prošle godine, od početka novog saziva Narodne Skupštine, Suboticu je u parlamentu predstavljalo pet poslanika, dok će ih u ovoj godini biti četvoro. Prema analizi Otvorenog parlamenta, koji rad narodnih poslanika beleži kroz njhove govore – obraćanja u Skupštini, podnošenje amandmana i glasanje o zakonima, najviše obraćanja u Skupštini je imao Balint Pastor, sledi Laslo Varga, zatim Oliver Dulić, dok su se Petar Kuntić i Gojko Radić obratili po jednom.

 

Od početka novog saziva, pa do kraja prošle godine, Suboticu su u Narodnoj skupstini predstavljala dva poslanika iz Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Laslo Varga, Petar Kuntić iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), Oliver Dulić iz Demokratske stranke i Gojko Radić iz Srpske napredne stranke. U međuvremenu poslanički mandati su prestali Oliveru Duliću i Gojku Radiću, dok je od januara 2013. godine Dragan Andrić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine novi poslanik iz Subotice. Gojko Radić se u parlamentu obratio samo jednom, glasao za je za 62 zakona – 61 puta za a jednom protiv.

 

Najviše obraćanja u Skupštini je imao Balint Pastor – ukupno 16 od čega su 2 replike, Laslo Varga je govorio 12 puta od čega su 6 puta bile u pitanju replike. Kod podnošenja amandmana, Balint Pastor je učestvovao u podnošenju 5 amandamana od kojih su 4 prihvaćena. Pastor i Laslo Varga, koji je takođe podneo 5 amandmana od kojih su 4 prihvaćena, su poslanici sa najvećim procentom prihvaćenih amandmana u odnosu na broj podnesenih.

 

Jedno od interesantnih zapažanja Otvorenog parlamenta je da se poslanici SVM kod glasanja nisu opredeljivali striktno prema odrednici koja definiše poziciju ili opoziciju u parlamentu. Slična ocena se može izreći i za Petra Kuntića koji je, iako deluje u Poslaničkom klubu DS, svoje glasanje za zakone motivisao jednim delom drugačije od Poslaničkog kluba u kojem sedi.

 

Kada je reč o sadržajima obraćanja narodnih poslanika iz Subotice i fokusiranje na probleme grada, Balint Pastor je govorio o problemima osnovnih sudova u etnički mešovitim sredinima, o graničnim prelazima Horgoš i Kelebija i finansiranju Vojvodine. Laslo Varga je između ostalog govorio o Razvojnom fondu Vojvodine, Zakonu o rehabilitaciji i Apelacionom sudu u Novom Sadu. Petar Kuntić je u jedinom svom obracanju govorio o međudržavnoj komisiji koja je resavala probleme Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji.

 

Otvoreni parlament je ovo istraživanje sproveo u sklopu analite šestomesečnog učinka poslanika u republičkom parlamentu.

 

izvor RTVYUECOKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR