Tibor Sekelj – članak nedelje na Wikipediji

Širom sveta se ove godine obeležava stogodišnjica rođenja Tibora Sekelja: prema nepotpunim podacima, već je održano ili je najavljeno pedesetak manifestacija u nekoliko desetina zemalja – izložbi, predavanja, okruglih stolova. Subotica se serijom programa pridružila ovim manifestacijama, a uoči vikenda došla je vest o još jednom zanimljivom momentu u tom spektru manifestacija: u 43. sedmici ove godine tekst o njemu na esperantskoj Wikipediji proglašen je člankom nedelje.

 

Nije to prva prilika u kojoj je članak o Tiboru Sekelju na neki način istaknut: januara 2009. godine bio je proglašen za prevod nedelje – što je imalo i sasvim konkretnih posledica: veoma brzo je broj jezika na kojima je postojao članak o njemu sa tadašnjih osam porastao na dvadeset i dva, pri čemu su neki od postojećih i značajno obogaćeni. U međuvremenu je broj jezika dalje rastao, pa sada o Tiboru Sekelju postoje članci na 29 jezika.

 

Wikipedia trenutno ima više od dvadeset miliona članaka, naravno, najviše na engleskom jeziku, više od četiri miliona. Samo još tri jezika imaju više od milion (ali manje od milion i po) članaka: nemački, francuski i holandski, a daljih devet više od pola miliona članaka. Pozicija esperanta na toj listi nije uopšte loša, nalazi se na 28. mestu (po čitanosti je još bolje plasiran, na 24. mesto). Poređenja radi, srpski je na 30. mestu sa 169.033 članka – istina, postoje i članci na srpskohrvatskom/hrvatskosrpskom, plasirani na 49. mesto. Prema broju članaka mađarski je na 20. mestu, slovenački na 36, hrvatski na 38.

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR