Tokom praznika – brže preko granice

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske, Nebojša Stefanović i Šandor Pinter razgovarali su danas su u Novom Sadu o bržem protoku na graničnim prelazima između dve zemlje.

Između 15. decembra i 15. januara, u vreme velikih praznika, kako bi se izbegle već uobičajene gužve, na mađarsko-srpskoj granici biće primenjivana minimalna granična kontrola. Cilj je da putnici brže i efikasnije pređu granicu. Dvojica ministara danas su u Novom Sadu potpisala sporazum o ovom rešenju. Nakon susreta, ministar Stefanović je rekao da će procedura učiniti bržom prelazak preko granice. Ministar unutrašnjih poslova Srbije je rekao: „Složili smo se oko takvih rešenja koja na duži rok mogu da ubrzaju saobraćaj na granici. Proširenjem prelaza, odnosno uz pomoć novih tehnologijam možemo da olakšamo da veći broj putnika za kratko vreme pređe preko granice.”

Lakši i brži prelazak granice nije bitan samo gostujućim radnicima, ili onima koji često prelaze granicu, već je važan i iz ugla turizma. Šandor Pinter, mađarski ministar unutrašnjih poslova je naglasio: „Prelazak preko granica je sve brži. To ima pozitivnog uticaja na turizam i ekonomiju. Naš sledeći cilje je da olakšamo i saobraćaj teretnih vozila.”

Dva ministra razgovarala su i o pitanju zaustavljanja ilegalne migracije, odnosno o važnosti saradnje dve policije. U cilju postizanja boljih rezultata planiraju i zajedničku obuku za sprečavanje krijumčarenja narkotika. Na mađarsko-srpskoj granici u poslednje vreme ne samo u doba praznika i u vreme vikenda, nego i tokom uobičajenih radnih dana često je povećan saobraćaj. Nije retkost da je potrebno satima čekati na granici. U vreme božinih praznika formiraju se kolone u kojima se čeka između četiri i šest časova, tako da ima prostora za ubrzanje rada pograničnih službi.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Suboticanka kaže:

  Dakle-moze se ipak?! Unapred se zna kad”pada sistem”a kad funkcionise?

 2. haha kaže:

  „Prelazak preko granica je sve brži.”

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

 3. betonas kaže:

  Moram da se ne slozim sa clankom, a izgleda da gospoda koja “resavaju” problem i prelaze granicu sa diplomatskim tablicama nisu imale sansu da se sretnu sa “zadrzavajem” na granici…
  Ne slazem se da KONTROLU treba svesti na minimum, kontrole treba da se rade, temeljno, detaljno, kao i do sada…
  Problem nastaje kada se sa HU strane uzmu pasosi, sedne se u “kiosk” i ne izlazi odatle 10-15 minuta… nema tog sistema koji ne moze da proveri 2-3-4 pasosa za par maniuta, ili da se restartuje “pao” sistem za krace vreme.
  Pa zatim, kada se smiluje i izadje i podeli pasose, onda se vraca u “kiosk” i narednih 10-15 minuta se ne uzima pasos iz sledeceg vozila…
  Dakle, nije problem u KONTROLI i padu sistema, nego u ljudskom faktoru, sto ova dvojica ministara ne mogu a izgleda ni ne zele da rese iz svojih fotelja…

 4. Istina... kaže:

  Manipulacija “problem-rešenje”. Stvoriti problem pa ponuditi rešenje kojim će biti ostvareni određeni interesi. Nedavno je javno objavljena “ideja” kojom će se rešiti “problem” gužvi – ukidanje granice. Doduše, nije tako eksplicitno rečeno, da se masa ne bi pobunila, ali suština jeste u tome. Pripajanje “nezavisne” Vojvodine (koja to nikada neće biti) Novoj Austrougarskoj odvija se po planu.

 5. Salamander kaže:

  Živi bili pa videli…ako im ne bude padao sistem i ako malo ubrzaju ulaženje, izlaženje iz kućica možda nešto i poboljšaju ali čisto sumnjam da će biti nekog efekta jer mi i van sezone imamo gužve na granicama kada je saobraćaj umerenog intenziteta.

 6. Mis kaže:

  To pripajanje novoj austrougarskoj je extraaa, bice nam kao da zivimo u austriji a zivecemo ovde, citajuci Istinu… na portalu.

 7. Istina... kaže:

  @Mis

  Tebi tako polupismenom (poluobrazovanom) naročito će biti “extraaa”, viđen si za nekog ministra ili makar doktora nauka. Pozdravi mi “grad” Nova Atlantida i “državu” Banana Kolonija.

 8. Munemjea kaže:

  Hahaha bas ce carinici brze da rade kada im to kaze nebojsa stefanovic mafijas j..e im se !!!i ne treba nego jos vece guzve da se prave

 9. Milenko Zorka kaže:

  Mnogo je lepo bilo biti ziv u vreme Jugoslavije, koju bih ja radije zvao “Titoslavijom”, jer je slavila Tita – kult licnosti.
  U to vreme, Madjarska je bila jedna velika nula. Imala je oko cetrdeset puta slabiju ekonomiju od Titoslavije. Jedina zanimljiva stvar u celoj drzavi im je bila crtani film “Gustav”, a i on sam je dobro prenosio atmosferu tadasnje Madjarske – sivilo, depresija, jad i cemer.
  Oni koji su tada cesto isli u Madjarsku iz Titoslavije, znaju da pasos zapravo nije bio ni potreban, bar ne na Madjarskoj strani. Dovoljno je bilo cariniku dati nesto sto smo mi imali, a oni nisu, kao npr. salamu, malo leda (u Madjarskoj sve do 1990. nisu imali frizidere), upaljac za cigarete, ili cak muholovku. Carniku bi smesta zasijale oci i pustio bi vas preko bez zadrzavanja, uz poznati uzrecicu “Szeretem Tito jobban, mint a szüleimet” (Volim Tita vise nego roditelje). Madjarska je bila toliko bednija od Titoslavije, da je Janos Kadar (sef madjarskih komunista) jedno vreme cak i razmisljao o prikljucenju nasoj drzavi, u svojstvu sedme socijalisticke republike. Naravno, tako nesto nije bilo moguce – Sovjeti bi ih pregazili tenkovima jos jedanput.
  Nazalost, sve se promenilo pocetkom devedesetih. Titoslavija se urusila u krvi, bombama, i genocidu, dok je Madjarska postala ekonomski boljestojeca zemlja, pa su njeni zitelji konacno dobili stvari o kojima su sanjali tokom gotovo cele druge polovine dvadesetog veka – zamrzivace, pokretne stepenice, bioskope, antibiotike, suncane naocare, i jos mali milion drugih stvari.

 10. Mis kaže:

  Sto da pozdravljam? Pa tu si ti stalno, ne mozes ti bez tvoje Nove Atlantide, bices ti tu pa i tad, kad ovde bude Austrougarska. Ko malo dete si, neces ni ono sto hoces. Postao si odavno smesan, na ovom jako bitnom portalu koje nas 20tak suboticana bivsih i sadasnjih iole prati. Uhh sta je 20 naspram svih ostalih stanovnika Cele Nove Atlantide?? Cak toliko nas je aktivno ovde. Al nije to mala stvar za tebe tako ucenog coveka, jel da??

 11. avet kaže:

  @Milenko Zorka
  AHaha, koliko gluposti si ovde napisao, da to nije normalno.
  Pa nije istorija sveta započela tvojim rođenjem.
  Budimpešta je već 1898. imala svoj prvi gotov metro, a ti pričaš tu o nekoj zaostaloj infrastrukturi Mađarske, pa Beograd ga nema ni sada 2019-e godine.
  A bedu koju tamo opisuješ, oni mogu zahvaliti našoj “braći” Rusima, koji su sve vredno iz Mađarske vukli u Rusiju.
  Ajde ti malo još prouči tu oblast Istorije. Mađari su ostali zajebani iz tih sovjetskih vremena, nikako da se od toga odviknu, to jeste tačno.

OSTAVITE KOMENTAR