Trening centri za razvoj dualnog obrazovanja

Više od 8.000 učenika u 150 stručnih škola širom Srbije se obrazuju po dualnom modelu. Među najboljima su po ostvarenim rezultatima škole u Subotici, sve je veća zainteresovanost i privrede, tako da će u ovom gradu biti formirana dva trening centra za ovaj vid školovanja.

Četiri subotičke srednje škole su već nekoliko godina u sistemu dualnog obrazovanja i već su stasale prve generacije koje su gotovo u trenu đačku zamenile radnom knjižicom. Njihova iskustva prezentovana su danas drugim zainteresovanima za ovakav vid učenja koji podrazumeva mnogo više prakse u samim kompanijama koje su žele da oblikuju radnika po njihovoj meri.

https://gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2021/03/hemijska-skola-1.jpg 

“Na drugačiji način uče, imaju priliku da, kada se nalaze u kompaniji, savladavaju veštine, da prave drugačiju selekciju teorijskih znanja, da umrežavaju teoretska znanja sa veštinama i ono što je najvažnije od svega – bili su srećni i zadovoljni i izrazili su svoju želju da nakon svog formalnog školovanja u kompaniji i ostanu, što znači da imaju siguran posao i zagarantovanu karijeru ovde u Subotici“, ističe pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić.

Sve više i privrednika učestvuje u procesu dualnog obrazovanja, a konkretno u Severnobačkom okrugu njih više od sedamdeset.

„Privrednici najčešće traže učenike za svoje poslove koji bi se ticali oblasti rada građevinarstva i geodezije, mašinstva i obrade metala, elektrotehnike, poljoprivrede, ugostiteljstva, proizvodnje hrane“, navodi Damir Vojnić Tunić iz Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga.

Dobre rezultate u dualnom obrazovanju, Vlada Srbije u Subotici će nagraditi kroz formiranje dva od ukupno deset trening centara za dualno obrazovanje upravo u ovom gradu.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: