Tretmani za nasilnike u porodici

U Centru za socijalni rad u Subotici predstavljen je projekat pod nazivom "Uvođenje usluge tretmana počinioca nasilja u partnerskim odnosima kao nove usluge u Novom Sadu i Subotici".

 

nasilje-u-porodici-v

 

Projekat finansira UNDP i trajaće do decembra 2014.godine. Prema dosadašnjim iskustvima u Centrima za socijalni rad u Nišu, Kragujevcu i Beogradu od 60 osoba koji su prošli terapije 80 odsto nije ponovilo nasilje tokom tretmana. Naredni projekat odnosiće se na praćenje nasilnika nakon tretmana.

 

– U prvih devet meseci u Centru za socijalni rad je prijavljeno 58 osoba koje su izvršile nasilje u porodici. Do sada se uvek radilo sa žrtvama nasilja, koje su sklanjale i imale pomoć države, ali kako bi se uticalo na smanjenje broja slučajeva nasilja u porodici u narednom periodu radiće se i sa nasilnicima. radićemo po istom modelu kao Centar za socijalni rad iz Novog Sada – rekla je Dijana Prčić, v.d. direktorka Centra za socijalni rad Alternativa nasilju, je model koji će narednih 15 meseci da se realizuje u Subotici i Novom Sadu.

 

Tretman traje šest meseci i u grupi može biti od 4 do 8 nasilnika. Ne mogu svi počinioci nasilja da budu uključeni u program.KOMENTARI

  1. kikiriki kaže:

    Bačeni novci!Treba raditina prevenciji,ne na kurativi.Znate ono narodno bolje sprečiti nego lečiti i tako…

  2. Mister No kaže:

    Činjenica je da je bolje lečiti uzrok nego posledicu što u praksi nije baš jednostavno.Živimo u društvu u kojem se ovakve stvari još uvek relativiziraju, prećutkuju i guraju pod tepih.Po mmnogima ( naravno ako njih ne dodiruje ) nasilje u porodici je prljav veš koji treba da se opere u kući i za koji drugi ne treba da znaju.Nedavno sam slušao izlaganje moje komšinice koja je izjavila da se razočarala u svoju drugaricu jer je prijavila muža za nasilje u porodici ( kojem se tu i tamo slučajno dešavalo da barem tri puta nedeljno obriše pod sa svojim ukućanima ) i on sad jadan čami čekajući u zatvoru.Odrastao sam u porodici u kojoj sam bio sa svojom braćom i sestrama konstantno fizički i psihički maltretiran od strane oca i majke.Pružali smo kakav takav otpor ali dril od malih nogu nam je ostavio tragove na psihi.Bili smo mali i nismo znali kome treba da se obratimo za pomoć a ljigavi članovi rodbine ( koji su znali šta se dešava kod nas ) su se pravili ludi,gluvi,nemi i slepi i niko ništa nije prijavljivao.Folirali su se ( i dan danas ) da nas žale u stvari su se gojili našom mukom.Ne dao Bog nikom da bude žrtva duševno nestabilnih roditelja.

  3. X kaže:

    Mister No strasno, zao mi je cuti ovo.

OSTAVITE KOMENTAR