Trguju spiskom vojvođanskih Mađara

Anonimnim mejlom, Silardu Almašiju, predsedniku Nevladine organizacije „Most – Upravo sada“ i odborniku Skupštine Subotice, ponuđeno je da otkupi lične podatke o 107.000 vojvođanskih Mađara. U prilogu poruke su dostavljeni podaci o 40 osoba, uz dodatak da će ostatak dobiti ukoliko pristane na ovu transakciju.

Spisak

– Mislim da možemo jedno drugom pomoći. Vama trebaju podaci, a meni pare. Ono što vi nemate, to imam ja. Pogledajte, ovo vam dostavljam kao poklon, ostalo neću. Samo da se sporazumemo. Reč je o listi sa 107.000 podataka, koja će biti verovatno veća. To su podaci o ljudima mađarske nacionalnosti u Vojvodini. Ako bilo kome javite, nema pogodbe. Za nedelju dana se javljam. Na vama je da li ćete prihvatiti moju ponudu – navodi se u i-mejlu koji je na mađarskom jeziku stigao na adresu Silarda Almašija, uz opasku pošiljaoca da „vidi potencijal u njemu i da veruje da je sposoban da iskoristi priliku”.

 

Odmah po dobijanju ove poruke, Silard Almaši se obratio subotičkom ombudsmanu Zlatku Marosiuku. Nakon konsultacija sa Rodoljubom Šabićem, poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, predstavnici NVO „Most – Upravo“ najavili su i podnošenje krivične prijanu protiv N.N. lica.

 

Za sada nema pouzdanih informacija da li je reč o osobama sa posebnog biračkog spiska mađarske nacionalne manjine, koji je pravljen pre neposrednih izbora za savete nacionalnih manjina, ali Silard Almaši sumnja i da je reč o spiskovima koje je kancelarija CMH, odnosno Služba pravne pomoći Saveza vojvođanskih Mađara koja se bavi rehabilitacijom i restitucijom, i njeni aktivisti prikupljali u prethodnom periodu na terenu.

 

– Pored imena i prezimena, na ovom spisku koji nam je ponuđen u spornom mejlu su i adrese i jedinstveni matični broj građana. Reč je o osobama starijim od 18 godina, odnosno biračima, i nema sumnje da je ovde u pitanju zloupotreba, zato savetujem ljudima da paze kome daju lične podatke – objašnjava Almaši.

 

Nemamo ništa protiv da ta kancelarija sarađuje sa građanima, ali tamo očigledno nije previše vođeno računa o čuvanju pribavljenih podataka jer se oni sada nude na prodaju preko interneta – istakao je Almaši dodajući da očekuje da će pravosudni organi naći odgovorne.

 

Turzai: Koliko košta Mađar?

 

Ferenc Turzai, član predsedništva NVO „Most – Upravo sada“, rekao je da oni nisu zainteresovani za te liste, da im takva „pomoć“ u političkom delovanju ne treba i da su zato odlučili da alarmiraju javnost i državne organe. – Nakon svega ovoga što se desilo, jasno je da je u pitanju više nego ozbiljna stvar. Sada se postavlja pitanje koliko košta jedan vojvođanski Mađar – pita se Turzai.

 

BlicKOMENTARI

 1. fer kaže:

  svako ko se potpisao na neku peticiju, akciju i dao je svoju licnu kartu i svoj potpis sigurno je deo spiska. politicari trguju takvim spiskovima.

 2. bilo ko kaže:

  takav mail može bilo ko poslati

 3. VMS kaže:

  Madjarskim glasovima se odavno manipulise. Iz jednog centra!

 4. csangli kaže:

  nikad se nije i nece se trgovati sa madjarskim glasovima   top ce ombusman i da dokaze

   

   

 5. Anonimni kaže:

   

  csangli:

  nikad se nije i nece se trgovati sa madjarskim glasovima   top ce ombusman i da dokaze

   

  E ako ombusman dokaže ond asmo na konju

 6. Mister No kaže:

  Ne verujem u verodostojnost ove informacije.Političke trgovine su postojale i postojaće ali one se ne obavljaju preko sms ili email poruka.Ovo mi zvuči kao deo nekog špijunskog romana ali sa izmenjenim licima i imenima, priče za malu decu.Koji su to podaci, gde drže pare i kad su im žene same kući ? Priča se da se glasovi kupuju. Ako je to i tačno, to se verujem ne radi preko interneta.Ako je reč o ljudima koji su upisani u nacionalni birački spisak, oni koliko znam mogu da se prebace na spisak drugog nacionalnog saveta po nahođenju.No možda ovaj članak nisam dobro shvatio.

 7. pauk kaže:

  Kazu da nesto je trulo u drzavi Backoj.. pardon Danskoj

 8. tibor kaže:

  Ovo mi nije jasno ! Moje podatke mogu nabaviti barem sa dest mesta ( adresu, JMBG, ) I za čega će koristiti ? Nije ovo nikakva tajna nije mi jasno zašto bi neko za  ovo i plaćao !

   

 9. Xmen kaže:

  "Anonimnim mejlom, Silardu Almašiju" .prvo je čudno u tekstu kome, drugo ; ne postoji anonimni mejl, svaki je poslat sa neke mejl adrese ! Svako se na nekom sajtu registrovao da bi takav mejl poslao, ako je i dao bezveze podatke, IP adresa će pokazati provajdera, a istražni organi, lako mogu doći do pošiljaoca ! Naravno, ovde se ne radi o nikakvom ozbiljnom krivičnom delu, za koji bi istražni organi preduzeliu bilo šta ! Mislim da je ovo samo dizanje tenzija od dotičnog gospodina ! Inače većina tih podataka je dostupna iz biračkih spskova građana, što neke marketinške kuće i zloupotrebljavaju naveliko !

 10. pauk kaže:

  Da, u pravu si, ovo samo je dizanje tenzija doticnog coveka, po vec narucenom a negde vidjenom scenariju. Kopija onog sto je bilo

 11. real kaže:

  pa nije valjda neko naseo na ove nebuloze?Zarad male medijske paznje,slikanja.Jadno.

OSTAVITE KOMENTAR