Tri sestre i Dogvil u januaru na sceni pozorišta Kostolanji Deže

Najnovija predstava “Tri sestre” subotičkog Pozorišta “Kostolanji Deže”, izvedena u decembru kao treća premijera u tekućoj sezoni, na repertoaru je 23. i 25. januara.

Ova predstava u režiji Zoltana Puškaša neuobičajena je po tome što su uloge tri sestre poverene glumcima, i igraju ih Gabor Mesaroš (Olga), Boris Kučov (Maša) i David Buboš (Irina).

Dramaturškinja Kornelija Goli imala je zadatak da ovu predstavu bazira ne samo na Čehovljevom čuvenom komadu “Tri sestre”, već i “Galebu” i neki drugim njegovim delima, kao i na tekstu samog reditelja. Zoltan Puškaš je ovom adaptacijom takođe hteo da obuhvati i pitanje seksualne orijentacije pojedinca, kao i potragu za identitetom.

Scenograf i kostimograf je reditelj Zoltan Puškaš, a kompozitori su Ervin Ereš i David Klem.

Još jedna nova predstava ovog subotičkog pozorišta je “Dogvil” reditelja Andraša Urbana, koja je premijerno izvedena ove jeseni, a publika je može pogledati 28. januara.  Rađenu po poznatom istoimenom filmu iz 2003, odnosno tekstu Larsa fon Trira i Kristijana Lolikea, ovu predstavu je dramaturški uobličila Vedrana Božinović.

Polazeći od filmskog remek-dela Larsa fon Trira “Dogvil” (2003), reditelj Andraš Urban gradi predstavu opčinjavajuće estetike i simbolike, magično maštovitu, iskrenu i autentičnu, ističe Ana Tasić u kritici ove predstave.

Može se, dodaje, reći da ona donosi povratak na raniju fazu Andraševog rada, na vreme nastajanja “Sardinije” ili “Kišinjevske ruže” (2009-2010).

Scensku poetiku određuje razorno jaka vizuelnost, razbuktala, pobesnela mašta koja ostavlja bez daha, prizori rođeni iz dubine imaginacije. Pored čudesnog stila, predstava je i na idejnom planu veoma inspirativna, napominje Tasićeva.

U predstavi igraju: Timea Filep, Andrea Verebeš, Gabor Mesaroš, Boris Kučov, i David Buboš.

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 5 =