Tribina o digitalnoj revoluciji u filmskoj industriji

Festival evropskog filma Palić i British Council organizuju zanimljivu tribinu pod nazivom – “O digitalizaciji”, koja će se održati u subotu 13. jula od 17h na Velikoj terasi, Palić.

 

Takođe na Velikoj terasi od 19h specijalnu konferenciju za novinare održaće Nikita Mihalkov, a nagrada „Aleksandar Lifka“ će mu, kao i Emiru Kusturici, biti uručena iste večeri tokom svečane ceremonije otvaranja Festivala (13. jul, 21h, Letnja pozornica, Palić).

 

O digitalnoj revoluciji u filmskoj industriji i zaštiti filmskog nasleđa govoriće:

 

1. Robin Baker, glavni kustos arhive Britanskog filmskog instituta koji je učestvovao u restauraciji nemih Hičkokovih filmova
2. Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke
3. Dubravko Badalić, Jugoslovenska kinoteka

 

Gospodin Robin Baker govoriće i o Hičkoku i restaruaciji njegovih nemih filmova od strane Britanskog filmskog instituta.

 

Teme njegovog izlaganja biće:
– Zašto je pokrenut projekat restauracije nemih Hičkokovih filmova – Silent Hitchcock
– Značaj Hičkokove karijere u dvadesetim godinama prošlog veka
– Koraci koje uključuje proces restauracije filmova
– O prvobitnim bojama u nemim filmovima (ovo je bila ključna komponenta u procesu restauracije)
– Prezentacija restauiranog filma i više o projektu Silent Hitchcock
– Stvaranje nove publike za stare filmove
– Nasleđe

 

U saradnji sa British Councilom u petak 12. jula na Trgu slobode u Subotici, biće održan mini koncert Festivalskog orkestra Nomus (21.30h) i projekcija digitalizovane – restaurirane verzije prvog trilera Alfreda Hičkoka „Stanar“ iz 1926. godine (21.45). Iste godine je ocenjen kao verovatno najbolji ikada snimljeni britanski film. Film ,,The Lodger’’ poznat je i po tome što je u njemu Hičkok po prvi put koristio neke od svojih omiljenih instrumenata. Negativi filma nisu sačuvani tako da se restauracija obavljala na osnovu karti snimanja i drugih materijala koje je obezbedio Britanski filmski institut.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR