Trijenale keramike u Likovnom susretu

U Modernoj galeriji „Likovni susret” danas se otvara 14. Trijenale keramike, koji ova ustanova priprema zajedno sa Muzejom primenjenih umetnosti u Beogradu. Cela postavka preseliće se u maju naredne godine u Beograd.

 

Osim izbora vrhunskog stvaralaštva u poslednje tri godine u oblasti keramike, na 14. trijenalu su i prateće izložbe, a to je samostalna izložba „Suprotni svet”, Larise Ackov, dobitnice Velike nagrade prethodnog trijenala, kao izbor iz zbirke Međunarodnog keramičkog studija u Kečkmetu, sa kojim je „Likovni susret” obnovio saradnju.

 

Za učešće na trijenalu prijavilo se preko 60 autora, kazala je Olga Šram, direktorka Moderne galerije „Likovni susret”, a sedmočlana komisija izabrala je 44 rada koja potpisuju 33 autora. Među njima najbolje će izabrati Margit Gere, keramičarka iz Mađarske, kao predsednik žirija, u kome su još profesor Velimir Vukićević, Larisa Ackov, Jelena Miletić i Tanja Vićentić.

 

Trijenale prati i katalog za koji su tekst pripremile Biljana Vukotić, istoričar umetnosti i viši kustos Muzeja primenjenih umetnosti iz Beograda, i Nela Tonković, istoričarka umetnosti iz Moderne galerije, koja je pisala o stvaralaštvu Larise Ackov.

 

– Keramika se i likovno i jezički oslobodila upotrebnih i estetskih načela primenjene umetnosti i u njoj se ostvaruju likovna dela i skulpture univerzalnog značenja. Keramika se koristi od porcelana tankog kao papir do najtežih materijala poput šamota i kamenine, a različite osnove daju nove izraze za glazuru i oslikavanje. Ogromne mogućnosti materijala se fantastično koriste i to nije više samo pitanje mašte, već razvojna nit keramike koja je postala potpuno ravnopravan medij u savremenoj umetnosti. Zbog toga svaka izložba predstavlja pravo iznenađenje – objašnjava Olga Šram.

 

Međutim, i pored toga što će se na trijenalu videti vrhunska dela koja se sada prvi put izlažu, nagrade neće biti i uručene autorima čije radove žiri proglasi najboljima. Kako objašnjava Olga Šram, budžet trijenala je izuzetno mali – iz republičkog budžeta je odobreno 330.000 dinara, a samo štampanje katalog košta 220.000 dinara, iz pokrajine je stiglo 150.000 dinara, dok iz gradskog budžeta ništa nije izdvojeno za ovu manifestaciju. Tako će Velika nagrada trijenala, čiji je bruto iznos 140.000 dinara, dobitniku biti uručena tek naredne godine, ako budu prihvaćeni predlozi kojima je Moderna galerija „Likovni susret” konkurisala kod fondova.

 

Aleksandra Isakov

PolitikaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: