Turistički putevi piva i rakije

Jedno od omiljen pića ljudi sa ovih prostora svakako je pivo. Nastalo je još u praistoriji, a prvo su proizvodili drevni Egipćani i narodi u Mesopotamiji, a danas gotovo da nema dela sveta gde ovaj napitak nije najpopularnije piće.
Prva pivara u Srbiji nastala je 1722. godine u Pančevu i predstavlja najstariju pivnicu na Balkanu. Zbog toga, nije ni čudno da se neko dosetio da poveže pivo, rakiju i turizam. Na Paliću je održana radionica pod nazivom "Tematska ruta piva i rakije" koja je deo prekograničnog IPA projekta Srbija-mađarska koji nosi naziv: “Živeli” !
Cilj projekat je da se povećaju turistički kapaciteti pograničnih regija i da se turisti na ovim prostorima zadrže više od dva dana. Na orvaranju radionice pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju, Boris Bajraktarević je istakao da je problem što su pogranični gradovi uglavnom nerazvijeni.

Slika

– Ovim projektom bi pokušali da oživimo turizam i da se turisti koji pređu 500 kilometara u Vojvodini i pograničnim gradovima Mađarske, a kasnije i Rumunije zadrže duže od par dana – objašnjava Bajraktarević.
Planirano je međunarodno formiranje tematskih turističkih ruta piva, kadarke i rakije u Vojvodini i u županijama Čongrad i Bač-Kiškun u Mađarskoj, kao zajedničkog turističkog proizvoda ove regije. Inovacija je objavljivanje GPS koordinata predloženih putnih pravaca u brošurama i na internet sajtovima, kao i uvođenje posebnih tura pasoša i to bi omogućilo turistima da posećuju baš te putne pravce, kao i da stiču pravo i na korišćenje određenih pogodnosti. Na radionici učestvovali su predstavnici turističkih organizacija iz Vojvodine, kao i iz pograničnih gradova u Mađarskoj. Vodeći partner na projektu je Agencija za razvoj Dunav-Kriš-Moriš-Tisa, dok je Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju glavni partner na projektu u okviru Srbije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

+ 56 = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 11 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: