Tužba protiv Subotice zbog crkvene zemlje

Javni pravobranilac najverovatnije će tužiti subotičku lokalnu samoupravu zbog toga što nije poništila spornu odluku iz 2007. godine po kojoj je crkvama, institucijama i verskim zajednicama ustupljeno na korišćenje 700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, izjavio član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac.

 

Prema njegovim rečima, tužba je najavljena zbog toga što lokalni parlament nije postupio po preporuci pravobranioca, u kojoj je navedeno da je ta odluka iz 2007. nezakonita i zatraženo da se ona poništi tamo gde je i doneta – preko veća, na Skupštini.

 

“Pre nedelju dana stigao je dopis od Javnog pravobranioca da će nas tužiti zbog toga što nismo postupili po njihovoj preporuci”, rekao je Ostrogonac Tanjugu.

 

Po njegovom mišljenju, u Subotici trenutno nema političke volje da se ovaj problem reši.

Poništavanje odluke iz 2007. godine, posle reakcija, kako crkava i verskih zajednica, tako i poljoprivrednih udruženja i političkih partija, našlo se na zasedanju Skupštine grada 20 juna, i to nakon što je lokalna samouprava zatražila mišljenje od Ministarstva poljoprivrede, kao titulara zemljišta.

Prema prvom, lokalna samouprava Subotice treba da postupi u skladu sa preporukom Javnog pravobranilaštva, na osnovu čega je i zakazana sednica.

 

Međutim, prema drugom dopisu, direktno od ministra Gorana Kneževića, lokalnoj samoupravi naloženo je da to zemljište uvrsti u ovogodišnji Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, ali da ga zbog pomenute sudske zabrane raspolaganja izuzme iz izdavanja.

Zbog toga je poništavanje odluke skinuto s dnevnog reda sednice koja je održana 20. juna, a od tada do danas po ovom pitanju u Subotici vlada zatišje.

Ostrogonac smatra da je u celom procesu izgubljeno puno vremena i ne veruje da će pre septembra biti održane licitacije za izdavanje zemljišta.

 

 

“Nama je jasno rečeno da crkvena zemlja mora biti u godišnjem programu, mi ćemo to uraditi, a da li ćemo dobiti saglasnost na takav program, to je pod znakom pitanja”, rekao je Ostrogonac.

On podseća da je slična situacija bila i prošle godine, da je sporna zemlja stavljena u program, a da je dan pred licitaciju stigla odluka suda o privremenoj meri zabrane raspolaganja tim zemljištem, zbog čega je ta zemlja izuzeta iz licitacije.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR