U centar po cveće

Danas se obeležava Međunarodni dan žena, dan borbe za socijalnu, ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost. Jedno kraće vreme se taj dan obeležavao 19. marta, da bi 1921. on bio "vraćen" na 8. mart, dan kada su 1857. u Njujorku radnice u fabrici tekstila stupile u štrajk zahtevajući bolje uslove za rad. Danas su žene u daleko boljem položaju, u mnogim zemljama čak po svim kriterijumima ravnopravne sa muškarcima, jedino u tekstilnoj industriji i dalje rade u lošim uslovima. Ali nećemo sada o tome.

 

8 mart u centru (2)

 

Nema "8. Marta" bez poklanjanja cveća lepšem polu. Ceo grad je prepun uličnih prodavaca, a vlasnici cvećara trljaju dlanove. Mnogo je onih koji cveće kupuju u poslednji čas, tako da je ova ulična prodaja za mnoge spas. Ipak, utisak je da se u ovoj masovnoj prodaji često čiste stare zalihe druge ili treće klase cveća. Cvećare koje imaju tradiciju u gradu i drže do sebe pokušavaju da ipak ponude bolji kvalitet od velike konkurencije na ulici.

 

8 mart u centru (8)

8 mart u centru (9)

8 mart u centru (1)

 

Ono po čemu je ovaj 8. mart drugačiji od drugih je to što pada nedelju dana pred izbore. Aktivisti raznih političkih stranaka su iskoristili priliku da svakoj dami koja prođe glavnim gradskim trgom poklone po jedan cvet. Bez obzira na svrhu, ipak je u pitanju lep i džentlmenski čin.

 

8 mart u centru (5)

8 mart u centru (3)

8 mart u centru (6)

8 mart u centru (4)

8 mart u centru (7)KOMENTARI

  1. Usputachni kaže:

    Lepo…… a sutra da se prebroji koliko je bilo pijanih pripadnika "jačeg pola" koji su "slavili" to na svoj način. Toliko puta sam na to nailazio(ne svojim primerom) da me to prvo podseća na 8.mart.

    Sa druge strane želim sretan dan žena lepšem polu!

  2. pravdoljub kaže:

    Svim damama koje procitaju ovaj tekst, zelim od <3 sretan osmi mart..

     

OSTAVITE KOMENTAR