U Đurđinu održano takmičenje risara

Pobednički par su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas

Na njivama oko Subotice žetva pšenice gotovo da je na samom kraju, te se na poljima vide samo strnjika i urolana, balirana slama. Nepokošena je ostala samo parcela u ataru subotičkog sela Đurđin, kod Crkve Svetog Josipa Radnika, koja je čekale najbolje risare.

Najiskusnije žeteoce dočekali su domaćini Gabrijel i Snežana Kujundžić, sa tradicionalnom rakijom dobrodošlice i uz zvuke tamburice, jer je ris jedan od svečanih trenutaka Dužijance, svetkovine u čast hleba i žita koju organizuje Udruženje bunjevačkih Hrvata.

Pre svakog posla, kao što je red, treba se dobro založiti, a na meniju risarskog doručka je samo ono što je na salašu napravljeno – domaća bela slanina, luk i domaći hleb, koje u velikim pletenim korpama raznose devojke u bunjevačkoj nošnji, dok u glinenim posudama služe domaće kiselo mleko. Sedi se na balama slame, koje su poslužile i kao trpeza.

Risari su uzeli kose u ruke, a Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice, zvonom je dala znak da ris može da počne. Ove godine se takmičilo 28 žetelačkih parova iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, a prvi put su se nadmetala i deca.

Pobednici ovogodišnjeg risa su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas, neprikosnoven risarski par. Iako su oboje već u osmoj deceniji, iza sebe su ostavili upola mlađe takmičare. Za svega nekoliko minuta parcelu veličine 10 puta 12 metara su pokosili, slamu skupili u krstine, pograbljali njivu i mahnuli žiriju da su završili posao.

– Zna se da risara prati risaruša, a ostale takmičare su izgleda pratilje juče dobro izmorile. Mene je Ruža pustila da se odmaram i zato je pobeda tu – u šali kaže Kujundžić. – Mladi se boje sunca, a ne razmišljaju da je po suncu lako kositi. Mnogo je teže kada je vlažna zemlja, kao sada, kada je i sama stabljika žita vlažna.

Takmičenje risara je jedna od najpopularnijih manifestacija koja se u Subotici održava više od pola veka.

– Divno je videti da učestvuje mnogo dece, ne samo iz Vojvodine, već i iz okolnih zemalja, jer cilj i jeste negovati tradiciju, očuvati je i preneti na buduće generacije – rekla je zamenica gradonačelnika Timea Horvat.

AMBASADOR NA DORUČKU NA SLAMI

Doručak na slami bio je neopisiv događaj i za ambasadora Hrvatske Gordana Bakotu.

– Vraćamo se na neki način u prošlost. Cela manifestacija je veoma bitna simbolika koju treba sačuvati, kao i sve žetvene svečanosti. Potrebno im je dati i novu dimenziju turističke atrakcije, što bi izazvalo veliko interesovanje turista i iz Hrvatske – smatra Bakota.

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Branimir kaže:

  Moglo je bit malo više omladine.
  Većma su stari i sridovični bili.

 2. Hrvoje Macanović kaže:

  Ovakav tekst je nedopustiv.
  Duže vreme na delu je tendenciozna izmišljotina po kojoj Hrvatska manjina u Srbiji, uz pomoć katoličke crkve, uporno “pokrštava” Bunjevace u Hrvate.

  Ne postoje bunjevački Hrvati kao što ne postoje ni srpski Hrvati ili hrvatski Srbi. Postoje Srbi u Hrvatskoj ili Bunjevci u Hrvatskoj, ali nikako na način kako je to u tekstu napisano.

  Bunjevci se osećaju i izjašnjavaju kao posebna etnička grupa. To pravo se ne može tek tako oduzimati.

 3. Anonimni kaže:

  Gospon Macanovic,ako je tako kako vi tu divanite,onda mi kazite odkaleg su bunjevci i koja je njeva maticna drzava,jel svaka etnicka skupina da bi bili narod triba da imadu svoju maticnu drzavu……

 4. jasso kaže:

  Gospon Macanovic,ako je tako kako vi tu divanite,onda mi kazite odkaleg su bunjevci i koja je njeva maticna drzava,jel svaka etnicka skupina da bi bili narod triba da imadu svoju maticnu drzavu……

 5. neznalica kaže:

  @ Hrvoje Macanović
  postovani,a kako ste se zvali prije 19. veka kad su Vas Madjari prozvali Bunjevcima? Posto u popisa svakako ste se izjasnjavali

 6. Anonimni kaže:

  Kakva matična država? Pre 300 godina ovde su bile dve države:Turska i Austro-Ugarska. Ponavljam iz dana u dan crkve su najveće zlo koje deli narode i zaglupljuje ih, i naravno najveći vernici redovno ostavljaju imovinu lokalnim popovima.

 7. Bački kaže:

  Lepo je videti naše Hrvate da godinama uredno slave Dužionicu. Dok je Hrvata u Subotici, bit će i Dužionice!

 8. Istina... kaže:

  @Branimir

  Mladi traže novo, moderno, savremeno a ne salašarenje, subočarenje i vojvođarenje. Ne interesuju ih sve te “izuzetnosti”, “posebnosti”, “osobitosti”, “iznimnosti”, “izvanrednosti”; “jedinstvenosti”… koje se propagiraju isključivo iz jednog razloga – promovisanja Vojvodine radi secesije od matične države i pripajanja Novoj Austrougarskoj. A i vi se manite bunjevačkog jezika (obe njegove interesne verzije) jer za Bunjevce (i jedne i druge) u svetu koji ide napred niko živ ne zna.

 9. I.S. kaže:

  @Bački, aha, kako da ne, zato što je “hrvatska”, zato se manifestacija inače tradicionalno zove dužijanca.
  Na primer jedan od najčuvenijih Bunjevaca Blaško Rajić je govorio dužijanca. On je mnogo učinio da ona postane praznik našeg grada, a ne samo na salašima i u selima. u hrvatskoj toga vremena za nju nisu ni čuli.
  U hrvatskoj u Zagorju, u Dalmaciji, u Gorskom Kotaru, u Istri itd… hrvati takođe slave tu tvoju dužionicu jel da?
  Kako smešni ispadate kada lomite jezik i izmišljate nove reči… Dužionica, daj mani se… Kakvo ćete ime za Bačku smisliti?

 10. croat kaže:

  Bunjevci=Hrvat. Bunjevci=Bunjevci izmisljotina SANU. Duzijanca Bunjevacko, versko- Katolicka , Hrvatska manifestacija. Ende !

 11. ffilozoff kaže:

  Pop Blasko Rajic je osnovao Duzijancu ,i kao covek koji je bio na strani partizana,prisvaja sve obicaje koje je osmislio iz Kerske plebanije…Vodi se kao Hrvat i ima spomenik ispred gradske kuce,,tablu na plebaniji u Keru i mislim Da je imao bistu u Kerskoj crkvi…Malo me cudi da ga niko NE spominje? Da nije bilo BLASKA RAJICA,,ne bi bilo Duzijance! Plebanija je prelepa kuca,gde zivi popa kerski vekovima…

 12. ... kaže:

  OVA DISKUSIJA SE ZATVARA

 13. Zlata Dulic kaže:

  Bunjevci su u Vojvodinu stigli sa reke Bune iz Bosne prije 500 godina pa se pitam koji su to Hrvati. Od 800 godine bilo je Samo Srba i Madjara drugi ne postoje. Pa odakle su Hrvati? Prije nego se pise treba se malo proucavati Istorija jer hartija trpi sve…Duzijanca je slava vrednih zemljoradnika koja je plod njihovog rada pa i Arapima …

 14. Trovach kaže:

  @Zlata Dulic…Reka Buna nije u Bosni. Kraj rasprave.

 15. bać Nesto kaže:

  Ko je ova glupača što se potpisuje kao Zlata Dulic?Verovatno je to neko drugi.

 16. Bez imena adrese porekla i partije kaže:

  @croat – Na popisu stanovništva 1910. godine u Subotici 33.257 se izjašnjava da govore bunjevački, a 39 da govore hrvatskim jezikom. U 1910. godini i u Austrougarskoj nije bilo SANU. Ko je onda izmislio bunjevački? Hoćeš da kažeš da su Bunjevci bili toliko glupavi pa nisu još onda znali da su Hrvati i da je “Bunjevac” i “bunjevački jezik” izmišljotina? Prethodno, 1890. godine, broj izjašnjenih Hrvata u Subotici na popisu bio je DEVET. A još pre toga, 1847. godine, među stanovnike grada Subotice prvi put je upisan JEDAN HRVAT, prvi dakle u istoriji, i to neki zanatlija koji se doselio iz Virovitice. Tačka.

 17. Bez imena adrese porekla i partije kaže:

  @Zlata Dulic- Bunjevci nisu stigli sa reke Bune, jer je tamo mali prostor da je moglo da živi toliko naroda. Stigli su iz Dalmatinske zagore, odakle su ih kao pokatoličene pravoslavce i pravoslavce vodili franjevci. Put seobe i nije mogao da ide od reke Bune, jer su između još bile jake turske posade, a od Zagore je mogao. Tamo još ima bunjevačkih imena, narodnih nošnji, jezika i običaja. Reč “Bunjevac” dolazi od specifične sferične građevine od kamena poznate kao “bunja”, u novom kraju ta reč je postala sinonim za kereću kućicu. (Iđi u bunju, neš oma!) Ovo je jedna istorijska verzija, druga je ta što se HUM, oblast u kojoj su živeli Bunjevci do tada (kojom je vladao Stjepan Vukčić Kosača), u starija vremena zvala BUNJ. Eto. To je bila samo jedna od seoba, doduše, i pre Turaka bilo je ovde Bunjevaca, Vidakovića u Bajmoku na primer. Pokrštavanje poslednjih pravoslavnih Bunjevaca u katolike dogodilo se oko 1779. kada je Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada a jedna od tačaka je bila da građani Subotice mogu biti samo oni koji su rimokatoličke vere. Da li ti je sada malo jasnije?

 18. bać Nesto kaže:

  Ovdje se mogu pročitati nevjerojatne laži o Bunjevcima:da su bili pravoslavni i da su “pokatoličavani”!Nikad Bunjevci nisu bili pravoslavni i nikad nisu pokatoličavani.Bunjevci su Hrvati,a to što se nisu tako izjašnjavli u Austrougarskoj posljedica je kašnjenja povijesnog procesa hrvatske nacionalne integracije i formiranja vlastite nacionalne države što se je na sreću ostvarilo u naše vrijeme.Upravo u današnje vrijeme,činjenica stvaranja hrvatske nacionalne države oduzima Bunjevcima pravo da se izjašnjavaju bilo kako drugačije nego kao Hrvati.Pročitajte što o tome piše “Bunjevački blog” pa nećete više pričati budalaštine.

OSTAVITE KOMENTAR