U Gradskoj kući odustali od Severa

Kako piše dnevni list "Danas" bivši radnici ATB „Severa“ i mali akcionari najavili su za narednu nedelju novi protest, koji će ovog puta trajati, kako je saopšteno, do ispunjenja uslova. Oni protestuju zbog odnosa vlasnika ATB „Severa“ prema fabrici, koja od trenutka prodaje, kako tvrde, permanentno propada – od 12 proizvodnih programa ugašeno je čak devet, otpušteno je oko 1.700 radnika, a uskoro se očekuje otpuštanje još 300 radnika. Udruženje malih akcionara već mesecima traži odgovor od nadležnih na takvu situaciju, zahtevajući poništenje privatizacije i uspostavljanje državnog vlasništva nad ovom nekada uspešnom firmom, kako bi se ponovo pokrenula puna proizvodnja.

Slika

– Nakon prvog protesta održanog pre dva meseca, rukovodstvo grada je pristalo da sa nama razgovara o mogućnostima da se zajednički pronađe izlaz, i poslednji dogovor je bio da sa predsednikom vojvođanske vlade Bojanom Pajtićem odemo kod premijera Cvetovića. Međutim, posle nekoliko razgovora, gradonačelnik Subotice prestao je da odgovara na telefonske pozive – navodi Vanja Dragojlović, predsednik Udruženja malih akcionara, a prenosi "Danas".

U Udruženju pretpostavljaju da iza toga stoji biznis projekat koji su podnela četvorica radnika ATB „Severa“ o novom programu proizvodnje, koji bi usposlio 180 radnika.

– Naša je ocena da je taj program neostvariv, jer plan predviđa proizvodnju na iznajmljenim mašinama, u iznajmljenom prostoru, bez obezbeđenih dobavljača i bez definisanog tržišta. Možda će uspeti da od države uzmu po 5.000 evra za otvaranje novih radnih mesta, i nakon godinu dana to će se sve ugasiti. A radnici će se ponovo naći na ulici, ali bez otprmenine, jer uslov da se zaposle u ovom preduzeću je da se odreknu otpremnine. Mislimo da je to zamajavanje, koje ne priliči ozbiljnim ljudima, i da ATB „Sever“ na taj način pokušava da skrene pažnju sa suštine problema. Zato najavljujemo ponovni protest, jer smatramo da „Sever“ i dalje ima šanse na tržištu, kao i stručnu radnu snagu koja bi mogla pomoći da se fabrika opet postavi na noge. U suprotnom, „Severu“ preti stečaj, i tada će biti teško bilo šta uraditi – kaže Dragojlović.

Organizatori protesta pozvali su da im se pridruže i radnice subotičkih firmi koji su izgubili posao, i čije su firme upropaštene, a takvih je poduži spisak – „Zorka“, „29. novembar“, „Agrokombinat“, „Fidelinka“, „Bratstvo“, Azotara, „Slavica“, „Partizan“…KOMENTARI

  1. Gost kaže:

    I oni i mnogi drugi vise nikome ne trebaju. Sami su sebi teret.

  2. DuhSaSekiromKojiHoda kaže:

    Da li jos neko osim otpustenih radnika smatra da ce preduzece u stecaj? Da li je neko dobio posao u Severu u poslednjih par godina ili su svi samo otpustani? Ne zivim u SU pa nemam jasan uvid u drugu stranu price…

OSTAVITE KOMENTAR

58 + = 59

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: