U Kanjiži zatvoren, u Subotici novi centar

Demontažom šatora u Prihvatilištu za izbeglice na „Vašarištu“ u Kanjiži ukinuta je ova privremena tranzitna zona jer više nije na ruti talasa izbeglica sa Bliskog istoka. Oprema iz Kanjiže biće preseljena u novi Prihvatni centar za izbeglice u Subotici čiji je kapacitet 300 osoba, a koji će biti završen za desetak dana – izjavio je državni sekretar Nenad Ivanišević koji je, sa poslanicom nemačkog Bundestaga Anetom Grot, obišao prihvatilište čiju izgradnju je nemačka organizacija ASB potpomogla sa 300.000 evra.

centar

„Postupajući u skladu sa dogovorom lidera na Briselskom samitu, spremni smo da na izbegličkoj ruti u ovakvim privremenim prihvatnim centrima zbrinemo između 3.000 i 5.000 izbeglica. Srbija nikoga neće prepustiti zimi i gladi, a da mu ne pruži pomoć“, rekao je Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Upoznala sam mnoge u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji koji pomažu izbeglicama. S druge strane, osvedočila sam se u nemoć mnogih evropskih zemalja da reše pitanje migrantske krize jer je pomoć ovim ljudima stigla – prekasno“, izjavila je Aneta Grot, poslanica u nemačkom Bundestagu.

Delegacija srpske i nemačke Vlade, obišla je i Dom za decu „Kolevka“, u kome se već godinu dana obezbeđuje privremeni smeštaj za decu sa Bliskog istoka i njihove majke u izbeglištvu.

„Od početka godine do danas primili smo na privremeni smeštaj oko 80 dece – izbeglica sa Bliskog istoka i njihovih majki, čime smo im pružili utočište za ukupno 600 noćenja“, kaže Nenad Kozomora, direktor Doma za decu „Kolevka“ u Subotici.

Državni sekretar Nenad Ivanišević najavio je da će, pored tog prihvatilišta, u okviru Doma „Kolevka“ biti izgrađena i nova zgrada, namenjena za smeštaj žena – izbeglica sa Bliskog istoka.

U novi objekat u Domu „Kolevka“, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će, uz podršku ambasade Švajcarske, uložiti 12 miliona dinara, a biće završen do juna 2016. godine.

 

RTVKOMENTARI

  1. Kertvaros kaže:

    Nadajmo se da ce prihvatni centar zadovoljiti visoke standarde koji ocekuje, i na koje je navikla internacionalna klijentela, i da se nece Subotica blamirati pred „izbeglicama“ kao sto su se blamirali oni tamo u Skandinaviji gde su „izbeglice“ odbile cak i da izadju iz autobusa kada su videli one drvene Skandinavske kuce u koje su pokusali da ih smeste.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 73 = 79

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 13 ?
Please leave these two fields as-is: