U Nemačkoj sve glasniji zahtevi za ukidanje bezviznog režima Srbiji

Zahtevi u Nemačkoj za suspenziju bezviznog režima Srbiji i Makedoniji zbog velikog broja azilanata postaju sve glasniji i, pored jednog broja pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova, reagovao je i savezni ministar Hans-Peter Fridrih, tražeći proveru vizne slobode, piše „Blic“.

 

– Vizna sloboda za Srbiju i Makedniju mora da ide na proveru…. – rekao je Fridrih, političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), “sestrinske“ partije Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelara Angele Merkel, preneli su danas nemački mediji.

 

On je upozorio da vizna sloboda ne sme da vodi u zloupotrebu azila.

 

– Spremnost Nemaca da pomognu onima kojima je zaista to potrebno i koji su progonjeni ovim je opterećena…- rekao je Fridrih.

 

Mediji pišu da „eksplodira“ broj srpskih i makedonskih azilanata u Nemačkoj.

 

Statistika kaže to isto-u januaru 2010. je, na primer, bilo 68 zahteva za azil iz Srbije, u januaru ove godine 697, a u septembru ove godine 1.395 zahteva za azil.

 

Zahtevi za proverom bezviznog režima Srbiji i Makedoniji nisu stigli samo iz ekonomski bogatih i razvjenih pokrajina, poput Bavarske ili Hesena, već i sa teritorije nekadašnjeg DDR, iz pokrajina koje same kubure sa privrednim problemima i gde je malo stranaca našlo “uhlebljenje“- poput Tiringije ili Meklenburg-Prednje Pomeranije.
Azilanti tema samita 25. oktobra

 

Porptarol za unutrašnja pitanja nemačkih demohrišćana u Bundestagu Hans-Peter Ul je, tražeći ukidanje bezviznog režima Srbiji i Makedoniji, rekao da je kvota priznanja azilantskog statusa nula.

 

Tema azilanata i vizna sloboda sa Srbiju i Makedoniju biće, prema nemačkim medijima, razmatrana na samitu EU ministara unutrašnjih poslova i prava 25. oktobra.

 

Za Nemačku, prema ocenama Ula, nastaju visoki troškovi zbog dolaska azilanata.

 

Prema njegovim rečunicama, u ovom trenutku jedan odrasli podnosilac zahteva za azil, bez dece, pri prosečnom trajanju postupka od dva meseca, dobija oko 700 evra, plus troškove za povratak u zemlju.

 

Volfgang Bozbah, predsedavajući Odbora za unutrašnja pitanja Bundestaga, koji je već pre nekoliko dana zatražio suspenciju bezviznog režima, danas ponovio svoj zahtev.

 

– Nemačko Ministarstvo inostranih poslova bi trebalo da proveri da li se sadašnje stanje mora promeniti ili kako se na drugi način može sprečiti zloupotreba našeg socijalnog sistema – rekao je Bozbah listu “Rur nahrihten“.

 

BlicKOMENTARI

 1. pauk kaže:

  Ajmo svi na hrvatsko drzavljanstvo. Taman dok nam ne stigne hrvat.drzavljanstvo i sama Hrvatska ce biti deo EU

 2. gangbang kaže:

  sve zbog bunjevaca tako nam i treba…

 3. Mikuška kaže:

  Pa, da… sve Bunjevac do Bunjevca…. Haljilji, Musljimi, Fazljimi… *bo ih taj ko im dao pasoše.

 4. pauk kaže:

  Sto jest jest

  Bunjevci vode poreklo od Ilira

  jednako kao i Albanci

  i sta je sad tu cudo

  svoj svome jatu leti….

 5. Kirdžijaš kaže:

  Bunjevci koji kažu da nisu Hrvati nebi tribali imat pravo na hrvatsko državljanstvo jel u zakonu o tom državljanstvu stoji da na njega ima pravo samo onaj ko se smatra Hrvatom.Niki bunjevački pridnjaci(Bajić i slični) su se čak falili da nemaju nijedan drugi pasoš neg srpski iako njim je „nuđen“ hrvatski pasoš.Sad će ispast po onoj narodnoj izreki:čega se pametan stidi tim se budala fali.No,ta vrimena kad se lako dobivo hrvatski pasoš su prošla.Ko se na vrime nije sitio da je Hrvat nije ga ni zaslužio.Uostalom,Bunjevci ionako kažu da njim je Srbija matična država pa kućedu ondak sa šahovnicom?

  No,a ko Nikolić bude i dalje po svitu divanijo da u Srebrenici nije bilo genocida srpski pasoš će cigurno još manje vridit.Neće s moć s njim otić ni u Madžarsku.

 6. freelancer kaže:

  A L O…

  Nemoj da mi se pominje reč BUNJEVCI, a da pri tome nemate pojma šta ona znači!!!!

  Prvo, državljanstvo Republike Hrvatske (trenutno važeći Zakon) se ne dobija kao hit, kao pomodarstvo, kao „nešto“, kako je to bilo pre desetak godina. Bunjevci su autohtona etnička grupa, sa statusom naroda još od nesretnog Miloševića i TUŽNO je da ona kao takva služi za potkusurivanje odredjenim političkim strujama…

  KO STE VI da mene kvalifikujete kao Srbina, Hrvata ili Čerkeza na primer? Ok, po ocu sam pola RUS. Da, RUS. Do sada je to bio motiv za stid. A L I … ako bih se danas pojavio sa pasošem „made by Vladimir Vladimirović PUTIN“ na aerodromu Džon Ficdžerald Kenedi u Njujorku, pa pandur bi stajao mirno, a ja bi mu ***** mater na ruskom umesto dobar dan.

  Nije to bitno. Bitno je da se STVARNO razmatra revizija viznog režima za gradjane Srbije. ZBOG ŠACICE CIGANA. Ili ne čitate ili se pravite ludi. Problem azilanata prave cigani (NE ROMI, CIGANI! U svetu, u Engleskoj se zovi Gypsy, U Francuskoj Gitanes, u Nemačkoj Zigoene, SAMO KOD NAS NEKAKVI R O M I). Nisam rasista, ali nemoj da se neko pravi „nobles“, a ne zna da se potpiše. 

  Kada je izabran g.Nikolić za predsednika države i SNS kao vodeća stranka u parlamentu, rekao sam, napravili su korak bliže ka beogradskom pašaluku. Vojvodina nema još sto godina kako je „oslobodjena“, a u stvari dodeljena Srbiji kao znak ponizivanja Madjarske i K&K monarhije. Pazi da se nekom ne lupi o glavu. JA treba da vadim VIZU? Da bih išao u Segedin? Ili na pivo u Šiofok? Pa kakva Al Qaida, ja ću da vam ***** majku samo ako budem morao opet u red pred madjarskim konzulatom!!!!!

 7. Milorad kaže:

  Bunjevci su Hrvati, samo je slucaj Bunjevaca ispolitizovan jedino u Srbiji do te mere da su proglaseni novom nacijom, tesko zemlji koja ima SANU. 

 8. panonski mornar kaže:

  dog god bratija bude bezala od ogledala bice sve vise azilanata kojima su puna usta patriotizma i pljuvanja po istoj toj evropi; i svi ce im biti krivi i stipani i janosi i fadili pa na kraju beogradani.
  ogledalo ovako kaze: CAR JE GO ,kosovo je nezavisno,svi koji su mogli pobegli su od srbije,nismo ni najlepsi ni najpametniji,nikolic i dacic su vec bili na vlasti i vodili nas u ratove na kraju njihove moci i sa celim civilizovanim svetom.
  e kad jednom ovaj narod to sam sebi prizna onda ce mozda i moci da uradi nesto od sebe i svoje drzave,no bojim se da je kasno i da tu vise nema spasa.
  zato bez te svi vi koji ste jos normalni i spasavajte svoju decu.
  i cisto za neupucene bunjevci su samo jedna mala grana hrvatskoga stabla isto kao dalmatinci,sokci,zagorci samo sto su izdali svoje pretke da bi se dodvorili srbima.no koga je to briga ja to vise onako sam za sebe. 

 9. Kirdžijaš kaže:

  Pravi Bunjevci su Hrvati,u to sam i ja uvik bijo ciguran.Ovi „Bunjevci“ po političkom zanimanju(Bajić,Pokornić,Gabrić,Babić,Kujundžić-Ostojićka,onaj što je niki dan umro s kozjom bradicom i drugi…) su ustvari otpadnici od Bunjevaca ko što je dobro kazo ovaj prija mene.Tima cigurno ne triba dat hrvatski pasoš ni kad bi ga tražili.Pa nek stoje ured prid ambasadama ko i svi drugi ravnopravni građani njeve matične države.

 10. Dejan kaže:

  Možete vi pričati do sutra da su Bunjevci Hrvati, ali ja imam 10ak prijatelja bunjevaca i svi vole Srbiju i smatraju je svojom državom.

 11. freelancer kaže:

  @ panonski mornar….

  Lipo divaniš. Tušta će bit štogod dodati…

 12. shefica kaže:

  Ova pretnja ukidanja bezviznog režima nema nikakve veze sa Bunjevcima ili Hrvatima, ima veze sa stanovnicima Kosova i Romima koji beže preko zelene zone u zemlje Evropske Unije. Kada bi Dačićeva Pogranična Policija lepo radila svoj posao i imala odgovarajuću opremu za kontrolu prelaska granice svega ovoga ne bi bilo. Kako neko od prethodnih komentatora reče, ako opet budemo morali u redovima čekati vize – nek poslednji koji napusti Srbiju ugasi svetlo!

 13. amacak kaže:

  shefice, a da malo uključimo mozak? što bi romi bežali preko zelene granice kada mogu da izvade pasoše, sednu u autobus, odu u negde u EU i zatraže azil? i zašto bi neko u EU tražio vraćanje viza ako azilanti dolaze preko zelene granice, dakle bez viza?

 14. pauk kaže:

  Ovde je rec o tome da su Bunjevci u tesnoj rodbinskoj vezi s Albancima, pogledajte istorijske spise. Ali ako pogledate nekad su u preci albanaca, kao i preci bunjevaca pravili zemunice gde su ziveli.

 15. panonski mornar kaže:

  jeste pauk isto to ja kazem za rodbinsku vezu srba i turaka pogledaj istorijske spise.al kome je to bitno covek sam belac slobodni strelac za svaki slucaj jos uvek samo svoj.

 16. lio kaže:

  Tri puta BRAVO za „freelancer“ i „panonski mornar“. 

 17. Hajrizi kaže:

  Ja sam  uvek znao da su  bunjevci  ustvari  muslimani   koji su otišli sa kosovo   pre  petsto  godina sa onim  odžom ,samo zaboravili da se klanjaju i udarili na svinjotinu.

OSTAVITE KOMENTAR