U Novoj godini i nove, više cene komunalnih usluga

Poskupljuju usluge pet komunalnih preduzeća u Subotici. Od 1. februara skuplje će plaćati vodu, čišćenje dimnjaka i odvoženje smeća, odlazak na bazen, pa i pogrebne usluge.

Gradsko veće Subotice usvojilo je zahtev JKP “Vodovod i kanalizacija”, “Čistoća i zelenilo” i “Dimničar” za povećanje cena njihovih usluga u 2021. godini za, u proseku 30, a preduzeća “Stadion” i “Pogrebno” za oko 20 procenata. Deo građana ova poskupljenja prihvata sa razumevanjem, a deo sa negodovanjem.

“Nije dobro što u Novu godinu ulazimo sa poskupljenjima. Ali, već smo na to navikli. Kao i uvek, moramo da se potrudimo i toliko platimo”, kaže jedan Subotičanin.

Poskupljenjima se, razumljivo, niko ne raduje, ali deo Subotičana smatra da su bila neizbežna.

“Verujem da to oni ne bi uradili da nisu morali, a svakako da će to uticati na nas i na naš kućni budžet”, kaže jedna Subotičanka.

Povećanje mininalne cene rada u 2021. godini, rast troškova goriva, energije i svih ostalih inputa koji utiču na troškove poslovanja preduzeća te činjenica da „Vodovod i kanalizacija“ nije povećavala cene svojih usluga dve, „Pogrebno“ i „Čistoća i zelenilo“ šest, a „Dimničar“ i „Stadion“ osam godina, uvaženi su kao opravdani razlozi za poskupljenje.

„Naše građane najviše će zanimati poskupljenja usluga javno-komunalnih preduzeća koja se nalaze u sistemu objedinjene naplate, a to su JKP „Čistoća i zelenilo“, „Vodovod i kanalizacija“ i „Dimničar“. U zavisnosti od toga da li neko živi u kući ili stanu, a kome je do sada za te usluge stizao račun u iznosu između 1.500 i 2.500 dinara, nakon poskupljenja njegov račun će biti viši u rasponu između 400 i 750 dinara”, objašnjava Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj Subotice.

Gradsko veće dalo je saglasnost za povećanje cena usluga pet javnih i komunalnih preduzeća 29. decembra prošle godine, a novi cenovnici počeće da se primenjuju od 1. februara 2021. godine, tako da će računi sa novim, višim iznosima, na kućne adrese Subotičana od marta početi da stižu na naplatu.

RTVKOMENTARI

 1. Niko kaže:

  SRAMOTA ZA POGREBNO!!!
  NA TUDJOJ NESRECI SE OBOGACUJU!!!!

 2. bac Vranje kaže:

  Pa zar je ekonomsko tigru potrebno ovo??? Ma mi smo ne tigar,ne macke vec pi… od ekonomije,kazu nema inflacije ,evro stoji, ekonomija raste pa koji moj ovo poskuplhenje!!! A da trebanahraniti sendvicmapartijske uposlebike,a sad moraju jos i jogur kupiti!!!

 3. uzas kaže:

  Rast troskova goriva???
  Gorivo nikad nije bilo jetinije. Pre godinu dana je bilo 15-20 dinara skuplje
  Lazljiva …
  Kurs eura stabilan vec godinama i nema inflacije.

 4. Skupo kaže:

  Ki umre id kirone hice skupo
  Bolje vakcina..

 5. Istinom protiv lazi kaže:

  Naj vrli preCednik je prilikom otvaranja onog novog gasovovoda na sva zvona pricao kako ce sad gas biti jeftinij!!! Bakicu laze li nas Vucic!!! Ili ti moras napuni dzepove svojih partijskih drugova??

 6. Anonimni kaže:

  ,,Udri Srbijo”,
  Dok ćute.
  A kada progovore…

 7. (ba)laban kaže:

  Glavna vest je da našeg vrlog predsednika neko prisluškuje… pokušaj je to državnog udara.

  Ne znam ko Vam je dozvolio da ovu bezveznu vest o poskupljenju komunalnih usluga pustite u etar, kad se Vučić baš svojski potrudio da sve to prikrije navodnim pokušajem državnog udara, zatim vešću o bolesti Anđelka…

  Spinuje nas žvalavko svim i svačim samo da skrene temu sa Jovanjice, razbacivanja para na Arape, izdaju i prodaju delova države, krađu izbora, terorisanja novinara, ukidanja demokratije…

  Što se tiče prisluškivanja, ako ga stvarno ima, mislim da je tu prevagnuo strah da se ne otkriju njegovi dilovi sa kriminalcima vezani za pelješenje državnog budžeta. Nema tu špijuniranja vezane za vojnu bezbednost ili nešto slično. Strah je to od otkrivanja lopovskih afera.

 8. Trovach kaže:

  @(ba)laban…Nije vise zvalavko, vec Zvoncica 🙂

 9. No name kaže:

  “Nije dobro što u Novu godinu ulazimo sa poskupljenjima. Ali, već smo na to navikli. Kao i uvek, moramo da se potrudimo i toliko platimo”, kaže jedan Subotičanin. Pa lepo. navikli smo. Ok. “Čistoća” nije menjala cenu od 2014. godine. “Pogrebno” takođe tu negde ili ranije. “Dimničar” od 2012. “Stadion” od 2008.! Alooooo, znaš li konju kada je bila 2008? “Vodovod”, doduše, 2018., ali mora da preuzme otplatu kredita za sve ono što NISTE primetili da je urađeno na vodovodu i kanalizaciji od 2016. godine. Dakle, NAVIKLI smo. Od 2012-2014-2018 koliko puta po koliko procenata su porasla primanja i penzije? Ja ću da vam kažem primer. U “Čistoći” minimalac je bio 19.000 u 2014. sada je 32.000 i sa ovom godinom treba da se poveća koliko već odsto. Ko će tu razliku da pokrije? Stabilni kurs evra? Pitajte u svim ovim preduzećima koliko su u međuvremenu porasli ulazni troškovi neophodnih materijala, opreme koja se mora obnavljati, pa i goriva…da li neko zna koliko je gorivo stajalo pre 8 godina? Ispada da je gorivo džabaluk i da samo pojeftinjuje…A taj koji proizvodi opremu, rezervne delove itd. takođe je podizao zarade svojim radnicima i automatski i svoje cene. U 2014. godini 75% penzionera je primalo ISPOD 20.000 dinara, koliko će sada biti minimalna penzija??? Da je svake godine bilo korekcije cena komunalnih usluga po 2-3% sada ne bi trebalo 30%, ali onda bi žvalili – eto, sve STALNO poskupljuje, što isto i sada žvalite i pokušavate da kažete kako šest ili osam godina “samo rastu cene komunalnih usluga”. A ne, ne, nije samo to, reći će dežurni pljuvači – a TV pretplata, a struja??? Da, pišu tabloidi da nas čeka KATASTROFA jer se povećava TV pretplata. Za 44 dinara mesečno. Struju ćemo plaćati nekih 200-250 dinara više na prosečan račun. Stvarno, KATASTROFA. Kada se sabere, KUTIJA CIGARETA MESEČNO, što prosečan pušač dnevno podudla. Eeee, majke vam ga psihopaćeničke i plitkoumne, što vozite 50.000 registrovanih putničkih automobila u Subotici na 100.000 stanovnika umesto 23.000 kao pre 8 godina, za to imate 300 dinara a za TV pretplatu i struju nemate!? “Nemamo za `leba”, usklik marve nikada zadovoljne životnim standardom”, dabogda vam došao neko ko nije “zvončica” pa da vidim da li bi vam svake godine povećavao primanja i penzije a smanjivao cene??? Baš da vidim, i ja bih to voleo, ma divota, još samo Titu fali da dignete iz groba, onda se niste žalili što se živelo od pozajmljenog, što je dizao kredite koje ćemo još 40 godina otplaćivati!? Usranci, niste smeli da pisnete, a sada ste hrabri da kevćete: “žvalavko”, “zvončica”…

 10. (ba)laban kaže:

  @No name

  botovsko…

  Svi prethodni predsednici, tirani, vladaoci… su zadužili državu sa 12 milijardi $, a ovaj glupson što ga nazivamo žvalavkom i zvončicom, a što tebe više boli nego da ti tako zovemo ćaću, nas je zadužio za 8-9 godina bahanalisanja i kurčenja sa dodatnih 18 milijardi. Zato ćuti i pokrij se ušima po pitanju budućih naraštaja i otplaćivanja državnih dugovanja.

  Što se tiče tvog uvlačenja u šupak glavnog i najodgovornijeg za st(r)anje u državi to je već tvoje lično opredeljenje.

 11. Croat kaže:

  ja mislim da je ovo dobro ZA NASU DECU…..

 12. om kaže:

  Oni su vec na post uglavili i komentare! Ma hit! Oprzite!

 13. Subočan kaže:

  Nema inflacije, kurs stabilan, cena goriva niža nego u ovo vreme pre godinu dana… Zašto poskupljenja?!

 14. No name kaže:

  (ba)laban – Sa sumanutima ne raspravljam.

 15. Anonimni kaže:

  Cena krečenja 1.5€ +30% =1.95€ (229,00 din)
  Nije problem

OSTAVITE KOMENTAR

3 + = 8