U obdaništu nema mesta za svu decu Tavankuta

Za oko četrdesetoro dece nije bilo mesta u jedinom obdaništu u Tavankutu, tvrde majke koje bezuspešno, ponekad i više godina, pokušavaju da upišu svoje dete  u predškolsku ustanovu.

Objekat Predškolske ustanove „Naša radost”  u Tavankutu, selu pored  Subotice, pohađa 90 mališana u uzrastu od jaslenog do predškolskog. Međutim, mlade majke iz sela tvrde da bi bar još polovina od pomenutog broja bila upisana da u ustanovi ima mesta. Pošto im deca nisu upisana u vrtić pojedine su prisiljene da biraju između ostanka sa detetom kod kuće ili povratka na radno mesto.

„Mi smo i 2015. pisali peticiju kako bi u vrtiću uveli poludnevnu smenu, od 5.40 do 16.40 časova, u skladu sa radnim smenama žena koje su zaposlene u Industrijskoj zoni u Subotici” podseća Tamara Merković. U centru sela okupile su se Danijela Jakovčević, Iva Nađ, Dijana Bercan, Slobodanka Gurinović, Tamara Merković, Anita Bukvin Vujković, majke koje sve imaju troje dece, a treće dete im nije upisano u vrtić, a tu su bile i Tamara Brkić, Izabela Santai, Bojana Skenderović i Rudi Romić čije prvo ili drugo dete takođe nije upisano u predškolsku ustanovu. Većina ih je na razgovor došla sa bebama i malom decom, jer nemaju kome da ih ostave.

„Moja mama ima preko 70 godina i ne može da trči za decom, nemamo  kome da ih ostavimo, ponekad ih bake pričuvaju, ili komšinice, ali to nije rešenje”, priča jedna od majki o problemu sa kojim se gotovo sve suočavaju. Mnoge porodice decu već uzastopno nekoliko godina pokušavaju da upišu mališane, ali ih odbijaju. „Ima majki koje i ne konkurišu, jer im je jasno da njihovo dete neće biti primljeno”, kažu.

Zbog svih ovih problema ponovo su pretprošle i prošle godine pokrenuli peticiju koju je potpisalo 180 sugrađanki sa molbom da se poveća broj mesta u obdaništu u Tavankutu.  PU „Naša radost” odbila je  peticiju, jer navodno, kako im je rečeno, nije validna pošto su je potpisale i trudnice i buduće majke, ali i one čija su deca izašla iz vrtića. I mesna zajednica nije htela da se meša, uz obrazloženje da to nije u njihovoj nadležnosti. „Uvek kažu da rađamo što više dece i da nas nema dovoljno. U ovom selu imamo sve više dece, ali nisu obezbeđeni uslovi za njih”, kaže Tamara Merković.

Problemi postoje i u objektu sadašnjeg vrtića. Dijana Bercan priča kako je buđ načela plafon prostorije u kojoj joj je smešteno dete. Majke dodaju da su kupili televizor i klima-uređaj za vrtić, a hteli su i da ga okreče i urede, da pokose travu u dvorištu, ali za to još čekaju dozvolu direktora PU „Naša radost”. Osim toga, sve majke potvrđuju da nema dovoljno vaspitačica, svega su dve vaspitačice na grupu u kojoj je i 35 male dece.

Iva Nađ je među majkama koje sada moraju da se odluče da li će ostati kod kuće da čuva troje dece ili da se vrati na posao. Majke troje dece kažu da su bile spremne da plate za dete u vrtiću, jer šta im vrede olakšice za treće dete ako ne mogu da ga smeste u obdanište. Dodaju i to da u drugim sredinama grad plaća razliku za smeštaj deteta u privatni vrtić, ako nije bilo za njega mesta u državnom. U Subotici to nije praksa.

Tavankućanke govore i o tome da je u selu mnogo napuštenih prostora koji bi mogli da se preurede, a i one su spremne da u tome učestvuju, poput starih prostorija mesne zajednice ili objekta koji je biskupija ponudila.

Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost” za „Politiku” kaže da nije tačno da  je u Tavankutu veliki broj dece ostao bez mesta u obdaništu i da su brojke preuveličane. „Mi smo radili upis i videli da je izvan vrtića ostalo 12 dece, i to je suviše malo dece da bi tamo prekoredno otvarali odeljenje. Treba biti realan, grad nema budžet za to, posebno ne po novim zakonskim uslovima gde je potrebno 120 kvadratnih metara za jedno odeljenje” kaže Vojnić.

Prema njegovim rečima problem sa postojećim objektom je što pripada školi, nije legalizovan, i PU „Naša radost” ne može da ulaže u njega. Međutim, kaže upravo rimokatolička biskupija uređuje jedan svoj objekat koji ne koristi, i „Naša radost” će ga uzeti u zakup, slično kao i u još nekoliko prigradskih mesta. Kada će biti više mesta za decu u obdaništu zavisi od toga kojom brzinom će se renovirati prostorije.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. Pepa kaže:

  BRAVO TAVANKUCANKE!
  A DIREKTORU NIJE ZA POVEROVATI.

 2. ------------------------------------ kaže:

  Nije istinita tvrdnja da je u pitanju samo dvanaestoro dece i drugo neka se pod hitno obezbedi ograda za kanal ispred zabavišta MESNA ZAJEDNICA NEKA SE ANGAŽUJE DA OČISTI KOROV u ulici između zabavišta i žute zgrade, neka se poprave izlomljene sprave i neka se POD HITNO KREČI!

 3. Anonimni kaže:

  Nadam se da je to sto Vojnic govori istina. Ali da nema para u budzetu to ne verujem. Treba malo jace da potegne gospodin direktor.

 4. Tavankut kaže:

  Eto ti. Rukovodstvo se bavi sa glupostima! A mališani nemaju mesta u obdaništu. A onaj bivši komandir Baštić policije kod nas uzimao mito pa eto ga sad u supu dobio unapređenje.

 5. Lord Sidni kaže:

  Javite se čokolindi da vam pomogne

 6. ------------------------------------ kaže:

  @LORD SIDNI -ovadeca su tebi za informaciju , deca različitih nacija i ne dele se nisu zatrovani ni oni ni roditelji politikom. Napred tavankućani! Ovo je naš ponos i dika!!!!!

 7. Vladimir Vidakovic kaže:

  Hocemoooooo prosirenje vrtica POD HITNO !
  Ali nazalost od mirnih protesta nema vajde..

 8. Sanja kaže:

  To je ona krilatica „Za našu decu“ (čita se: za njihovu decu). A kad je za našu decu potrebno obezbediti da budu u obdaništu, a mladi da ostanu na selu – tad šipak.

 9. Rmpek kaže:

  Pravda za Tavankut!-Gde je mesna zajednica? Zasto deca nemaju mesta?Zna se i za neke druge peticije nemojte tako Vi iz rukovodstva.

 10. Istinom protiv lazi kaže:

  U eri kad smo svetski ekonomski tigar direktor izjavljuje da nema para !! Jer se on to zajeba… sa predCednikom ili nas predCednik laze!! Ima li ovaj diretor obraza i smelosti odgovoriti na ovo pitqanje?
  A za gradsku upravu pitanje ako je direktor ustanove izneo tacan podatak ,kako se postupa sa nelegalnim objektima i ko placa kaznu??? Zasto gradjani moraju rusiti nelegalne objekte ,a Grad ne mora da ih legalizuje!!

 11. ------------------------------------ kaže:

  Deca nam nemaju mesta u vrtiću, mapa sela ispisana nacionalističkim natpisima,kuće nabijanice nam pucaju dok prolaze kamioni pretovareni peskom,vode u bunarima nemamo mesecima. Zbog čega smo građani drugog reda???

 12. Anonimni kaže:

  Napred mame

 13. Maja Nimčević kaže:

  Napred MAME

 14. Gligorije kaže:

  Al za njihovu decu ima mesta u vrtićima….
  ZA NAŠU DECU

 15. Patris Lumumba kaže:

  ————————@
  Jer su Cetnici na vlasti i sada se izivljavaju nad stanovnicima Tavankuta i ostalim gradjanima Subotice i okoline, da zadovolje svoje bolesne morbidne potrebe.Sve sami dusevni bolesnici oboleli od politizacije i Naci-sovinizma

 16. Mare kaže:

  Ovom direktoru se definitivno ne moze verovati. Pitajte samo njegove zene da li mu veruju. Prvu, drugu, trecu, cetvrtu,…

 17. Pazi lomljivo kaže:

  Vredne su Tavankucanke na svim poljima.

 18. Pepa kaže:

  https://www.subotica.com/vesti/novi-zednik-dobio-moderan-vrtic-id45057.html
  Evo koliko treba da verujemo DIREKTORU NASA RADOST!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 8 ?
Please leave these two fields as-is: