U Subotici je započet proces priznavanja prethodnog učenja

U Subotici je započet proces priznavanja prethodnog učenja, a prvu grupu koja će dobiti sertifikate za neformalno znanje koje poseduje čini grupa od 13 radnika zaposlenih u “Regionalnoj deponiji” Subotica.

Trinaest rukovaoca građevinskom mehanizacijom koji su trenutno zaposleni u “Regionalnoj deponiji” na Bikovu, a iza sebe imaju višegodišnje iskustvo u rukovanju ovom mehanizacijom, uključeno je u proces priznavanja prethodnog učenja.

U našem gradu ovaj projekat sprovodi Politehnička škola, a sam proces procene i vrednovanja prethodnog znanja predviđeno je da traje 40 sati nakon čega će polaznici dobiti sertifikate za rukovaoce građevinskom mehanizacijom. Pilot projekat priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sprovodi uz podršku projekta „Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Republici Srbiji“.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. komenti kaže:

  Super. Prvo “Pilot” projekat, da vidimo kako to funcionise, posle ce da podignu na visi nivo. Ovi nasi jadni su se mucili preko nekih Sega-Mega fakulteta, pa ih provale da nisu ni prosli ispred “fakulteta” a dobili diplome, a sada ce lakse.
  Ako si imao STR – automatski – dipl ekonomista
  Ako si imao d.o.o. – ne gine ti jedno Dr.
  Verujem da ce uskoro statisticki da SNS postane “najobrazovanija” stranka u EU – ako ne NAJ ono bar medju prvima.

 2. Nisam ginekolog ali mogu da pogledam kaže:

  Znanje je znanje i samo znanje. Ono ne moze biti niti formalno niti neformalno. Zamislite da vam jedan hobi-hirurg sa neformalnim znanjem vadi slepo crevo ili krajnike. Nema neku skolu ili kvalifikaciju ali je cesto gledao na Youtube filmove kako se to radi i stekao odgovarajuce znanje. Saobracajna policija zaustavi vozaca koji vise godina vozi bez vozackog ispita i vozacke dozvole i predlozi mu , dodji kod nas u policiju dacemo ti vozacku dozvolu na osnovu tvog visegodisnjeg vozackog iskustva. U pravnim drzavama lica koja nisu kvalifikovana za rad na gradjevinskoj mehanizaciji nemaju toj mehanizaciji nikakav pristup i on im je najstroze zabranjen. Ako naprave sa bagerom ili kranom neku stetu onda odgovara onaj koji im je dozvolio da se sa takvim stvarima igraju. Dakle prvo skolska klupa, zatim ispit i provera znanja i na kraju certifikat, diploma ili sta se vec za koju bransu dodeljuje.

 3. Igor kaže:

  @Nisam ginekolog ali mogu da pogledam
  Ne slažem se sa Vama u potpunosti…
  Znam za mnogo slučajeva a verovatno i Vi da je osoba završila neku školu (srednju-višu), nikada u životu nije radila u svojoj struci i ne zna da radi posao za koji se obučavala a ima “papir” o stručnosti u nekoj oblasti.
  Npr. neko je položio vozački ispit za autobus pre 20 godina a nakon toga nikad nije seo za volan, juče je dobio posao vozača, da li biste se rado vozili sa njim na more u autobusu?
  Uostalom, diplome se danas lako kupuju za 200 do 1500€ i za čas posla je čovek “stručnjak”.
  Po mom mišljenju je svaka diploma ili školovanje bez radnog iskustva beskorisna. Dakle praksa pre svega…

OSTAVITE KOMENTAR