U Subotici litija do glavnog gradskog trga

Organizovanim odlaskom na seču badnjaka u naselju Makova sedmica i njegovim unošenjem u crkvu, u Subotici su danas vernici koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas počeli da obeležavaju Badnji dan i veče.

 

U 8 časova, iz porte crkve Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, okupljeni vernici krenuli su u organizovanu seču badnjaka koja se tradicionalno organizuje u naselju Makova sedmica, nakon čega je badnjak unet u crkvu.

 

Pravoslavni vernici će se ponovo okupiti u crkvi u popodnevnim časovima, odakle će u 17 časova krenuti litija do glavnog gradskog trga, gde će ispred spomenika caru Jovanu Nenadu badnjak biti osvećen i zapaljen.

 

Tom prilikom biće izveden i kulturno umetnički program.

 

Organizatori obeležavanja Badnjeg dana i Badnje večeri u Subotici su tradicionalno Srpska pravoslavna Crkvena opština i Srpski kulturni centar “Sveti Sava”.

 

U 21 čas u Srpskom kulturnom centru “Sveti Sava” biće priređeno i guslarsko veče, na kome će učestvovati guslari Željko Čurović, Slavko Jeknić i Saša Laketić.

 

Svim Subotičanima koji božićne praznike slave po julijanskom kalendaru, čestitke su uputili prezviter Pravoslavne crkvene opštine u Subotici Zvonko Angelov i subotički biskup Ivan Penzeš, koji su poslali poruku mira i uputili blagoslov svim hrišćanskim vernicima.

 

Gradonačelnik Modest Dulić čestitao je Božić i rekao da je taj dan prilika za porodična okupljanja i trenutke uživanja u prazničnom ambijentu.

 

Svima koji Božić slave po julijanskom kalendaru poželeo je prijatne trenutke ispunjene ljubavlju, slogom i mirom.KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Pošto nijedan pravoslavac 25.decembra na ovom sajtu nije kometarisao običaje i verovanje katličkog dela populacije, elementarna kultura je da se to ispoštuje (svaka čast onima koji su čestitali Božić).

  Double P tvoj kometar ću shvatiti kako tvoju ličnu čestitku upućenu meni. Hvala ti na tome.  🙁

  Svi vernicima koji danas slave rođenje Hristovo, poželeo bih srećan Božić.

 2. Fotini kaže:

  MIR BOŽJI! HRISTOS SE RODI!

  Bozic

  Καλά Χριστούγεννα

  Kala

 3. Pucu kaže:

  Srecna nova godina!!!!!

 4. stormwatch kaže:

  MIR BOZIJI! HRISTOS SE RODI!

OSTAVITE KOMENTAR