U Subotici obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi danas je obeležen Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i SUBNOR-a grada Subotice venac na Spomenik žrtvama fašizma položila je delegacija koju je predvodio gradonačelnik Stevan Bakić, u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodio Bojan Šoralov, načelnik Okruga, a u ime ambasade Rusije u Beogradu delegacija koju je predvodio Stanislav Lupin, drugi sekretar ambasade Rusije.

Gradonačelnik Bakić je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, podsetio da Grad Subotica na ovom mestu i na Spomen-kompleksu palim crvenoarmejcima dva puta godišnje odaje počast palim junacima koji su se borili protiv najvećeg zla u istoriji sveta i da to čini 10. oktobra, na dan kada je Subotica oslobođena 1944. godine i 9. maja, na dan konačne pobede nad fašizmom i nacizmom 1945. godine.

„Zaista je prikladno da se tog znamenitog dana, od pre sedamdeset i šest godina, sećamo što češće, jer je on označio dolazak pobede i slobode. Slobodoljubivi ljudi širom sveta, a pre svega narodi Sovjetskog saveza, izborili su se uz ogromne žrtve da ideologija mržnje i smrti bude poražena zauvek. Tu najveću od svih pobeda slavimo, a ove godine obeležavamo i osamdesetu godišnjicu početka Drugog svetskog rata na srpskom i ruskom prostoru. Oni koji su u aprilu 1941. godine ubijali nevine Subotičane, masovno su kasnije stradali od junačke Crvene armije, bezuspešno pokušavajući da pokore neosvojivu Rusiju“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Naglasio je da zločin nikada ne može proći bez kazne.

„Tako je ista ruka feldmaršala Kajtela, koja je 1941. potpisala naredbu o streljanju 100 srpskih civila za svakog poginulog nacističkog vojnika, 9. maja 1945. potpisala i konačnu kapitulaciju Hitlerove vojske. Pobednici su se pobrinuli da svi koji su, poput ovog generala, zavili naše prostore u crno, budu osuđeni pred sudom i kažnjeni“, istakao je Bakić.

Dodao je da ne bi bilo pravde za svet i kazne za agresore da nije bilo borbe ruskog naroda, koji je podneo najveću žrtvu za sve ono šta danas često uzimamo zdravo za gotovo.

„Srbija i Subotica pamte junake svoje antifašističke borbe i njihove ruske saborce! Ovo će za nas biti poseban dan, dok nas bude“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, prisutnima se obratio i Maksim Bakrač, predsednik GO SUBNOR Subotica. Čestitajući 9. maj, Dan pobede nad fašizmom, Bakrač je, između ostalog, u ime boračke organizacije Subotice i svoje lično ime izrazio zahvalnost subotičkoj lokalnoj samoupravi na razumevanju, saradnji i doprinosu uspešnoj organizaciji obeležavanja ovog istorijskog dana.

Vence na Spomenik žrtvama fašizma položile su i delegacije: Jevrejske opštine Subotica, Udruženja Ličana „Lika“, „Centra Tito, komunisti Subotice“, Srpsko-ruskog društva „Aleksandar Nevski“, Srpsko-rusko-beloruskog bratstva „Sveti knez Vladimir“, Ruske stranke i Ruskog nacionalnog saveta i Udruženja građana „Mini Jugoslavija“.

Nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma, venci su položeni i na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Obraćajući se prisutnima posle polaganja venaca na Spomen-kompleks palim crvenoarmejcima, drugi sekretar ambasade Rusije Stanislav Lupin je izrazio zahvalnost gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću na pozivu da prisustvuje obeležavanju Dana pobede nad fašizmom i na održavanju spomenika i groblja gde počivaju ruski borci koji su pali u borbi protiv fašizma i koji su, kako je rekao, rame uz rame sa srpskim partizanima borili protiv ovog zla.

„Drago mi je da možemo zajedno, i 9. maja, i 10. oktobra, da odamo poštu svim ovim borcima. Verujem da ćemo to zajedno činiti i u narednim godinama“, kazao je Lupin.


KurirKOMENTARI

 1. SF/SN kaže:

  Da nikada ne zaboravimo one koji su nas oslobodili od fašizma i živote svoje dali za našu slobodu. Uvek ih trebamo spominjati a danas posebno.

 2. antifašist kaže:

  Bakić polaže venac žrtvama fašizma?Hmmmmm,vrlo čudna vremena….

 3. Realan kaže:

  Smrt fasizmu!

 4. 2021 kaže:

  Daleko smo mi od bilo kakve pobede

 5. Smrt fasizmu kaže:

  Zanimljivo da nema medju pozvanima nema ucesnika NOR-a iz Subotice. Predsednik SUBNORA-a rodjen posle rata…hmmmm, kako li je i na osnovu cega postao clan Udruzenja boraca NOR-a.
  I da nauci gospodin bakic i ostali koji su fakultete polagali nedeljom i drzavnim praznicima nije Kajtel potpisao naredbu nego Beme 10.10.1941. Mogao je to bar za vreme policijsko sata da nauci gledajuci TV za osnovce!!! Dosta je prekrajanja istorije raznih bakica i njima slicnih!!!!

 6. Petar kaže:

  Zašto godinama ni na jednom obeležavaju dana pobede nad fašizmom nema predstavnika Svm a? To je jako simptomaticno. Oni obilaze spomenike nekim drugim ljudima i to je njihovo pravo. Ali kada se radi o antifašistickoj borbi i sećanju na to, nema ih nigde kod ovakvih obeležavanja. Evo ja to pišem ovde, neka neko demantuje.

 7. Bela M. kaže:

  Bivši (i sadašnji) Šešeljevi ultraradikali i fašisti slave dan pobede nad fašizmom. Ima li veće ironije i sprdnje?

 8. Staro zakeralo kaže:

  Smrt fasizmu – qrac komunizmu. Ko će, jado, da ti dođe od “pravih boraca”, to je 76. godišnjica od završetka Drugog svetskog rata, eeeeej, pa i oni “borci” koji su 1945. imali 14 godina, sada imaju 90, ako su doživeli tu starost, hoćeš da ti paradiraju neki od 120 godina, maflo maflasti, a Udruženje boraca NOR-a sada je to uglavnom samo po nazivu i okuplja potomke i poštovaoce NOR-a ako nisi znao. Tragično je da si dobio dosta “pluseva” za tvoj komentar, što znači da je glupost i polupismenost bolest koja ne bira. Nauči prvo da se imena i prezimena pišu velikim slovom.

 9. laki kaže:

  @Smrt fasizmu

  U današnje vreme nije bitno da l’ si rođen pre ili posle rata, nego da si priklonjen SNS sektašima. To mi liči na crnogorski vic iz doba socijal-komunizma kada je tek rođeno dete već bilo nosilac “Partizanske spomenice”.

  Ovi današnji i takvi ondašnji politički prevaranti su obesmislili značenje bilo kakvih priznanja, koja inače dele šakom i kapom. Hm…hm… samo još da se uvede i streljanje za izdaju i kriminal, pa da se u potpunosti prisetimo nekadašnjih vremena. Nek’ malo drću gaće.

 10. Mister No kaže:

  @ Bela M.
  Kod nas zvanično ne postoje fašisti, patriote da. Nisam Srbin,ali skidao sam kapu mojem pokojnom drugu nn,bio je član subotičkog četničkog odreda. Dečko je bez uvijanja govorio da on i njegovi drugari sa Šešeljom na čelu stvaraju veliku Srbiju,kao śto je Hitler stvarao veliku Nemačku. Koristio je poređenje kije sam naveo.

 11. Smrt fasizmu kaže:

  @ Staro zakerqalo
  Onda treba menjati ime organizacije zar ne??? Nije vise udruzenje boraca nego postovaoca tekovine partizanske borbe protiv fasista,nacista , cetnika ,ustasa i ostalih domacih izdajnika!!!
  Pa kad mogu razni lezilebovici i prikriveni cetnici sta smeta da paradiraju i starci od preko 90 godina.
  Valjda je ovo njihova tekovina ,a ne Bakica i njemu slicnih koji jadni ne znaju ni istoriju ,vec se nalupase na sve pare!!!

 12. Djuro kaže:

  Svasta, pa taj Bakrac je stari svercer na buvljaku sigurno jedno trideset godina.

 13. Burazer kaže:

  A gde su sad ‘rvati i madjari? Samo pitam..

 14. Staro zakeralo kaže:

  Smrt fasizmu – duplo komunizmu! Pa promeni im naziv. Ja bih ih najradije ukinuo. A tebi neka paradiraju “borci” od 120 godina, i neka još trče i počasni krug, nemam ništa protiv, jebali te četnici i komuno-ustaša Veljko Bulajić!

 15. Bunjevac kaže:

  Pa ko su onda fašisti,ako su ovi antifašisti?

 16. Subotica-Sombor-Baja kaže:

  Udruženja do udruženja ….Bože pogledaj ove pljačkaše i lihvare..

 17. Staro zakeralo kaže:

  Mister No – Kao što rekoh, glupost i polupismenost je bolest koja ne bira. Nikada nije postojao subotički četnički odred. To je prvo. A drugo, što je neka budala možda i pričala o Velikoj Srbiji kao Velikoj Nemačkoj, ti ne samo da si još veća budala kada to prenosiš, ili izmišljaš, nego vrhunski pokvarenjak jer mišljenje nekog nn generalizuješ do pravila koje treba da se protumači da je opšte važilo. Hrvati nosili ustaške uniforme iz doba kada su bili nacisti (fašisti), uveli-vratili ustaške oznake, jezik, monetu, ubijali i proterivali srpske civile, pretili (i prete): “stići će vas naša ruka i u Srbiji”, a Srbi sprovodili Hitlerovu doktrinu! Ko je ovde lud?

 18. pista kaže:

  Za ove sto zamerijaju da ni jedne godine nema Hrvata i Madjara i SVM-a. Za Hrvate ne tvrdim, ali za Madjare i SVM potpisujem: njih predstavlja sef protokola Gradske kuce. 🙂 Dragi radikali-naprednjaci kim ste takvi ste, PUF!

 19. Mister No kaže:

  @ Staro zakeralo
  Subotički četnički odred je nosio ime Jovana Nenada Crnog. Śešelj je došao da drži miting u Suboticu devedesetih,video sam postrojavanje subotičkih ćetnika kod sinagoge ,pred odlazak na miting. Dečko koji mi je pričao da se borio za veliku Srbiju je živeo u Aleksandrovu,umro je prirodnom smrću. Neću da ga imenujem,jer bi komentar bio obrisan. Jedan od komandira ( ili komandir ) odreda je radio u firmi ,,Agroseme”. Treći subotički četnik kojeg sam upoznao je osuđen na smrtnu kaznu,zbog nekoliko ubistava učinjenih u Subotici. Hitlerov fašizam je ostao sinonim za surovost ,zato fašisti mnogih naroda ne vole kad ih porede sa Hitlerovim fašistima.

 20. Trovach kaže:

  @Mister No …Taj iz Agrosemena, pretpostavljam da je prethodno bio konobar, a posle prvih ratnih operacija se vratio kao “vojvoda” i postrojavao direktore po firmi. Vozio je ukraden UN dzip i kurcio se po gradu.

 21. Burazer kaže:

  @Trovach a kako ti to sve znas?Da nisi kojim slucajem bio suvozac?

 22. Mister No kaže:

  @Trovach
  Radio sam sezonski u firmi ,,Agroseme”. Viđao sam dotičnog ,ponekad je vozio kombi,mislim da je bio u restoranu neki faktor. To je sve šta znam o njegovom civilnom životu.

 23. Trovach kaže:

  @Burazer…Radio sam u ASP, pa zato znam. U restoranu je radio kao konobar koji je sluzio direktore i velike sefove, kao i poslovne partnere u posebnoj prostoriji koja je od kantine bila odvojena “harmonika” vratima.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 50 = 55