U Subotici održan skup posvećen energetskoj efikasnosti

U velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti, danas je održana konferencija u okviru projekta „Energy efficient public power“, koji je deo Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije.

Partneri na ovom projektu su Opština Satnica Đakovačka i Grad Subotica, a zasnovan je na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike. Ukupan budžet projekta je 1.420.000 evra, od toga je za partenere iz Hrvatske namenjeno 693.000 evra, a za Suboticu 727.000 evra. U okviru projekta uradiće se energetska sanacija OŠ „Matko Vuković” i Osnovne i srednje škole “Žarko Zrenjanin” u vrednosti od nešto više od 150.000 evra. Takođe, na devet objekata javne namene u Subotici biće postavljeni, solarni paneli, a to su TŠ „Ivan Sarić“, Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka”, PU „Naša radost”, Nova opština, Otvoreni univerzitet, Osnovna i srednja škola „Žarko Zrenjanin”, bazen „Prozivka”, Politehnička škola i OŠ „Sonja Marinković”.

Kako je objasnika Božidarka Golubović, menadžerka ovog projekta, on je zasnovan na uspostavljanju energetski efikasnih javnih zgrada kroz primenu elektrana na obnovljive izvore energije kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike.

– U okviru ovog projekta Grad Subotica i opština Satnica Đakovačka žele da izgrade solarne sisteme, solarne elektrane na javnim ustanovama –0,45 MW i mreže energetski efikasne javne rasvete. Ovo će podići svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala za korišćenje energetske efikasnosti i solarnih elektrana – objasnila je Božidarka Golubović. – U Osnovnoj i srednjoj školi „Žarko Zrenjanin“ završeni su radovi na zameni prozora i vrata čime se povećala energetsku efikasnost same zgrade. Radovi na školi ‘Matko Vuković’ se privode kraju, čime će ova zgrada koja je stara više od jednog veka zasijati drugim sjajem a decenijski problem starih prozora napokon će biti rešen a ukupni troškovi energije biti smanjeni. S obzirom da je ova škola i naše kulturno blago, prilikom izvođenja radova vodili smo se uslovima koje je propisao Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture.

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Europa nam menja prozore a mi gradimo pokvarene fontane , spomenike i setamo avantura park.

 2. Seeed kaže:

  @Croat
  Naravno da tebi i spomenik smeta

 3. YU kaže:

  AUSTROUGARSKA- KRALJEVINA, SOCIJALISTIČKA YU, SRBIJA ŠTA JE SA OSNOVNOM ŠKOLOM -IVAN MILUTINOVIĆ- KADA ĆE SE ONA PRETVORITI U MUZEJ ŠKOLSTVA, A IZGRADITI NOVA ŠKOLA KOJA ĆE POPRAVITI KAPACITET ZA UČENIKE NASELJA KER I PROZIVKA . ĐACI SUBOTICE ZASLUŽILI SU DA DOBIJU NOVU OSNOVNU ŠKOLU PRIMERENU 21 VEKU. KOLIKO OVAJ GRAD I OVA DRŽAVA BRINU O DECI JE ČINJENICA DA JE OVA ŠKOLA I ŠKOLA – MATKO VUKOVIĆ- A I -IVAN GORAN KOVAČIĆ -IZGRAĐENE U 19 VEKU. MOJ DEDA NIKOLA KOJI JE ROĐEN 1896 G. POHAĐAO JE KERSKU OŠ , PA I JA , SADA MI JE 70 GODINA. SVAKA ČAST NA BRIZI O ŠKOLSTVU I DECI. MOŽEMO SAMO ZAMISLITI FUNKCIONALNOST TIH ŠKOLA I NJIHOVU INFRA STRUKTURU.

 4. Jaba kaže:

  Ova golubovicka mora da je neki ultra stručnjak za solarnu energiju.. hahahhahaha

 5. Tramp kaže:

  @YU–sta fali tim gradjevinama.Eventualna rekonstrukcija i tehničko
  osavremenjenje .Sta lupetas gluposti,čuj nova skola.Pa dece sve manje a on navalio na izgradnju nove škole ta meni se pametovanja.

OSTAVITE KOMENTAR