U Subotici ostaje samo jedna gradska apoteka – ostalih 19 ide u zakup

Prazne police i nedostatak lekova naterale su gradsku vlast da odustane od modela javno-privatnog partnerstva i da se opredeli za izdavanje u zakup većine od preko 20 objekata ove ustanove.

Zbog centralizacije i dugih procesa javnih nabavki državne apoteke ne igraju jednaku tržišnu utakmicu sa privatnim. Marže su niske, tržište nestabilno, a dobavljači diktiraju uslove. Kako kažu u gradskoj vlasti, problem nije od juče, pa se dug Apoteke Subotica u jednom momentu popeo na više od 200 miliona dinara, da bi u poslednjih godinu dana bio smanjen na sadašnjih 160 miliona dinara, dok je lager lekova u magacinima na minumumu. U prevodu – police su poluprazne.

“Ovo je bezizlazna situacija. Apoteka Subotica je postala nerentabilna, ne može da poštuje obaveze prema svojim poveriocima, ne može da izmiruje tekuće obaveze. I bili smo sada prinuđeni na jedno hitno rešenje, tako da ćemo o svim detaljima blagovremeno obaveštavati subotičku javnost, neće ostati ništa sakriveno, u pitanju je 79 zaposlenih, i ni jedan zaposleni neće ostati na ulici”, ocenio je za RTV gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

To rešenje podrazumeva da se odustaje od modela javno-privatnog partnerstva koji je pokrenut u februaru, jer je ocenjeno da je taj proces isuviše dug, dok su već na samu najavu toga dobavljači pooštrili uslove pod kojima Apoteci isporučuju lekove. Zbog toga će biti zadržana jedna centralna gradska apoteka, a ostale će biti ponuđene u zakup.

“Privatno-javno partnerstvo sa elementima koncesije – to zahteva malo duži period. A vremena nema, ni za Apoteke Subotice, ni za Grad Suboticu ni za njene građane. Ovo mora hitno da se rešava”, poručio je Bakić.

To je podrazumevalo formiranje novog upravnog odbora ustanove koji će po hitnom postupku morati sprovesti javni poziv, odnosno otvoreni konkurs za izdavanje u zakup najvećeg dela apoteka. Do tada je na rukovodstvu grada da sa najvećim poveriocima Apoteke postigne dogovor o namirenju dugovanja, jer će u suprotnom i gradski budžet biti u riziku od blokade jer osnivačka prava nad Apotekom ima lokalna samouprava.

RTVKOMENTARI

 1. Srdjan kaže:

  Gledao sam skupštinu ali i čitao gradonačelniče vaše otvoreno pismo budućem premijeru Crne Gore. Kao rodjeni subotičanin moram priznati da nisam nikad osetio toliku količinu sramote i stida . Verujem da bi vas se postideli i svi vaši preci koje ste naveli u pismu da mogu da vide sa koliko poltronstva se njihov potomak obraća sa željom da se dodvori svom predsedniku stranke?! Bavite se veliko srpskom politikom po okolnim državama a ima toliko komunalnih problema u našem gradu. Molim vas,radite svoj posao.

 2. (ba)laban kaže:

  Nema šta da se čudite @Srdjane… Ni subotički gradonačelnik ne može da odudara od prostakluka, bahatosti i seljoberstva koje se propagira u svim sferama nazadnjačke sekte. Kod njih jednostavno nema ni jedna jedina kvalitetna osoba, počev od AVlijanera, pa do poslednje sotone u toj njihovoj bolesnoj bandi.

 3. dddd kaže:

  I sad cemo da imamo sto trideset Benu apoteka u gradu jer tako nekom nazadnjaku odgovara…. A ti, narode, trpi i nemoj nikako da se bunis…. Sta treba da se desi da ovaj narod ustane???

 4. zoltab kaže:

  Namerno je gurnuta u provaliju Suboticka apoteka da bi lokale preuzeli lokalni mafijaši. Ovaj Bakic nastavlja tamo gde je bivsi kum stao. Neka sluzi na cast Pastorima kome su dali podršku za gradonacelnika nekada moćne Subotice. Napravili su od grada kasabu.

 5. Mauzer kaže:

  Nerazumem kako Gradska Apoteka moze ds posluje u minusu a privatne cvetaju,kad je u Gradskim Apotekama svi lekovi skuplji u proseku 15 do 20 possto u odnosu na privatne,nazalost sticajem okolnosti za vise osoba sam nabavljao lekove i znam cene.Prosto kad se nesto mora unistiti nadjese kako.

 6. Anestezija kaže:

  Mislim da je od svega najbitnije da niko od zaposlenih neće dobiti otkaz,a pošto već godinama posluje sa gubitkom možda je i najbolje ovo rešenje.

 7. Sofronije kaže:

  Pa naravno ! Kompletno rukovodstvo apoteke kriminalno goniti , nekome nameštaju da se privatizuje ! Apoteke niču i cvetaju, jedino državna propada ! Već viđeno !!!

 8. Djuka kaže:

  Najprofitabilniji biznis na svetu, ne treba da placaju zakupe (lokali gradski) a uveli su gradske apoteke u debeli minus.
  Pa koga vi zaje.avate?

 9. Mackica kaže:

  Najvaznije je da ce svi zaposleni biti zbrinuti. Nisu ti dugovi od juce, nego su se nagomilavali godinama, a prethodne godine su se cak znatno smanjili.

 10. Debeli kaže:

  Lokali idu pod zakup, zanima me koji ugovor o zakupu definise zaposlene da ce imati ista prava kao do sada.Kom privatniku je potreban nemedicinski kadar, koga ima sigurno u visku u ap.Subotica!Bolje je javno privatno partnerstvo za zaposlene.

 11. Janoš.. kaže:

  @Srđan @ (ba) laban…ukupatori i uzurpatori uvek se ovako ponašaju. Znaju oni da gde su na ‘vasti’ ,nije njihova dedovina.Nervozni su i besni jer ih subotičani ignoriraju,
  Kako ne bi samo pogledajte onu dvojicu iz njegove kamarile kod ulaza u gradsku kuću u Subotici: Jedan naslonjen na pult porte i dupetom ispod sa nekom starom jastukom trči za svakom i meri im temperaturu… ,a njegov pobočnik onaj niski debeli maltene leži na drvenoj klupi za stranke.
  Izmislena radna mesta za đabalebaroše i neradnikeza novopečene Kovid stručnjake i ‘epidemiloge’ …

 12. Mijo kaže:

  U Hrvatskoj su svi privatni apotekari bogataši….

 13. Medikus kaže:

  Ovo je malo jaca prica. Nigde na svetu jos nije propala ni jedna apoteka. Imati apoteku ili masinu za stampanje novca je otprilike isto. Sta je to javno-privatno partnerstvo? Kakva je to verbalna konstrukcija i pravna svinjarija? Znaci li to da neko kao privatnik partnerski iskoristava javno dobro i bogati se na njemu? Cim bi dobavljaci u Nemackoj „poostrili“ uslove, Nemacko zdravstveno osiguranje bi bez ikakve „ostrine“ jednostavno sve lekare na celoj teritoriji drzave prijateljski i kulturno obavestilo da sve recepte koji se izdaju za lekove odredjenog proizvodjaca ili dobavljaca, nece vise participirati niti osiguranicim na bilo koji nacin kompezirati kupovinu leka. U koliko proizvodjac ne reaguje, lekovi se uvoze iz inostranstva i to sve dok dobavljacu i proizvodjacu ne svane u glavi shvati sta je to pucanj u vlastito koleno.

 14. Novinar kaže:

  Sumrak gradske apoteke započeo je odstranjivanjem njezinog dugogodišnjeg direktora Kardoša,a nastavlja se otvaranjem sve većeg broja privatnih apotekarskih trgovina. Farmacija ima veliku zaradu pa nije čudno da se za privatnike traži lokal više. Profit je od te delatnosti sve veći , ‘farmaceuti’ su postali obični trgovci. Gašenje Gradske apoteke inače znači da se i dalje forsira Korona- građani ostaju bez lekarske brige a potrebne lekove će kupovati nasumice i na pokoji recept iz privatne prakse I tako, opet svi dobro zarađuju: lekariod provizija , a privatne apoteke od prodaje lekova koji to i nisu.A korona neće nikada prestati, najavilo je tata Brnaba iako je do izbora tvrdio da će Koronu pobediti ako ga ( ju) izaberu ponovo za premijera.

 15. NijeMiJasno kaže:

  @Mackica
  Vidi ti nju, Mackica je istovremeno i strucnjak za ljudske resurse, ona sigurno zna da ce svi zaposleni biti zbrinuti. Sigurno?
  Pored toga najverovatnije obavlja i poslove materijalnog knjigovodstva Apoteka, kada zna i to da su se dugovi godinama nagomilavali, a prethodne godine su se cak znatno SMANJILI ??!!?? Kako smanjili?? Pa zasto onda ovakve promene ako se dugovi smanjuju???
  Ajde, jedi taj sendvic. Mozes li se ujutro pogledati u ogledalo, a da te nije sramota??
  Samo da se ne pootvaraju tu i tamo na mestima apoteka po koja kladionica.
  Papilon bar u ulici Dimitrija Tucovica nikako ne mogu da prezalim.

 16. Janoš.. kaže:

  Svi građani imaju pravo na dividendu za koji danas se predviđa da privatizuje i otmu od građana koji su godinama na razne načine ulagali u javno zdravsto ,javne zdrastvene ustanove ,bolnici itad. Znači da će novopečeni doktori-lečnici badavo dobite te prostorije i ustanove , a građani više neće moći da odu ni kod lečnika jer ih ne primaju u ordinacijama pozivajući se na nekakvu Koronu-izmišljenu epidemiju itd. A što su godinam pa i danas izdvajaju svoja sredstva za zrastvo neće vrediti ništa.Kažu idi privatno onda ćeš odmah doći na red…molim??? A gde su moja srestva koju sm uplatio na ime zrastvenog osiguranja…pojela maca…?
  Ali korupcija u zrdavu nije neka nova priča-Naime i dosada lečnici-stručnjaci su bili na platnom spisku državnih radnih mesta, ai stovremeno privatno su ordinirali u državnim institucijama i bolnicama kotristeći medicinsku infrastrukturu ,logistiku ,medicinsko osoblje itd ,itd…Napred u nove ‘medicinske pobede sa’ SNS kamarilom…

 17. YU kaže:

  ŠTO NIJE NEMAČKO TO JE KINESKO A ŠTO NIJE JE NJIHOVO TO JE CRNOGORSKO A OSTALO MAĐARSKO. POGLEDAJ TE E- KATASTAR.
  SVE MI MIRIŠE NA USTAJTE VI ZEMALJSKO ROBLJE.

 18. Eugen kaže:

  Sve sami kritizeri i pametnjakovići, a za ništa niste sposobni, jedino ste sposobni samo da kritikujete. Toliko mržnje vas nigde neće dovesti, sve sami nesposobnjakovići i samo nastavite da kritikujete i da mrzite, a Gradonačelnik i njegov tim će nastaviti da vodi naš Grad ka još većem prosperitetu i napretku…

 19. realan kaže:

  i još jedna žrtva koronavirusa…

 20. Bocko kaže:

  MARŠ LOPOVČINE U ZATVOR! MARŠ LOPOVČINE IZ SUBOTICE! I MARŠ LOPOVČINE IZ SRBIJE!!! I VRAĆAJTE NAZAD SVE KUĆE,VIKENDICE,HEKTARE,PLACEVE,LOKALE I OSTALO ŠTO STE POKRALI

 21. Djuka kaže:

  I da samo rascistimo nesto: nije samo SNS kriv za ovo djubre nego i SVI njegovi koalicioni partneri. Dakle SVI Pastori, Bajici, Zigmanovi i njima slicna bagra.

 22. Anonimni kaže:

  Vi verujete ovo sto je napisano???
  Gradonacelnik, kao i sef mu laze i onda kad kaze,, dobar dan,,
  I U S U B O T I C U JE STIGAO FARMAGEDON.

 23. Aleksandar kaže:

  Ako ostane samo jedna gradska hoce to znaciti ako odemo tamo sa lekom koji je doktor prepisao manje ce biti sanse da cemo dobiti lek i bicemo prinudjeni da ga kupimo privatno.

 24. Vlad Tepes kaže:

  U Suboticu je stigao FARMAGEDON.
  Gradonacelnik kao i njegov prethodnik pa do samog vrha drzave, laze i onda kad kaze DOBAR DAN. Posle se cudimo da nam se smeje ceo svet.
  Stidim se vasih izgovorenih reci, sramota je da ste vi na celu moga grada.
  Vase odluke, odluke vase partije su katastrofalne za grad, drustvo, sve nas.
  Nemam dovoljan fond reci da opisem sta osecam prema onome sto vi svi predstavljate.

 25. Vladimir kaže:

  Ovo smo znali odavno. BENU mafija će da pokosi konkurenciju.

 26. Anonimni kaže:

  to je bena apoteka?

 27. NaIvan kaže:

  Koja je svrha držanja jedne jedine gradske „državne“ apoteke?
  Ovo je meni jako providno, a i debelo smrdi.
  Da li se isplati organizacija, nabavka, prodaja lekova i čitava administracija za jednu jedinu apoteku?
  Sad recimo na primer, nije farmacija u pitanju, ni Lidl-u se ne isplati nabavljati i prodavati robu SAMO za jedan market, rentabilno im je kada imaju čitav lanac prodavnica.
  Hmmm, dobra je, najbolja lokacija upravo te apoteke ispod Gradske kuće.
  Ja tipujem da meta nisu samo onih 19 apoteka, već upravo ova, na TOP lokaciji.
  Da se kladimo, neće se isplatiti rad te apoteke, pa će je iz tog razloga jako brzo zatvoriti.
  A posle već poznati scenario.

 28. Inspektor.. kaže:

  Sve su to banditi sa njihovom bivšim šefom-Đinđićem ,stečajnim upraviteljem Srbije koji isto nije ništa hteo stvarati ,već samo rasprodati.Ova današnja SNS i koalicija sa Pastorom ,Bajićem ,Žigmanovim i drugima samo dovršava tu rabotu…

 29. Sima kaže:

  Narod ne kupuje lekove;).Bitno je da kladionice rade punom parom…

 30. Anonimni kaže:

  OBAVEŠTENJE
  ŽIGMANOV- DSHV – NIJE U VLADAJUĆOJ KOALICIJI, OD 2012 G NEMAJU DIREKTORA NI IKOG DRUGOG U JAVNIM USTANOVAMA. REZULTATI IZBORA.
  A UMESTO LEKA MOŽETE POPITI I KOJI BILJNI ČAJ, BIĆETE ZDRAVIJI.
  POGLEDAJTE SAJT LEČENJE BILJEM. ŠETAJTE , VEŽBEJTE I VODITE RAČUNA O ISHRANI. NEMOJTE KUPITI SVE LEKOVE KOJE VAM LEKAR PREPIŠE ,PROVERITE DA LI GA MOŽETE ZAMENITI NEKOM BILJKOM. PRE NEGO ŠTO POKOSITE TRAVU POGLEDAJTE DA LI IMA KOJA LEKOVITA. LEK NIJE UVEK LEK. PROČITAJTE NUSPOJAVE.

 31. Palicaner kaže:

  Benu sve uzima pod svoje, politika davno radi svoje. Sve ce biti najskuplje!!! Sns i sps crno crvena koalicija. Glasali ste, uzivajte sada!!!

 32. Anonimus kaže:

  Ž. jeste u kombinaciji tj. koaliciji, ali nije DSHV!

 33. saša kaže:

  @Aleksandar
  Za tebe i sve ostale imam jedno nagradno pitanje. Da li znate koje i koliko apoteka izdaju lekove na tzv. državne recepte? Zato ne lupajte. Ja sam hronični bolesnik već 15 godina i nabavljam lekove u privatnim apotekama pod istim uslovima kao i u gradskim apotekama bez paticipacije ili uz minimalno učešće, zavisno od dijagnoze.

OSTAVITE KOMENTAR

56 + = 64