U Subotici počeo sa radom telefonski centar za podršku starijim i osobama sa invaliditetom

U Subotici je počeo sa radom jedan od nekoliko Telefonskih centara koji postoje na nivou naše države, a koji ima za cilj pružanje psihološke prve pomoći, informacija i psihološke podrške, prevashodno starijim i osobama sa invaliditetom, kako bi se ublažio uticaj panedemije kovida 19.

U životu starijih osoba tokom epidemije korona virusa, osim uskraćenosti za mnoga dešavanja koja su im ranije upotpunjavala penzionerske dane, kod mnogih je izostalo i ono najpotrebnije – kontakt sa članovima porodice i dragim ljudima, što se, kažu, odražava na njihovo mentalno zdravlje.

Prema rečima građana, situacija nije laka, a usamljenost često nemaju kako da izleče.

Zbog izolovanosti izazvane pandemijom korona virusa, po podacima Crvenog krsta Srbije, pored građana treće životne dobi, ugrožene su i osobe sa invaliditetom i neformalni negovatelji, a kako bi se ovim kategorijama stanovnošta pružila prva psihološka pomoć osnovani su telefonski centri na nivou više lokalnih samouprava.

U Subotici je angažovano desetak edukovanih stručnih saradnika i volontera iz ove oblasti, koji su na usluzi sugrađanima, radnim danima, u terminu od 9 do 13 časova.

Osim telefonskog centra, građanima je dostupna i onlajn aplikacija “Razgovarajmo”, putem koje može da se zakaže razgovor sa psiholozima.

Telefonski centar deo je projekta “Jačanje otpornosti starijih osoba i osoba sa invaliditetom tokom kovid-19 i budućih kriza”, koji će se na nivou naše zemlje sprovoditi u narednih godinu dana.


kurir.rsKOMENTARI

  1. Mister No kaže:

    Odličan potez. Nije lako mladim zdravim ljudima,a kamoli starijima i invalidima.

  2. Ledenjak kaže:

    Dajte tim ljudima sredstva makar malo dostojanstvenije da žive .Volonteri koji im pomažu svaka čast, medjutim svi znamo ako nemaš sredstva osuđen si na propast Pogotovo invalidi bilo koje vrste Država ih strpala u penzionere pa ko preživi pričaće Razna društva koja postoje su leglo kriminala i korupcije.Umesto da im pomognu oni se ne retko obogate na njihovoj nesreći ,čast izuzecima ali njih je tako malo …

OSTAVITE KOMENTAR