U Subotici strnjika gorela na oko 20 parcela, počinioci nepoznati

Spaljivanje žetvenih ostataka nakon skidanja useva zabranjeno je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kao i gradskom Odlukom o zaštiti useva i zasada i poljoprivrednog zemljišta.  Dok se većina subotičkih poljoprivrednika pridržava ovog pravila, na oko 20 parcela zabeleženo je spaljivanje strnjike, a počinioci nisu pronađeni.

Kako bi lakše otkrili površine koje gore, Ministarstvo poljoprivrede je ove godine sklopilo ugovor sa Institutom Biosens iz Novog Sada, koji putem satelita detektuje površine u državnoj svojini na teritoriji Vojvodine na kojima se spaljuju žetveni ostaci. Podaci o brojevima parcela na kojima je zabeleženo paljenje, dostavljeni su i lokalnoj samoupravi.

Na teritoriji Subotice evidentirano je dvadesetak parcela na kojima je strnjika gorela, ukupne površine oko 50 hektara, a one su uglavnom u privatnom vlasništvu i ne nalaze se u blizini većih saobraćajnica.

Iako je ove godine zabeležen određeni pad kada je paljenje žetvenih ostataka u pitanju, na šta su uticale i brojne edukacije koje je organizovao Štab za krizne situacije, ovakvi požari na otvorenom, osim što idu na štetu poljoprivrednicima, predstavljaju i veliku opasnost po bezbednost.

Prošle godine je na teritoriji Vojvodine strnjište zapaljeno na površini od 500 hektara, a podaci za ovu godinu uskoro će biti poznati, najavljuje ministar poljoprivrede. Prema preliminarnim podacima za oktobar, najgore je bilo u srednjem Banatu i Sremu.

Za paljenje ostataka useva, gradskom Odlukom o poljoprivrednom zemljištu propisana je  novčana kazna za fizička lica koja se kreće od 5.000 do 75.000 dinara.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Mis kaže:

  A Biosens je firma od Ane Brnabic… Bas cudno.

 2. Miso kaže:

  A neki kažu kao da zagađenost vazduha ne treba ispolitizirati. Treba brate kazniti i ovo i paljenje lišća i sve ostalo što je dovelo do stanja krajem oktobra kada smo udisali vazduh najlošeg kvaliteta u Srbiji.

 3. Istina... kaže:

  Izazoveš požare pa “implementiraš” špijuniranje teritorije o basnoslovnom trošku njenih žitelja pravdajući ga nekim glupim objašnjenjem preko armije podguznih neukih marioneta. To se zove manipulacija javnošću “problem-rešenje”. Sećate li se npr. “Švedskih detektora” koji otkrivaju neprijavljene tv prijemnike?

  https://www.youtube.com/watch?v=TiXnHW0oFEw

  Ima takvih laži bezbroj.

 4. Rikošet kaže:

  A da pokušate da nađete čija je njiva prva zapaljena? Možda počinioci baš i nisu tako “nepoznati” …

 5. Prilepak kaže:

  Misterija naći čija je zemlja j… m mu miša

 6. Atanasije - Najpametniji sam kaže:

  STRNJISTE STRNJISE MOJE DUSE OGNJISTE!

  EU zuluk i kuluk se nastavlja nad postenim narodom. Svim snagama se zapadni NATOLGTB lobi trudi da ubije stare srpske, pa i balkanske obicaje i vrednosti. Paljenje strnike je oduvek bio nacionalni sport u Srblja i tako i treba da ostane. Nece meni neki Lars Pedersen iz Den Haaga govoriti da moje kulturno nasledje plja okolis. Upljam mu ja klompu. Kakva astma crna. Ne dobija deca astmu zdimom. Mene je moj otac vodio da palimo strnjike i nikad mi nista nije falilo. Jos jedna ismisljotina farmaceutske mafije. Zbog takvih budalastina ja moram vodit svoju familiju na sever makedonije da palimo strnjiste na miru i u tisini legalno. Onaj ko ne moze voziti kola od dima treba mu uzet dozvole. Kako bi taj tero auto kad se zamagli? Ovaj dim bar fino opija. Naucno je dokazano da dim strnjike umanjuje sanse za razvojem seksualno devijatnog ponasanja medju adolescentima. Zato je ta holandija i puna lgbedera.

 7. bac Vranje kaže:

  i naravno poljocuvari ne znaju nista jer sede u kafani….

 8. poljari???? kaže:

  ovaj što drži kelebiju i tamo tavankut to nije zdrav poljar niti ko je njega postavijo taj samo viče na ljudi i kada jednom ga uhvatio peter onda je bego i zvao policije.

OSTAVITE KOMENTAR