U Subotici za 60 odsto povećan broj nasilja u porodici

U Subotici je ove godine, u odnosu na lane, za 60 odsto povećan broj slučajeva nasilja u porodici. U najvećem broju slučajeva žrtve su žene, a nasilnici su, najčešće, njihovi aktuelni ili bivši bračni, odnosno vanbračni partneri.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u Subotici je ove godine zabeležen drastičan porast broja slučajeva nasilja u porodici.

“Za prvih devet meseci ove godine, za 60 odsto je povećan broj prijava nasilja u porodici u odnosu na isti period prošle godine. Preovladava psihičko nasilje, koje je zastupljeno u 61 odsto prijavljenih slučajeva, a za njim sledi fizičko, čiji je udeo u oko 35 odsto slučajeva”, kaže Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad u Subotici.

Prema podacima ove ustanove socijalne zaštite žrtve nasilja uglavnom su žene, a nasilnici su, u najvećem broju slučajeva, njihovi aktuelni ili bivši bračni, odnosno vanbračni partneri.

“U 68 odsto od ukupnog broja prijavljenih slučajeva nasilja u porodici žrtve su žene u životnoj dobi između 24 i 64 godine, a izvršioci nasilja su muškarci, aktuelni ili bivši emocionalni, odnosno životni partneri”, kaže Miroslava Bagavac.

Zloupotreba alkohola ili opijata čest je uzrok nasilja, a još veći problem je nedostatak bliskosti, razumevanja, podrške i sigurnosti u porodici.

„Rizici za nasilje u porodici su svedočenje nasilju u porodicama porekla, zatim izloženost dece zlostavljanju i zanemarivanju, formiranje loše slike o sebi….To je samo deo uzroka zbog kojih osobe koje su odrastale u takvom okruženju svoje traume kasnije ispoljavaju kroz agresivne oblike ponašanja u novoj porodici“, kaže Miroslava Bagavac, direktorka Centra za socijalni rad u Subotici.

Pored povećanja broja slučajeva, posebno zabrinjava podatak Centra za socijalni rad u Subotici koji pokazuje da, kada se jednom pojavi, nasilje nad najbližima retko ostaje izolovani incident već postaje uobičajeni obrazac ponašanja koji razara porodicu.

RTVKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  koliko laznih prijava sto to ne javite?

 2. Bukvica kaže:

  Ni jedne mi zene nije zao,sami su sebi krojile sudbinu. Jedino mi zao zena koje pokusaju da spasu sebe i decu a psihopate ih i dalje maltretiraju,i uvek ce mi biti zao sto zbog takvih idiota stradaju samo deca,i niko vise! I mani te me sa onim,nemaju gde,ili ne rade. Bar u Subotici posla ima na svakom cosku,tako da o tome necemo.

 3. Caru carevo kaže:

  Najvećih generatora nasilja je vladajuća stranka i njegovo ponašanje prema građanima. Posredno ili neposredno utiču na naše živote. Na žalost isključivo u negativnom smislu. 30 godina tonemo pa se čudimo da je i statistika loša.

 4. Oki kaže:

  @ bez imena
  Prozivka, 80-tih.
  Činovnik u gradskoj kući, skoro svake nedelje je bio prijavljivan od svoje supruge da je pijan i agresivan, naravno patrola dođe odvede u PS centar ll, ujutro kad se otrezni puste ga kući.
  Jednom prilikom ga milicioner pita: Pa dobro čoveče ako se napiješ zašto praviš probleme?
  Odgovor je bio:
  Hajde, molim te, da se za pola sata vratimo do mog stana i sve će vam biti jasno.
  Svaki petak ja kad došem kući mene čeka ručak za stolom i rakija, žena mi sipa rakiju i ja popijem 1,2,3,….7,8 i napijem se, onda vi dođete i odvedete me.
  Hajmo prošlo je pola sata, imam ključ i da uđemo u moj stan.
  Patroli nije bilo teško pođu do stana, ušunjaju se, kad tamo, vriska, žena zajašila ljubavnika!!!
  Nikad više ga nije čekala rakija petkom uz ručak.

 5. amacak kaže:

  nijedne mi nije žao ali nekih ipak jeste. logika na nivou.

 6. Oki kaže:

  Prozivka, opet 80-tih, žena od jednog milicionera, je redovno imala „mušterije“ dok je muž u smeni.
  Verenica jednog bivšeg milicionera, otišla na more sa roditeljima, i zagorela, venčali se i ubrzo rodila, crnče.
  Kao što rekoh jako sunce bilo pa zagorila.
  Naravno ima primera i obrnuto, gde je skoro svaki milicioner imao bar po jednu ljubavnicu. Ne branim niti okrivljujem bilo koga, ali istini treba pogledati u oči!

 7. Mare kaže:

  Jel’ to migranti napadaju nase zene i decu?

 8. Milica kaže:

  Nisi ti bukvica, ti si Bukva.

 9. Urbi et orbi kaže:

  Ima li jos neko kakvu intersantnu urbanu legendu, ali molim da nije starija od 50 – 100 godina.

 10. Novi Talas kaže:

  Same ste krive, takve ste birale…takve ste uvek spašavale i bile tu za njih.. Za njih ste sve bile spremne uraditi…a normalni su morali tražiti u drugim državama ili lorezepame.

 11. Oki kaže:

  @Grad i svet,
  Šta bi trebalo da ti znači ovo ime

 12. Ris kaže:

  Nasilje u porodici postoji i u većem broju nego što je prijavljeno. Žene ne prijavljuju iz straha ili stida, pa ostanu u tom braku, a deca najviše ispaštaju. Izrastu u uplašene ili problematične ličnosti. Neke žene odu od nasilnika, ali ubrzo nadju sličnog i tome nema kraja. Ne treba zanemariti ni nasilje nad muškarcima. Ono je najčešće psihičko, žene ucenjuju na razne načine, najčešće decom. Bilo ko da je ucenjivač otići od njega bez ikakvog razmišljanja. Bolje u miru živeti sam nego sa psihički labilnom osobom. Ako ne uništi odmah, uništava stihijski.

 13. Urbi et orbi kaže:

  @ Oki

  Meni ne znaci nista. Urbi et orbi su dve Latinske imenice (urbs,urbis i orbi, orbis) koje stoje u dativu singulara ( kome? cemu?) Prevedeno na nas jezik znaci : „gradu i svetu“ et je veznik I . To nije nikakvo ime, radi se o poznatoj Papskoj formuli koju ja koristim ali u jednom prenosnom smislu. Hocu samo da kazem ako se vec bavis prevodjenjem uradi to kako valja.

 14. Oki kaže:

  @grad i svet
  Ne, ne bavim se prevođenjem?
  Interesovalo me, i poslužio se gugl prevodiocem i dobio „grad i svet“, tako da sam ja to korektno i uradio. I iz tog razloga potražio od tebe pojašnjenje, koje mi je objasnilo a i tebe obasjalo u jednom vrlo negativnom svetlu.

 15. MAHISAH kaže:

  Pozdrav. Za osudu je SVAKO nasilje. Pogotovo kada se izivljavas jaci, nad slabijom osobom. ALI, uvek postoji ali.Nase pravosudje nema ingerencije da sudi o tome. Zasto? U nekim slucajevima ima, ali kada su u nedoumici, oni to rade ovako- pogotovo pre 2 -3 god kada je to bilo u velikoj zizi interesovanja. Objekat kaze, nasilje, subjekat kaze nije istina.Pritom SUD BEZ DOKAZA na osnovu sudskog ubedjenja, eh da mi je znati taj stav u Strazburu, OSUDJUJE tkz nasilnika na kaznu zatvora. BEZ DOKAZA, na izjavu i ubedjenje.Gde to moze da prodje? Primer. Neko lezi 1-2 godine zatvora zato sto ga je na REC zenine sudsko vece strpalo tamo. U tom smislu mislim da SUDSKO UBEDJENJE nije dokaz i osnov za zatvaranje ljudi.Primer. Covek vojno lice, izasao iz zatvora, po prijavi zato sto je udario policajca, izasao covek i zeli da vidi porodicu. Kad ono, zena ga prijavi za pretnje i on zavrsi jos 2 godine NIZASTA, nema pisanih, znakovnih ili glasovnih dokaza. Zena ga je prijavila, posto je u medjuvremenu nasla ljubavnika ii doticni je bio visak… Covek zavrsio u zatvoru posle 2 dana na SUDSKO ubedjenje da je to istina. Bez dokaza, bez icega.Ponavljam. Najiskrenije zalim za zrtvama porodicnog nasilja. Aktere istih treba sankcionisati. ALI sa DOKAZIMA. A ne doslo mi da te osudim.Postovanje za sve. P.s.Moje licno misljenj je da ce nasa Srbija biti u EU tamo negde daleko…

 16. Šabanadžović kaže:

  Čudnovato je ovonaše pravosuđe i načini na kojise nešto dokazuje. Uhvati policija lopova, sve je tako ovaj priznao pao na poligrafu i pošto nema materijalnih dokaza ovaj pre stigne kući nego policajac koji ga je sproveo. „Nasilje“-ma dajte ljudi!!!!-koje i kakvo nasilje?
  Žena ubi muža toljagom komšija pozove policiju ovi stignu POLICIJI SVAKA ČAST i odmah gospođu za ruke da prstane.
  Ovaj njen isprebijan ko tele u šargarepi povika da će se ubiti. na to se policajac obazire istoga vezuje i odvodi direkt na psihijatriju.Za to vreme „dama“ postaje samohranamajka i kuka li kuka da jače ne može. Trče ljudi razni iz razni znani i neznani grupa da joj pomognu,a ona ujutru primi poklone sve u FULL-u a uveče „Brata od strica“ da prenoći. Rođo iziđe sa psihijatrije ima šta i da gleda . da mu šogor trti ženu pod izgovorom da joj je brat , da nema kuda i da eto ona mu pomaže a ipak je samohrana majka koj drugi pomaže.

 17. MAHISAH kaže:

  Po mom misljenju, policija nema tu stavku svaka cast. Zasto? Zato sto nisu strucni u sprovodjenju zadataka.Pritom, ako si recimo IT ugrozen, vecina njih niti zna sta je IT, niti hoce da se bave sa time… Trece i AKO si ugrozen, trebas da zoves bar 5 puta cda izadju na teren da provere cinjenicno stanje, do tada bi neko zaista ozbiljno ugrozen bio eliminisan, ne bi mogao da zove drugi put… Sramota.Na rad tuzilastva sada cu biti konkretan u Subotici imam gomilu zamerki, takodje na rad suda. Sve na papiru. Vreme ce pokazati. Takodje na rad inspektora u policiji. Mislite, novo doba, inspektori nece tuci? Varate se. Tuku. Serem im se na posao.I na karijeru, udbasi. Uglavnom stara garnitura ti je u Subotici. I na cast, ponos i obavljanje posla, cast izuzetcima. Dao Bog svima koji urade nepravdu da im se pokaze na njima i na njihovoj porodici i rodjacima. Bolje zasluzili nisu.

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 60