U subotičkoj sinagogi održan koncert „Presburger klezmer benda“

U okviru Jesenjeg festivala jevrejske kulture, u subotu je u subotičkoj sinagogi održan koncert „Presburger klezmer benda“ iz Bratislave. Tom prilikom posetiocima je predstavljena tradicionalna muzika Jevreja Srednje i Istočne Evrope sa elementima muzike Balkana i Orijenta. Subotička publika uživala je u interpretaciji jedinstvenih pesama koje se obično pevaju na jidišu, ali i na slovačkom, engleskom i balkanskim jezicima, koje čine bogat i šarolik repertoar „Presburger klezmer benda“.

Osam članova klezmer ansambla, predstavilo je publici balade i tradicionalne klezmer pesme, a koliko je publika uživala čulo se kroz gromoglasan aplauz u toku, kao i na kraju koncerta. Predstavljanje i održavanje kulture i tradicije veoma je značajno, a kroz muziku je to najlakše, poručuju iz „Presburger klezmer benda“. Ovo je drugi put da se klezmer pesme čuju u okviru Festivala, a prvi put u Sinagogi, te se i na ovaj način predstavlja i čuva tradicija. Iako je mali broj Jevreja u Subotici, bitno je, pre svega čuvanje tradicije i njeno predstavljanje kako samim Jevrejima, tako i svim Subotičanima, poručio je predsednik Jevrejske opštine Subotica, dr Jošua Štajnfeld.

Upravo to jeste osnovna ideja Jesenjeg festivala jevrejske kulture. Do kraja Festivala Subotičani će imati priliku da uživaju u petom koncertu kantora u Subotici, u najlepšim melodijama jevrejske popularne muzike, koji će se održati sutra u 19 časova u subotičkoj sinagogi. U sredu će se održati prezentacija i interpretacija jevrejskog kulturnog nasleđa i otvaranje izložbe „Memento“ , a zatvranje ovogodišnjeg Festivala obeležiće pozorišna predstava „Adresat nepoznat“ u pozorištu „Deže Kostolanji“.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 9 + 6 ?
Please leave these two fields as-is: