U subotičkom Gradskom muzeju otvorena izložba o nasleđu Jevreja

U subotičkom Gradskom muzeju otvorena je izložba „Svakodnevni život Jevreja u Subotici“ koja govori o bogatom kulturnom i materijalnom nasleđu jevrejske zajednice.

Postavka autora Dore Hičik, Čabe Lalića i Ljubice Vuković Dulić obuhvata delove zbirke Gradskog muzeja i Istorijskog arhiva, kao i predmete koji su pripadali jevrejskim porodicama. Izložba je deo međunarodnog projekta prekogranične saradnje „Rediskover – ponovno otkrivanje, izlaganje i korišćenje skrivenog jevrejskog nasleđa Podunavlja”.

– Partneri u ovom projektu su iz devet zemalja i negova tema je revitalizacija jevrejskog kulturnog nasleđa. Gradski muzej se sa Gradom Subotica uključio u ovaj projekat čiji je cilj skretanje pažnje stručne javnosti, ali i šire publike na jevrejsko nasleđe u našem gradu – objašnjava Ljubica Vuković Dulić, istoričarka umetnosti i viši kustos Muzeja grada. –Izložba je prezentacija onoga što se nalazi u zbirkama i veže se za kulturu jevrejske zajednice. Prvi put se izlaže i nameštaj koji je pripadao trgovačkoj porodici Banjai.

Projekat je počeo pre tri godine i traje do kraja maja. U okviru njega izdata je jedna knjiga, dve su u pripremi, radi se i na privlačenju turista, pa je tako kreirana aplikacija, napravljen film.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

76 + = 81