U subotu Dan bez automobila

U okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se održava od 16. do 22. septembra u Subotici će u subotu 21. septembra 2013. godine tradicionalno biti obeležen „Dan bez automobila“. Moto ovogodišnje akcije je „Čist vazduh. Ti si na potezu.“

 

Akcija je posvećena očuvanju životne sredine i promociji zdravog načina života koji podrazumeva korišćenje sredstava prevoza koja za pogon ne koriste fosilna goriva. „Dan bez automobila“ promoviše i razvoj biciklizma i ostalih nemotorizovanih kretanja u gradskim sredinama, čime se doprinosi razvoju ekoloških uslova života.

Povodom obeležavanja „Dana bez automobila“ u Subotici će biti zatvoren saobraćaj na Trgu Žrtava fašizma i Trgu svete Terezije (između ulica Matka Vukovića i Petefi Šandora) i ulica Dimitrija Tucovića. Saobraćaj će biti zatvoren na obe lokacije u petak, 20.09.2013. godine od 20 časova. Otvaranje saobraćaja planirano je u subotu 21.09.2013. godine: na Trgu Žrtava fašizma i Trgu svete Terezije od 13 časova, a za ulicu Dimitrija Tucovića od 19 časova.

 

Ideja manifestacije je i razvijanje svesti kod dece, da bez čistijeg vazduha, nema zdravog života i da se u gradu može pešačiti, koristiti bicikl i javni prevoz, a da sve to pomaže održavanju zdravije životne sredine. Kao deo programa „Dana bez automobila“ organizovano je crtanje mališana iz subotičkih predškolskih ustanova na prostoru ispred Gradske kuće na temu iz oblasti ekologije i saobraćaja, u petak 20.09.2013. godine od 10 i 30.

 

U organizaciji Biciklističkog kluba „Spartak“ u subotu 21.09.2013. godine biće održana biciklističa trka za đake osnovnih škola na Trgu Žrtava fašizma od 9 i 30. U isto vreme sa Trga žrtava fašizma grupa osnovaca krenuće biciklima do Palića, u pratnji nastavnika, gde će im u Zoo vrtu biti održana prezentacija i predavanje na temu životinjskog sveta.

Manifestaciju „Dan bez automobila“ organizuju  Grad Subotica, gospodin Imre Kerekeš iz Društva inženjera i tehničara, Biciklistički klub „Spartak“ i subotičke osnovne škole.KOMENTARI

  1. Centurion kaže:

    Svaka čast za akciju „Dan bez automobila“ i za „Čist vazduh. Ti si na potezu“,
    ali mišljenja sam da ćete samo napraviti saobraćajni kolaps u centru grada, pošto se radi o suboti prepodne, kada je najjači pijačni dan na mlečnoj pijaci.
    Ulaziće automobilima jednosmernom Rudićovom ulicom u pravcu pijace, a izići neće moći ni na Trgu Žrtava Fašizma, ni ulicom Dimitrija Tucovića. Znači kolaps i u svim ostalim otvorenim ulicama .
     

OSTAVITE KOMENTAR