U subotu rukopoloženje novog biskupa subotičke biskupije

Rukopoloženje, odnosno ređanje novog biskupa subotičke biskupije Slavka Večerina biće upriličeno u subotu, 14.11.2020. godine u Katedrali svete Terezije Avi lske u Subotici.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, na ceremoniji će moći da prisustvuju samo pozvani gosti, sveštenici drugih vera i biskupija, odnosno predstavnici državnih organa, dok će za vernike biti obezbeđen prenos na programima Radio-televizije Vojvodine.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavio sekretar subotičke biskupije Mirko Štefković, očekuje se prisustvo desetak biskupa iz zemalja regiona, dok pojedini zbog aktuelne epidemiološke situacije neće moći da prisustvuju ovom velikom događaju za katoličku zajednicu u Srbiji.

Glavni zareditelj će biti zrenjaninski biskup i predsednik Međunarodne biskupske konferencije, monsinjor Ladislav Nemet.

Suzareditelji, odnosno još dva biskupa koji učestvuju u biskupskom ređanju, biće sada već penzionisani subotički biskup Janoš Penzeš, i biskup Grkokatoličke crkve u Republici Srbiji, biskup eparhije Svetog Nikole u Ruskom Krsturu, vladika Đura Džudžar.

“Što se tiče samog biskupskog ređanja, ono je veoma značajno za život jedne lokalne crkve kao što je to Subotička biskupija. Biskup postaje samim činom ređanja ili rukopoloženja članom Apostolskog zbora. Mi to u crkvi zovemo Apostolsko nasledstvo – da se od prvih apostola do danas, polaganjem ruku i molitvom prenosi karizma apostolstva u crkvi, odnosno upravljanja, naučavanja i posvećivanja”, objasnio je Štefković.

Obred ređanja i svetu misu prenosiće Radio-televizija Vojvodine od 10.50. I to na radijskim kanalima, zatim na prvom programu uz komentar na hrvatskom, i istovremeno i na drugom programu uz komentar na mađarskom jeziku.

Pored pokrajinskog medijskog javnog servisa, ceremoniju će prenositi Radio Maria i RTV Pannon. Očekivano trajanje programa je oko dva i po sata.

“Pismom smo pozvali vernike da ovaj događaj prate od svojih kuća. Na žalost, zbog epidemiološke situacije mi nismo u mogućnosti osigurati ljudima da mogu ući u crkvu i tamo učestvovati na ređanju. U crkvi će biti samo biskupi, sveštenici i časne sestre, službene zvanice i biskupovi lični gosti”, naglasio je Štefković, zamolivši vernike za razumevanje i molitvenu podršku.

Papa Franja imenovao je Slavka Večerina za subotičkog biskupa septembra ove godine. On će na tom mestu naslediti Janoša Penzeša koji je vodio najveću katoličku crkvenu zajednicu u Srbiji više od tri decenije.

RTVKOMENTARI

 1. Bunjevac kaže:

  Neka je svaki Božji blagoslov na našeg novog biskupa!

 2. Subotičanin kaže:

  Ređenje a ne ređanje.
  A rukopoloženije je pravoslavna terminologija.

 3. Bunjevac kaže:

  Redjenje je uvodjenje u red u ovom slucaju biskupdtva.Ono se izvodi polaganjem ruku sto je si.bolika apostolske sukcesije.Kovanica rukopolozenje se kao takva koristi u srpskoj pravoslavnoj terminologiji ali sadrzajno se radi o istom.U svako. Slucaju redjanje moze napisati netko tko ne poznaje elementarne pojmove.

 4. Tavankut kaže:

  Molimo Vas da nas neko izvjesti da li će ovim činom ređenja za koji upučujem blagoslov. Želim pitati. da li će doći do smjene ili barem premještaja nekih upravnika župa na području Biskupije?
  Molim Vas lijepa da nam napišete jer želimo znat dali naš Župnik odlazi iz župe na tavankutu ili ostaje?

 5. ujo Vranje kaže:

  sa mista sekretra Biskupovog odlazi i nećak, nebi bijo red da ovaj ostane jel i ovako je Crkva prazna zbog njega brez obzira što je on sredijo oko crkve drugo ništa nije postigo osim što je rastiro svit iz Crkve. Ku da mu baćo u tal to ostavijo.

 6. bać Nesto kaže:

  ujo Vranje,nemojte plećkat o crkvi,grijota je.Pogotovo kad ne spominjete imena.

 7. --------------------------- kaže:

  @bać nesto-znamo mi i vas i vaše pridike i vrlo dobro znamo za koga divanimo a niste ni Vi luckast čovik da nevdite da se tu ne divani ni protiv kog. Protiv crkve najmanje a onaj što tira svit iz crkve i ćuša zvonara taki i triba da ode. Vidićete da će tavankucka crkva bit puna svita ku nikad dvajs i dvi godine mislim da je dosta svitu gledanja pijančenja , “nogometa” i ostali prandašaga koji nemaje veze sa našom svetom katoličkom crkvom.

 8. bać Nesto kaže:

  Jel vi to divanite da sadašnji tavankutski župnik ne valja?Mi koji nismo iz Tavankuta ne znamo o čemu se radi.Pa kažite onda.

 9. TAVANKUT kaže:

  @bać Nesto. Eto prilike kad niste iz tavankuta da dođete med naš svit i zapitate puk zbog čeg samo odabrani mogu ić u crkvu, a ti rebnjačo jedna nemoj ga pravdat jel pročitano je davno ko si.
  Izvoli lipo pa dođi i omaš od svita saznat svašta brez da ti svit kaže kako nije. Svit je do njegovog dolaska išo u Crkvu redovno pokojni župnik(gospodin) stigo nam je svašta kasti za života.
  On za ovaj svit u ovim selu nije, nek nam Bog dobri udili dobrog svećenika koji će znati sa svitom brez da se svađa i čuva umetnicinu kuću i mijanu.

 10. Trecoredac kaže:

  Tavankut budite sasvim konkretni jer na osnovu ovog sto ste napisali ne moze se zakljuciti nista osim da postoji nezadovoljstvo sadasnjim zupnikom.

 11. plećkuša kaže:

  Ovaj “Tavankut” je ustvari plećkuša iz tavankutske mijane.Divani,a kad ga pitaju za konkretne stvari onda ćuti ko zaliven.

OSTAVITE KOMENTAR