U vezi osporavanja da bunjevački jezik bude službeni u Subotici

Stavovi koje javno iznose protivnici uvođenja bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici, su uvredljivi na nacionalnoj osnovi, nisu u skladu sa ljudskim i manjinskim pravima i narušavaju međunacionalne odnose… zahtevamo da se to promeni

Poznata je činjenica da su Bunjevci u bivšoj SFRJ bili nacionalno diskriminisani, i bez obzira na ličnu izjavu smatrani Hrvatima. Takav odnos prema Bunjevcima je bio na temelju poznate Naredbe državne vlasti iz 1945-te godine – „da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na ličnu izjavu“. Na temelju te naredbe bunjevački jezik je smatran dijalektom hrvatskog jezika, što je samo po sebi besmislica jer ni hrvatski jezik nije bio u to vreme samostalan jezik nego u sklopu srpskohrvatskog jezika.

Uvođenem bunjevačkog jezika u službenu upotrebu ni na koji način se ne ugrožavaju, ukidaju ili umanjuju, prava bilo koje nacionalne zajednice u gradu Subotica, te samim tim nema razloga za osporavanje od strane bilo koje nacionalne zajednice u Subotici, da se ovaj postupak sprovede.

Osporavanja koja iznose u istupima političari ispred hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, i nekih krugova u Hrvatskoj, smatramo narušavanjem međunacionalnih odnosa, nepoštovanjem ljudskih i manjinskih prava, i vređanjem na nacionalnoj osnovi, jer u suštini  iznose stav da Bunjevci nisu autohtona nacionalna manjina, nego etnička grupa Hrvata, ili kako to u žargonu definišu – „bunjevački Hrvati“ i da bunjevački jezik nije maternji jezik Bunjevaca nego dijalekt hrvatskog jezika. Zaista je neshvatljivo i neprihvatljivo da i danas zastupaju stav, koji proističe iz navedene Naredbe iz 1945-te godine – da  su Bunjevci Hrvati, kao da je taj akt i danas u zvaničnoj primeni.

Očekujemo da lokalna vlast i predlagač izmena statuta grada, takve stavove koji osporavaju uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu, negiranjem autohtonosti Bunjevaca, ne uvažavaju jer nemaju ni pravnog, ni moralnog, ni etičkog osnova, i da se bunjevački jezik uvede kao službeni jezik u gradu kako je i predloženo.

Subotica, 19, 04 2021.

Mirko  Bajić,  predsednk SBBKOMENTARI

 1. Bunjevac uvik kaže:

  Stavovi Rvata nas ne zanimaju! Mi znamo ko smo,sta smo i kojim jezikom divanimo..Prodane duse nam ne mogu nista.Uvodenje Bunjevackog jezika u sluzbenu upotrebu grada Subotica je samo ispravljanje istorijske nepravde prema Bunjevcima.Bunjevacke majke,stare majke,dide i pradide ce biti ponosni na svoja pokolenja!

 2. Bunjevac kaže:

  Ovom čoviku je na čelu znak gubitnika kojeg mu je utisnila povist,al to se vidi samo kad ga posmatraš sa strane.

 3. Ojur kaže:

  Dezurni preletac cija cela porodica zivi na racun bunjevastva…

 4. Bunjevac kaže:

  Žigmanov je juče kaz’o sve što triba u “Nediljom u 2”

 5. Ljubomir kaže:

  Ja se nikako ne mogu oteti utisku da između ovog čoveka i kamere nedostaju rešetke,bilo one iz zoološkog vrta bilo one iz psihijatrijskog azila.Nekako mi njegova mimika odaje takav utisak.Možda bi tu psihijatri mogli nešto reći.Pri tome ne ulazim u raspravu o argumantovanosti njegovih stavova nego mi se samo čini da s ovim čovekom nešto nije uredu.

 6. Bunjevac kaže:

  Bunjevac uvik… te tvoje pradide i majke kad te ničemu nisu naučile….

 7. građanin kaže:

  Javno i otvoreno pitanje Mirku Bajiću:

  Otkud Vama,gospodine Bajiću hrabrosti i obraza da i dalje politički djelujete i javno istupate nakon ovakvog odnosa lajkova i dislajkova koji se ponavlja kao konstanta u svim člancima koji se odnose na Vas?

 8. Cvetic kaže:

  Gospodine Bajicu kad ste tako velik Bunjevac zasto vas tekst nije napisan bunjevackim divanom? Vratite Hrvatsku putovnicu posto ste Bunjevac.

 9. Cvetic kaže:

  SVI VI VELIKI BUNJEVCI KORISTITE SE HRVATSKIM PUTOVNICAMA DA BI MOGLI PUTOVATI PO SVITU. PA AKO NISTE HRVATI VRATITE ONO STO VAM NEPRIPADA I DIVANITE BILO DI DA STE A NE DA PRICATE.

 10. Lala kaže:

  Ovom je Ranko Bugarski opro mozak jel on ima više pameti od ovog.

 11. Luka kaže:

  radio.hrt.hr/treci-program/aod/okrugli-stol-ponedjeljkom/377903/

  Emisija o Bunjevcima

 12. Bunjevac kaže:

  Di je ona žena što grokti iz prikrajka?Ima da nas “takim” standardizuje .Divani se da ćedu i popovi štampat liturgijske knjige na bunjevačkom.Samo se čeka da Stepinca proglase svetim.

 13. Razum kaže:

  I tako je SNS kupio glasove bunjevackih Hrvata, pardon Bunjevaca…

 14. NijeMiJasno kaže:

  Ovo sad već postaje zdravo smišno.
  Propagira bunjevački jezik da se koristi kao službeni, a ni sam ga ne koristi.
  Ko je tu lud, a ko zbunjen?

 15. bać Nesto kaže:

  Ovo ustvari ne triba ni čitat nego samo lupat lajkove na ‘rpu(tamo di ji je najviše samo dodavat) i mož’te bit cigurni da nećete pogrišit

 16. matora SANUdrtina kaže:

  evo javio se i niki nadriistoričar Ilija Petrović u “Vidovdanu” .I on dalje tira srbijansku “dumu” o Bunjevcima.Udavit će se u njevim obmanama i to onda kad više nikog u svitu ne budu mogli obmanjivat(čak ni Papu) pa ćedu to moć činit još samo samima sebi.Navodi Ivanića,Jurića i slične… a svi su oni bili ideološki ofarbani i nisu predstavljali Bunjevce.

 17. Bunjevka kaže:

  Evo ja sam BUNJEVKA i govorim srpsko-hrvatski jezik.
  Sve ostalo je izmišljeno.
  I Mirko Bajiću NEMOJ DA PREDSTAVLJAŠ BUNJEVCE!

 18. matora SANUdrtina kaže:

  srpskohrvatski jezik je crko s Jugoslavijom.Zato su izmislili Memorandum II koji sad furaju kroz ovakve budalaštine ko ova pripovitka s Bunjevcima.

 19. Jezik je tu kaže:

  Bas volim da lupate minute,sto vise to bolje. Zna se da vi novokomponovani Rvati placate za to.No,najdraze mi je sto Bunjevacki jezik svakako postaje sluzbeni jezik u bunjevackom glavnom gradu! Ura,udarajte kockoglavi,no izgubili ste borbu. I Madzari su vas se otarasili!

 20. Djuro kaže:

  Bajicu svaka ti je istina.Nek se je?u ujke.Jedu se jer je došlo i vreme da se čuje i Bunjevacka vila.Istina je istina ,kad tad ona ispliva.

 21. CroatianBunjevac kaže:

  Da je bunjevacki dijalekt grana hrvatskog jezika, to cak i Seselj zna xD

 22. Nina_ kaže:

  Bajicu izdajnice hrvatskih Bunjevaca! Najveca si sramota ovoga grada. Lizes bu*e SNS-ovcima i dobro te placaju za to. Idi pokrij se usima.

 23. Stipan R kaže:

  Bajic je najveca sprdacina ovog grada. Prababe i pradide ti se u grobovima privrcu!

 24. Iva_1968 kaže:

  Jel ovaj Mirko misli na to kako ce ostati zapamcen jednoga dana? Sramota me da sam Bunjevka (Hrvatica)…

 25. matora SANUdrtina kaže:

  “baš volim da lupate minuse”?Pa i prazna tintara voli da je se čvakne jel lipo odzvoni.Bolje da “Bunjevci” znadu štogod lipo i konstruktivno uradit jel napisat a ne da izjavljuju ovakve mazohističke gluposti koje samo potvrđuju njevu glupost..Sve što srbijasnki mediji pišu i govore o Bunjevcima je velika glupost i to pokazuje koliko se oni u teoriji(a kako smo vidili i i praksi) raspadaju.Pa i sam “Memorandum” su pisali senilni ljudi koji nisu shvatili šta vrime donosi.Zabadava njim sve njeve podvale kad se to vrlo brzo pokaže da je laž.

 26. Pera kaže:

  Užasava slika “grada” oličena u komentarima. Retorika je ogledalo dela.

  Trajna mržnja i progon pod maskom “Nediskriminacija, suživot, tolerancija, multikulturalnost, ravnopravnost, jednakost…”

  Ima “grad” čime da se diči.

 27. matora SANUdrtina kaže:

  Pere,nemoj pravit “zemjenu teza”.Ti vrlo dobro znaš da ode nisu problem komentari nego tekst koji je izazvao komentare.

 28. Croat kaže:

  Iva_1968 Mislis da ga briga, da ima morala ne bi izmenjao politicke partije uzduz i popreko. Grebe se do kraja!

 29. Pera kaže:

  @Botina judejska što mi replicira

  Prepoznao si se u mom komentaru, nisi odoleo. Uzgred, taj čuveni Memorandum iz 1986. je vaš, napisali ste ga za potrebe rasturanja vaše usrane Juge u krvi i pljački po nacionalnom i verskom osnovu. Započeli ste bujanje fašizma 1985. godine. Ta “S”ANU je oduvek vaša tvorevina (sve vaše marionete) kao i neustavna VANU i najnovija VANUK.

  Eto ti tvoj usrani “grad” i ostale vaše “izuzetnosti”.

 30. matora SANUdrtina kaže:

  Pera,čiji je to Memorandum “naš”?Opet izvrćeš stvar za 180°.Pa,Memorandum ima svoje potpisnike i na osnovu toga možemo definirati čiji je!Sigurno da Mirko Bajić nije među njima,on je tek daleki eho tih mozgova kao lokalni demagog za politički retardirane slojeve kojima i sam pripada.

 31. Djuro kaže:

  E krvari krvari, novo komponovani. Velika je vaša muka,al velika.

 32. jasso kaže:

  Samo ću pitati gospon Baića,stalno kukaš na tu uredbu koju su doneli komunisti 1945,a ti si sad veliki prijatelj i koalicioni partner sa naprednima,a oni su sad evo već devetu godinu na vlasti,pa zašto to onda ne promine i ponište,kad ste tako veliki pajtaši ……

 33. Pera kaže:

  Moj odgovor kretenu je ućutkan, “slobodom govora”.

 34. matora SANUdrtina kaže:

  Nek iđe taj Ranko Bugarski uočin kad nije mogo smislit štogod pametnije neg da gura Bunjevce u ovaku sprdačinu u kojoj ćedu izgorit.Žali Bože i onog groktalicinog doktorata i sveg truda Drage Njegovana i vascele bratije kad su sotim bunjevačkim jezikom prdnili u fenjer.Sad još samo mogu da se dalje brukaje profesionalni karijeristi dizači rukivi u Gradskoj kući jel nji to ionako ništa ne košta osim obraza kojeg i tako nemaje uključujući i onog Bakića kojem ocila kipe iz očivi.Mirka Bajića hitno metnite u kavez dok nije koga ugrizo jel pojjo.

 35. Ajduočin kaže:

  Nina_ Koji hrvatski Bunjevci? Di to postoji? Nisu više bunjevački Hrvati?

 36. Bunjevački Hrvat kaže:

  Subotica 1925.godine

 37. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Još jedna emisija o Bunjevcima

  https://youtu.be/ZhRJGr2JqS4

 38. drug Bajić metač tavana z'Đurđina kaže:

  Žigmanov – Nedjeljom u 2

  https://youtu.be/gxuWRN1vq0

 39. Bunjevac kaže:

  Subotica 1925

 40. Trecoredac kaže:

  Da,vec tada su trazili medju nama anacionalne politicare s kojima su manipulirali

 41. Hrvat - Bunjevac kaže:

  @Bunjevac

  “Mi nismo Hrvati”!
  Mi ne smemo da se nazivamo imenom naših rođaka,”

  Odvjek je bilo jasno da su ovi naručeni tekstovi došli iz velikosrbijanske kuhinje koja je i prije stotinu godina bila ista ista kao šta je i dan danas. Međutim, autor ovoga teksta je kroz ovaj naručeni stupac ipak ispod stola priznao da su Bunjevci ništa drugo nego Hrvati. Ja sam Bunjevac – Hrvat! I vi ste! Ali vam današnji velikosrbijanski političari isto kao i prije stotinu godina zabranjuju i osporavaju vaše podrijetlo.

 42. hrvatizovani kaže:

  Proglas Bunjevci i Bunjevke iz 1925.?Jeeee,otkud to?A ja povirovo Mirku Bajiću i groktalici da nas je Tito pohrvatio.Pa 1925.godine je Tito bio još u maminoj.

OSTAVITE KOMENTAR