U Vojvodini kampanja za izbore u Mađarskoj

U Vojvodini se trenutno odvijaju dve izborne kampanje – jedna za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji 16. marta, a druga za parlamentarne izbore u Mađarskoj, na kojima će 6. aprila prvi put moći da glasaju i Mađari van matice, koji su stekli mađarsko državljanstvo.

 

Prema podacima mađarske Nacionalne kancelarije za izbore, do 16. februara registrovano je više od 150.000 dvojnih mađarskih državljana za parlamentarne izbore u ovoj zemlji, od čega je 22.000 iz Srbije, ali će prema procenama ova brojka uskoro dostići 30.000.

 

zakletva-madjarsko-drzavljanstvo-madjari-drzavljani-jpg_660x330

 

Prema procenama kojima raspolaže portal “Vojvodina danas”, dvojni mađarski državljani će odlučiti o sudbini jednog ili dva mandata u parlamentu Mađarske.

 

Na osnovu istraživanja javnog mnjenja, koje prenosi ovaj portal na mađarskom jeziku, procenjuje se da u Vojvodini najveću podršku ima “Fides” Vitkora Orbana, ali značajne pozicije zauzima i ultradesničarska stranka Jobik.

 

"Prema jednom istraživanju iz jula prošle godine, među Mađarima u celoj mađarskoj zajednici u Vojvodini 47 odsto građana podržava Fides, osam odsto Jobik, a dva odsto stranku LMP (Politika može biti drugačija), dok levičarske stranke nisu dobile ni jedan odsto podrške", piše ovaj portal.

 

Kako prenose, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) vodi kampanju „od vrata do vrata“, dok Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) održava forume građana sa ciljem informisanja potencijalnih birača.

 

Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj, zakazanim za 6. april, prvi put mogu da učestvuju i Mađari van matice, koji su stekli mađarsko državljanstvo.

 

Shodno zakonu o izborima, veliki deo dvojnih mađarskih državljana bez stalne adrese u Mađarskoj već je predao molbe za registraciju za učešće na izborima.

 

Rok za prijavu je 22. mart, do kada dvojni mađarski državljani treba da se registruju i da se upišu u birački spisak.

 

Registrovani birači van granice tokom marta dobiće poštanskim putem pismo sa glasačkim listićem i listom za identifikaciju.

 

Nakon popunjavanja, listić treba staviti u zatvorenu kovertu, zatvorenu kovertu u drugu zajedno sa identifikacionim listićem i tako ih treba poslati na adresu koja je naznačena na dobijenoj koverti.

 

Pošiljka se može poslati iz Srbije besplatno putem pošte, a može i da se preda Konzulatu u Subotici počev od 22. marta do zaključenja izbora.

 

TANJUGKOMENTARI

 1. joso kaže:

  dok zemlja grca nasa majka srbija, eto cime se mi bavimo, ZIVELA SRBIJA, moj glas ide samo dss / u jedino me oni nisu izdali

 2. Zoltan kaže:

  Napred Jobbik!

 3. zorandjala kaže:

  JOVANE {JOHAN}sta nam imas reci o SNS.

 4. Milo kaže:

  A gdje to ima da se u drzavu gdje je narod od ovakvije nacija da ima da dolazi druga drzava vlast uvoditi. No nego da mi lijepo uzmemo kako to valja i dolici, pa da oceramo sve ono sto steti za Vojvodinu a vala i za Srbiju cijelu. E neka mi se vala u ulici priblizi pa mi progovori. Ko onoo prije nekoga dana, ma oca mu on govori te mi govori nesta a da mi zene moje nije isprebija bi ga ka poskoka, oklen znam jel on to meni majku spominje ili pleme ili sto? ma ne valja dvije glave da u kucu zapovijedaju, ima svi da budemo lojalni u ovu zemlju dje smo rodjeni i zakone da postujemo kao rijec ocevu. jezik svoj ,obicaje i kulturu postivati. Dobri meni ovii ljudi svi i Zoli moj komsija i Pere veli Rvat je , e vala da si medjed ako covjek. Mi svako jutro po lozu jednu ocijepimo te sa raspricamo ka ljudi. No ne valja ovo da se taj Jobak mjesa u zakone ove zemlje ,micite jadni to dalje od sebe..

 5. Milo kaže:

  Zoltan:

  Napred Jobbik!

   

  Dje naprijed? Sto govoris ti to Zoltana? E da reknem ovo komsiji imenjaku tvome e vala bi Te onaj nasa i reka da prekines ti sa svoje naprijed. No bjezi ti ot tije avetinja sta zla nanose cijelome Madjarskome narodu. ma to ti je zlo, cujes li ti to?

 6. dr,no kaže:

  E moj Milo ,vremena se menjaju nemožeš ti više da nateraš ljude da se ponašaji i da misle kako tebi odgovara ,nema više komunizma i jednoumlja sa kojim sta vladali i držali narod u strahu i pokornosti a još bi ih kupio sa jednom lozom ha,ha,ha.

 7. Milo kaže:

  A sto velis ti to? Ma ne kupuje se covjek sa rakjom no sa cascu i obrazom, kao sta je sva starina nasa radila drno I koji jadan ti crni komunizam, kome ga ti velis za komuniste? Nijesmo ti mi Crnogorci bas svi od onije sta vazda muvaju okolo no branimo ona sta je nase, no ja sam ti rodjen DRNO, odje i djeca i sav porod od rodbine. Sto da ti nesmetamo mi odje Crnogorci? Mojime komsjama nesmetamo niko vala, e svi jedemo i pijemo zajedno. Meni Drno a i mojema svima odgovara mir odje u Vojvodinu i u Srbiju sta nase stare primi ovaj narod odje, ka rodjenoga roda. E vala sam spreman na svakojake mudrolij sa mojema bracom da cinim za ovu Vojvodinu, nemoze se jadan ovako sta ciniti.. ja ti nijesam komunista no potomak od Vukovica povise Krusevica i kamena, mi smo ti od cestite loze i nemoj jadan da se sprdas sa nama ..

 8. Petar.SU kaže:

  A zasto se ovde vodi kampanja za madjarske izbore? Neka me niko ne shvati pogresno, ja sam pripadnik Hrvatske nacionalne manjine, ali mislim da se ovakve stvari ne smeju desavati ni u jednoj zemlji. Previse je opasno. Pozdrav

 9. pravdoljub kaže:

  Zato Pere sto im je dozvoljeno. Dobro je rekao g-din Milo, ako se pogleda i on je iz druge drzave pa ne smeta nikome i jos se casti i pije sa svojim komsijama ako se nevaram sa Hrvatom i sa Madjarem. Ban Jelacic je imao nevolje sa Madjarskim sovinizmom i mnogi drugi no oni kao drzava nikada ama bas nikada nisu mogli opstati samostalno uvek su bili neciji sateliti i uvek su zanosili u "krivini". Oprostite na izrazu..

OSTAVITE KOMENTAR