Učenica od prodaje nakita plaća račune

Mirela Vereš, učenica Osnovne škole „Kizur Ištvan“ u Subotici, izrađuje nakit od perlica, a novcem od prodatih unikatnih lančića, narukvica ili prstenja plaća račune za komunalije.

 

Samohrana majka Angelika Obradović zaposlena je kao knjigovođa u privatnoj firmi, ali njena zarada nije dovoljna za troškove podstanarskog života.

mirela veres


– Na letnjem raspustu pre tri godine kod bake u Staroj Moravici upisala sam kurs za izradu nakita. Napravila sam puno đinđuva, koje sam poklanjala drugaricama, a mnogima su se dopale i počeli su da ih naručuju. Sada pravim nakit za moje drugare koji su naručili narukvice za sestru ili mamu. Mama puno radi, hoće da mi ispuni sve želje, a moja najveća želja je da odemo na more. Pomažu nam baka i deka, ali je sve skupo i zato želim da učestvujem u plaćanju troškova.

 

Volela bih da se moja mama nikada ne nervira zbog novca, a dolazi zima i grejanje je skupo – objašnjava desetogodišnja Mirela.

 

– Sama smišljam mustre za nakit koji se dopada i odraslima. Mama je invalid i ne čuje dobro pa moram da vodim računa i o njenim mogućnostima. Puno mojih drugara ima sve što poželi i ja bih volela da živim tako, ali sam ipak srećna što imam mamu s kojom o svemu mogu da razgovaram i da se dogovorim – objašnjava Mirela Vereš.

mirela veres1

Iako Mirela ručno izrađen nakit naplaćuje po simboličnoj ceni novac, za nju je to bogatstvo jer, kako kaže, u svaki dinar utkana je ljubav prema majci.

 

– Ona je skromna devojčica i jedino što želi jeste da odemo na more. To joj ne mogu za sada priuštiti, ali se nadam da će doći bolja vremena. Zaokupljena je izradom nakita, uživa u tome. Nekada mi je zaista teško kada vidim koliko želi da mi pomogne, ali sam ponosna jer sam sigurna da će izrasti u dobrog čoveka – naglašava Angelika.

 

BlicKOMENTARI

  1. Anonimni kaže:

    Jel moze hiljadu "lajkova" za ovo hrabro , uspešno i samosvesno dete?

OSTAVITE KOMENTAR