Učenici iz Subotice napravili hranu i odeću za pse

Podsticanje preduzetništva i podsticanje mladih ljudi da upravljaju svojim karijerama, da sami sebi obezbede zaposlenje posle srednje škole. Po tome je između ostalog već godinama prepoznatljiva Hemijsko-tehnološka škola u Subotici. 

Koko i Lola su prve dve manekenke za novi proizvod učenika Hemijsko-tehnološke škole u Subotici. Deluje da im jaknice za pse prijaju, a kako i ne bi kada su učenici u njihovu izradu uložili mnogo truda i ljubavi. Sve je počelo na času preduzetništva.

“Dobili smo zadatak od profesorke preduzetništva da osnujemo svoju kompaniju i onda smo nadošli na ideju da anketiramo ljude. Tada smo videli da postoji potražnja za odelca za pse, pa smo spojili korisno i ljubav prema našoj struci i napravili smo nešto jedinstveno”, objašnjava Nikoleta Hakala, učenica na smeru modelar odeće.

“Na časovima praktične nastave su, uz pomoć nastavnika, kreirali osnovni kroj, pa su modelari napravili veće i manje krojeve, tako da imamo te neke pilot brojeve i prototipe za pse, a na časovima praktične nastave se realizovalo, odnosno sašilo to što možete i videti iz priloženog”, dodaje Kata Suknović, nastavnik stručnih predmeta iz oblasti takstilstvo.

“Napravili smo takođe i torbice za pse, koje gazda može da stavi na leđa psima, i tamo se stavlja hrana takođe, ili ako ne može da nosi u ruci pa u toku šetnje da hrani psa. Ima razne, ima od ribe, ima govedina, vegetarijanska, ako ne vole meso, ima od šargarepe, bundeve”, kaže Nikoleta Hakala.

To su dakle ukusi hrane za kučiće koju takođe prave učenici Hemijsko-tehnološke škole u Subotici, konkretno budući poslastičari, a koja se, kako smo imali prilike da vidimo, našim manekenkama itekako sviđa. A da li će se posle tečnog sapuna, uniformi i još nekih proizvoda ove škole i novi proizvodi, namenjeni kučićima, takođe naći u prodaji?

“Pronaćićemo načina kako ove proizvode možemo i da plasiramo, tako da odgovor na vaše pitanje je trenutno ne, ali možemo to da ostvarimo i realizujemo, kao što činimo sa proizvodima naše školske pekare, kao što činimo sa tečnim sapunom, destilovanom vodom, i ovo može da bude u asortimanu”, ističe Nikola Matković, direktor Hemijsko-tehnološle škole Subotica.

Novi proizvodi ujedno predstavljaju i nastavak sprovođenja projekta učeničke kompanije.

“Hoćemo da naši đaci na praktičan način, već u ovom uzrastu, vide da njihovo znanje ima i moć i vrednost i da ono što su praktično naučili u školi mogu i da pretoče u nešto konkretno,. Na taj način povećavamo mogućnost izbora pravca karijere naših učenika po završetku srednje škole, u smislu eventualnog nastavka školovanja, zapošljavanja u struci, a posebno akcentiramo na ovaj način i samozapošljavanje, odnosno pokretanje sopstvenog biznisa”, kaže Matković.

U Hemijsko-tehnološkoj školi veruju da su napravili sjajne proizvode, a da potražnja postoji dokazuje i podatak da se za samo nekoliko dana školi javio veliki broj građana koji su zainteresovani i za hranu, ali i za ove zanimljive jaknice za pse.


RTVKOMENTARI

 1. Fifi kaže:

  Ja pamtim neko vreme kada su se po YU-stampi podsmevali odeci i hrani za pse i to uglavnom kada je trebalo naglasiti stepen perverzije i bolesti zapadnog drustva i njegovih stanovnika. Danas su dosla neka druga vremena i sve sto dolazi sa Zapada je nesto dobro i pozeljno i glavni akteri u Srbiji se za tim povode i sve to imitiraju kao mladi majmuni. Kada ce se poceti sa otvaranjem frizerskih salona za kucne ljubimce?Toga na zapadu ima na svakom cosku, pa mislim onda red bi bio i u Subotici. Tim pre jer bi se moglo i otvoriti jedno strucno odeljenje pri tehnickoj skoli za obuku kvalifikovanih kadrova odgovarajuceg profila.

 2. MikiM kaže:

  Fifi, nisi obavešten, ali frizera za pse već ima u Su, i to nekoliko!

 3. Fifi kaže:

  @ MikiM

  Bogu hvala da ima. Vec sam se zabrinuo gde ce svi oni psi lutalice, koji su okruzrni velikom paznjom i ljubavlju svojih bivsih vlasnika moci da se frizaraju i doteruju. Sta nekome vredi nova garderoba kad ide okolo sav zapusten, neokupan i neosisan, bez frizera manikira i pedikira.

OSTAVITE KOMENTAR

45 + = 55