Učenička kompanija Hemijsko-tehnološke škole u Subotici pokrenula novi posao

Proizvodi učenika Hemijsko-tehnološke škole u Subotici – peciva, tečni sapun i uniforme, odavno su osvojili simpatije korisnika, a sada će im se pridružiti odela i hrana za kućne ljubimce. Ova škola je jedan od lidera u dualnom obrazovanju i razvoju preduzetničkih veština, a učenička kompanija sada se okrenula kućnim ljubimcima.

– Ideja se rodila na časovima preduzetništva, a potom su na praktičnoj nastavi modelari krojili odelca za pse, a poslastičari su spremali različite keksiće za ljubimce – ponosno kaže profesorka Kata Suknović.

Modeli i prvi degustatori proizvoda vrednih đaka su Lola i Koko.

– Pravili smo veće i manje modele, a drugari su pravili keksiće, čiju recepturu ne možemo da odajemo. Ali da može, Lola bi ih sve pojela – dodaje Nikoleta Hatala, učenica 4/15 odeljenja. – U nastanku brenda “kralj pasa” učestvovalo je celo odeljenje i bilo nam je veoma zabavno.

Hemijsko-tehnološka škola kroz nastavne i nenastavne aktivnosti nastoji da unapredi karijerne perspektive učenika.

– Učenička kompanija nije nešto novo, i ranijih godina smo našim đacima davali smernice sa ciljem kreiranja i stvaranja konkretnog proizvoda – ističe direktor škole Nikola Matković.


Večernje novostiKOMENTARI

 1. ex ucenik kaže:

  Odlicno za svaku pohvalu ,bravo za ucenike
  Mozete li objaviti i kontakt gde i kako mozemo doci do proizvoda ?
  Mene bi tecni sapun interesovao posebno

 2. Dualista kaže:

  Tipicno za prosvetu u Srbiji. O nicemu pojma, ali se trpaju u stvari koje uopste nisu shvatili niti uopste znaju sta je to dualno skolovanje kadrova.
  Dualno skolovanje je kada firme , banke, preduzeca ili ustanove raspisu konkurs za prijem novih ucenika. Kada ti ucenici prodju na internoj komisiji za prijem ucenika, onda se odmah uvode u proizvodnju i obavljaju probni rad. Tu se utvrdjuje da li su oni voljni i sposobni za posao za koji su se opredelili, , ali i da li svojim nastupom prema radu odgovaraju firmi i njenon stilu i nacinu poslovanja. Nakon toga prakticnog upoznavanja sa radom i zanatom, prelazi se na teoretsku nastavu u skoli. Nastava se svodi isljucivo na strucne predmete neophodne za odgovarajucu struku i nista vise. Skolovanje traje obicno tri godine i obavlja se u turnusu izmedju teorije i prakse. Odnos izmedju teoretske i prakticne nastave varira od struke do struke. Negde se ide u skolu svake druge nedelje a negde se tri meseca radi i onda tri meseca ide u skolu. Firme primaju tacno onaj broj ucenika za koji smatraju da ce im biti potrebni i koje od pocetka nameravaju da nakon skolovanja sa sigurnoscu prime u radni odnos. Tim primljenim ucenicima i samo njima ima mesta u skoli, i samo oni mogu da je pohadjaju. Dualnim sistemom, skolovanja kadrova za biro rada i ulicu jednostavno nema. Ucenici od prvog dana primaju za svoj rad u firmi platu, imaju pravo na placeni godisnji odmor, tece im radni staz i uplacuje se od prvog dana u penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ja licno cisto sumnjam da su Subotickoj privredi neophodno potrebni KV kadrovi za kuvanje sapuna i krojenje kerecih odelca.

OSTAVITE KOMENTAR