Učenje uz rad

U prostorijama RPK Subotica predstavljena je  „Studija izvodljivosti dualnog obrazovanja u sistem srednjeg obrazovanja u Srbiji“. Govorilo se o  projektu reforme srednjeg stručnog obrazovanja koju realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ zajedno sa resornim ministarstvom, Privrednom komorom Srbije i privrednicima.

messc

Mirjana Kovačević, direktorka Centra za Privrednu komoru Srbije je istakla da reforma obrazovanja traje dugo, ali do sada privrednici nisu uključivani.

„ Pošto je privreda prinuđena da ulaže u radnike i prekvalifikovanje za određene profile, ovo je dobar način da sebi stvori profile koji su neophodni, kao i da ponudi svoje objekte za učenje. To je smisao dualnog obrazovanja”, objasnila je Mirjana Kovačević, direktorka Centra za Privrednu komoru Srbije.

Cilj je da deca uče kroz rad u određenoj kompaniji i nalaze se obrazovno-radnom odnosu i dobijaju za to određenu nadoknadu. Mirjana Kovačević ističe da je studija fokusirana na trogodišnja zanimanja, jer za njih trenutno ima najviše potrebe.

Kao odličan primer navedena je Politehnička škola koja ima saradnju sa Rotografikom i Tehnička škola „Ivan Sarić“, sa kompanijom Simens.KOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Kao da su pronašli mlaku vodu uz pomoć nemačke organizacije GIZ . Mi koji smo malo iskusniji a i pamtimo malo ‘ unazad’ sve smo ovo imali: Imali smo Opšte tehničko obrazovanje -imali smo bravarske radionice ,stolarske radionice u okviru učenja u nastavnom programu od osnovne škole pa do strukovnih tehničkih škola. Pored toga imali smo predmet ‘ domačinstvo’ učili smo kako se konzervira voć i povrće ,dakako to smo i praktično radili. U krugu škole imali smo povtnjake .sadili smo kukuruz ,kupus ,ciklu …zemlju smo prethodno sami pripremali . E sada sve smo to zaboravili ? Pa nam neki iz EU dolaze da pokazuju kako se drži turpija-prestrašno. Imali smo razne udruge i tehničke sekcije gde smo se bavili auto, avio i raketnom modelarstvom . Pravili smo zmajeve .teleditigovane avione ,zmajeve. Ako se sve ovo dešavalo tamo od 1950 godine , a danas pored silnih školovanih inžinjera i ‘ sposobnih političara ‘ dolaze nam stranci da nas uče kako da im budemo radnici , ad kojih smo bili bolji ili smo bili na istom nivou ,čak i školovaniji i to sa praktičnom znanjem-ovo je dno dna …

OSTAVITE KOMENTAR