Učiteljski fakultet samostalno pravno lice

Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici postao je pre nekoliko dana i zvanično samostalno pravno lice i na taj način četrnaesta članica univerziteta u Novom Sadu. Tim povodom, tu obrazovnu ustanovu posetio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Zoran Milošević.

Odluku o statusnoj promeni Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici, donela je, i to jednoglasno, Skupština Vojvodine krajem prošle godine.

Fakultet je već i ranije imao preko 20 nastavnika koji su u naučnom zvanju, imao je odgovarajuću infrastrukturu, ali tek sada, nakon upisa u Registar pravnih lica konačno može samostalno obavljati poslove i raspolagati svojom imovinom u potpunosti.

Ustanova sada ima i redovnog dekana, i to profesora doktora Josipa Ivanovića.

“Ta situacija nam daje mogućnost da se razvijamo i da rastemo, da podmlađujemo kadar i da postoje perspektive koje u starom stanju, kada nismo posedovali svojstvo pravnog lica, nisu postojale”, kaže dekan Ivanović.

Statusnoj promeni je predhodio jedan veliki i dugotrajan, zajednički posao, rekao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Zoran Milošević je istakao da je i realizacija ovog posla još jedna potvrda dobrih odnosa Srbije i Mađarske.

“Nihovo finansijsko ulaganje, podrška jeste jedan krajnje korektan i produktivan odnos, u kome se neguje nacionalna manjina, nacionalna zajednica Mađara u Srbiji i Mađarska je to činila na jedan zaista način koji zaslužuje sve pohvale i komplimente i verujem da će to i u buduće biti model našeg zajedništva ovde u Vojvodini i u Srbiji”, istakao je Milošević.

Pokrajinski sekretar je juče u Subotici posetio i Ekonomski fakultet i Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera.

RTV

 KOMENTARI

  1. hugo grocijus kaže:

    bravo Mađari, za one zadrte – Ugri.

  2. Subyorker kaže:

    Izmestite zatvor iz centra u zgradu Agrosemena kod Bolnice!!!

  3. STeve kaže:

    @Subyorker ili jos bolje – na jednu od dve benzinske pumpe kod Partizana!

OSTAVITE KOMENTAR