Udžbenik bunjevačkog jezika štampan na latinici

Đacima subotičkih osnovnih škola, koji kao izborni predmet izučavaju bunjevački jezika sa elementima nacionalne kulture, od ove godine je na raspolaganju izmenjeni udžbenik. Za razliku od dosadašnjeg, koji je u upotrebi bio od 2014. godine, ovaj izmenjeni udžbenik je u potpunosti štampan na latinici.

RTV

U Subotici i njenoj okolini, u desetak osnovnih škola, oko 350 đaka uči bunjevački jezik kao izborni predmet, a još pedesetak učenika srednjih škola uče isti predmet, ali kao fakultativni. Udžbenik za osnovce “Klupče”, koji je bio u upotrebi od 2014. godine, kada je bunjevački bio samo govor, štampan je na ćirilici, ali je od tada status jezika promenjen na bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture, pa su se stekli uslovi da se udžbenik izmeni i da se isti štampa na latinici. U Bunjevačkom nacionalnom savetu ističu da je udžbenik od neprocenjive vrednosti, a sa tom ocenom se slažu i predavači bunjevačkog jezika u školama.

“Možete imati ideju i volje, ali ako nemate podršku teško ćete realizovati ono što ste zamislili. U tom pogledu je nama trebalo malo više vremena da usavršimo ono što smo uradili, jer svako novo izdanje je u svakom slučaju bolje od prethodnog”, objašnjava Jadranka Tikvicki, predsednica Odbora za obrazovanje BNS.

“Prilagođen je uzrastu učenika i pomaže mu da izgradi znanje i da razume gramatičke i pravopisne sadržaje koji su propisani nastavnim planom i programom za prvi i drugi razred osnovne škole”, dodaje Ruža Josić, učiteljica, predavač bunjevačkog jezika.

Nabavku udžbenika finansira Bunjevački nacionalni savet, a kasnije iste deli učenicima, tako da svi roditelji, čija deca izučavaju bunjevački jezika kao izborni predmet nemaju dodatne troškove.

“Sami ga otkupljujemo, a u toku je izrada za treći i četvrti razred i očekujemo da će to biti najverovatnije do kraja ove godine, da će i te udžbenike deca imati”, najavljuje Dr Suzana Ostojić Kujundžić, predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta.

Od ove školske godine se inače bunjevački jezik sa elementima nacionalne kulture može izučavati i u subotičkim srednjim školama, ali za sada samo kao fakultativni predmet.

RTVKOMENTARI

 1. Subotica-Sombor-Baja kaže:

  Kada će nam se jedna barem od ove tri dame obratiti na našoj ikavici ? sa saopštenjem o udžbeniku. davno sam čuo naš izvorni Bunjevački divan…

 2. Bunjevac kaže:

  Ipak je Zewa papir kvalitetniji i svrhovitiji od ovog.

 3. Glasnik kaže:

  Ima Bunjevaca i uvik ce biti koji se nece prodati!Nasa grana mala,al’ je fina!

 4. Tomislav Josić kaže:

  Ajde Ružo dođi malo u goste kod mene u Vukovar i donesi mi jednu knjigu.

 5. lgbtpopulacijaj z kaže:

  Nazalost upravo ovaj udzbenik vodi ka dezintegraciji Hrvata-Bunjevaca u Vojvodini. Autori su mozda i imali najbolje namere kad su ga pisali, ali ako nisu u stanju da vide korak ili dva u buducnost onda sve ovo nema puno smisla. Vec na sledecem popisu nece biti ni jednih ni drugih. Prirodan proces je asimilacija u vecinsko stanovnistvo i u drzavu u kojoj zivis. D

 6. luckasti gvardijan kaže:

  lgbt ne budali,ovi sigurno nisu imali dobru namjeru.To su janjičari(posrbljeni Hrvati) koji žele uništiti sve hrvatsko ovdje.samo budala to ne vidi.

 7. lgbtpopulacija kaže:

  Mislim, zivimo u 21. Veku, ne moras kopati vise stvari po arhivima, vrlo lako mozes doci do podataka i na internetu da u Austro-Ugarskoj ne da nisu posebno popisivali Bunjevce nego su cak i Srbe i Hrvate brojali zajedno. Treba imati bas debeo obraz da pored zajednickog jezika, porekla, religije pa cak i partije pristanes na lovu iz Beograda i pricas o nekoj posebnoj naciji.

 8. Croat kaže:

  Papir trpi sve…..

 9. Bunjevac kaže:

  U lektiru uz ovaj udžbenik obavezno uvrstiti i online izdanje “Bunjevačkog bloga”

 10. Pera kaže:

  Vidi kolika netrpeljivost, diskriminacija i mržnja u “gradu” “tolerancije”, “jednakosti”, “multikulturalnosti”, “suživota”…

  Ma, kako ste samo “izuzetni”!

 11. Matko kaže:

  Ovaj udžbenik je napisan “po blagoslovu” Drage Nje-Govana bivšeg profesora marksizma iz Osijeka i apologete “Srpske Krajine”.Kad su i on i marksizam dobili fus u guz u Osijeku ovaj je osvanuo u Novom Sadu kao uvažena akademska ličnost,ali sad ne više kao marksist nego kao srpski nacionalist On je onoj bukvi od žene(doktorici groktalici) dao doktorat na sramotu novosadskog univerziteta,a sad ta žena perpetuira svoju glupost preko onog što su joj ovi Nje-Govani utuvili u tintaru.Ima u Novom Sadu još niki matori senilni profesor koji povremeno lupeta o svojim viđenjima Bunjevaca i nekim glupim statističkim analizama.Doduše,već dugo se ne javlja sa svojim bravurama.Možda ga je positila korona.Sve je to jedan nakaradni polusvit stasao na ruševinama Jugoslavije,komunizma i besciljne srbijanske nacionalne megalomanije.Smrad.

 12. Nikola Rogić kaže:

  Tomislav Josić

  ne se mišat,Tome …

 13. 1918-1920 kaže:

  Bunjevacki jezik ne postoji. Postoji hrvatski jezik a jedan njegov dijalret je i bunjevacki. U Subotici jos postoji i bunjevacki idiom kao posebni lingvalni specifikum. Sve ostalo je sitna politika neobrzovanih siledzija koji su se docepali vlasti. Cela pozadina je u pokusaju da se dokaze Hrvatska minornost u Srbiji. Cinjenica ostaje : Nisu dosli Hrvati 1918 da zive medju Srbima, nego su Srbi dosli da kolinizariju Vojvodinu i zive medju Hrvatima.

 14. No name kaže:

  Matko – Nažalost, ili na sreću, ne možeš da staneš ni deset metara blizu profesora Drage Njegovana, koliko je on za tebe, i ne samo za tebe, veličina. Nisi imao ni tu sreću da ga upoznaš i razgovaraš sa njim, pa samo sudiš po tome što je nekada bio marksista a na to mu lepiš etiketu “srpskog nacionaliste”. Zaboravljaš ono što je davno rekao Nikola Pašić: “Ko u mladosti nije bio levičar, taj nikada nije imao dušu, a ko je to ostao u zrelim godinama, nikada nije stekao pameti”. Pod dva, prestani da se sprdaš sa “groktalicama”, jer ne znaš šta znače u bunjevačkoj zaostavštvini i koliko je značajno da su sačuvane od zaborava. Očigledno u svom primitivizmu i ostrašćenosti o njima sudiš samo po nazivu, ali veruj mi, sa tvojim načinom izražavanja (groktanjem) nemaju blage veze!

 15. Subotica-Sombor-Baja kaže:

  ajte bogarove Va Vaše dajte da divanite na televizji malo Bunjevački da Vas čujem zaboraviće svit DIJALEKT BUNJEVAČKI!!!!-Sram Vas bilo NIKAD DRUGO OSIM HRVAT_BUNJEVAC.Narode nedajte se pomađarivali su vas, posrbljavali al Vi Vaše korene MORATE čuvat. Nemojte nasidat na zagovornike kraljevine i njeve divane. Divanite sa VISOKKIM I da se spozna po cilim svitu BUNJEVAČKA IKAVICA. Rvacki dijalekt!!!!

 16. Cica-Maca kaže:

  @ No name A ti sve ovo valjda pišeš kao veliki Bunjevac…iznjedrio te Mirko Bajić ?

 17. Yebovasnjegovan kaže:

  Ološ se ode nakotio jel je komunizam naučio ljude da mož lagat i krast i otog živit.Jeno onaj bunjevački đubraš je počo s totemom(štafetom) i živi od politike još i danas.A talika dica očla u svit da štogod pošteno zarade.Ostala su govna.

 18. Stanislav kaže:

  Da li je neko čitao taj blog kojeg navodi Bunjevac?Tekst je dosta neobičan.

 19. No name kaže:

  Cica-Maca – Ne, nisam Bunjevac. Ali ponešto malo znam o njima. Imaš nešto protiv? Ne bih smeo?

 20. No name kaže:

  1918-1920 – Koji Hrvati u Subotici? Onih 39 koji su se na austrougarskom popisu 1910. izjasnili kao Hrvati? Naspram 28.372 Bunjevca. Zašto tada Bunjevci nisu rekli da su Hrvati i da govore hrvatskim jezikom, kad nije bilo Srba da ih teraju da se “posrbljuju”? A onda su 1918. došli zli i pokvareni Srbi da “koloniziraju” Vojvodinu i žive među Hrvatima! Stvarno ste bolesni, patološki lažovi.

 21. Croat kaže:

  Meni je interesantno kako su Srbi zapenili da su Crnogorci u stvari Srbi a u Srbiji su sami izmislili masu novih naroda i njihovih jezika, Bunjevce medju njima. To je uzasno dvolicno i nedosledno.
  A da nesto duboko smrdi u toj prici covek mora posumnjati cim tu celu pricu guraju srpski nacionalisti. Koji je njihov motiv da vole katolicke “bunjevce” kad u stvari osim ,navodno, Rusa ne vole nikoga a katolike bas mrze.

 22. 1918 - 1920 kaže:

  @ No name

  U Turskoj zivi preko 9 miliona ljudi koji se izjasnjavaju da su Srbi.Samo u Istambulu ih ima preko 4 miliona. Skoro svi od reda su muslimani i govore uglavnom turski. Znaci Srpska nacija je deo Turske drzave, a ovi sto tu zive medju nama samo su nekakva pretezno pravoslavna nacionalna manjina. Drugim recima : ko su sada Srbi? Ona vecina koja zivi u Turskoj , ili ona manjina koja se rastrkala po Balkanu? Dok meni neko dokumentovano i naucno verifikovano ne prikaze da Bunjevci pretstavljaju naciju koja ima svoju istoriju (duzu od 150 – 200 godina) svoj nacionalni jezik i svoju vlastitu kulturu, kao i sve ostale elemente koji nesto i nekoga cine nacijom, necu prihvatiti nista drugo osim da su Bunjevci jedan ogranak Hrvatske nacije. Inace nisu dosli nikakvi “pokvareni” Srbi da koloniziraju Vojvodinu. Dovedena je Srpska seoska sirotinja kako bi se promenila etnicka slika Vojvodine i ujedno tim siromasima dala prilika da nesto usput i pojedu.

  PS
  Da li mozes da navedes neki validni izvor za navodnu izjavu koju pripisujes Nikoli Pasicu.

 23. Bunjevac kaže:

  @Subotica-Sombor-Baja Tri dame?!Koje tri dame?Tri đubretare,a ona s doktoratom je posebna bukva.

 24. Indijanac kaže:

  Sada u nedilju iđem u crkvu na svitu misu da je odslusam, cuo sam da ce velecasni da pripovida na bunjevackom jeziku na ikavici. I to cudo da cujem, pa posli mogu i da umrim. Nisam bas vest u bunjevackom divanu, ali ono sto ne razumem, koristim Google-translator, ubacili su ovde i bunjevacki jezik pa da se moze prevoditi tekstovi sa srpskog na bunjevacki i sa bunjevackog na srpski jezik. Samo sad ne mogu da ga nađem, ali kao da sam ga jutros video na Internetu.

 25. Bunjevac kaže:

  Ovaj Njegovan je 2013.godine u Novom Sadu organizovao promociju knjige Ljiljane Bulatović Medić pod naslovom “Raport komandantu”.U toj knjizi veliča se herojsko delo Ratka Mladića.Izveštaj o toj promociji može se videti na netu pod naslovom.”Malo je Ratko klao koliko je trebalo”.Eto to je taj Njegovan koji je omiljen među “Bunjevcima”.
  Ima li neko nešto protiv povraćanja?

 26. Golišavko kaže:

  Tooo majstooriiii!!!!

OSTAVITE KOMENTAR