Ugostitelji se nadaju da će nova godina vratiti posao u normalu

Ugostitelji iza sebe imaju još jednu tešku godinu, godinu punu izazova i neizvesnosti. Kada podvuku crtu, vlasnici i menadžeri kafića i lokala ističu da žele što pre da zaborave 2021.godinu, u nadi da će nova godina vratiti njihov posao u normalu.

Očuvanje radnih mesta, samog posla i što manji gubitak gostiju, to su najvažnije stvari koje su obeležile 2021.godinu iz ugla zaposlenih u ugostiteljstvu. Godina, kako kažu, nije bila ništa lakša od prethodne.

„Kada bi sabrali vreme koje smo radili u ovoj godini, sigurno je da trećinu vremena nismo radili, ili smo radili u otežanim uslovima poštujući aktuelne mere. Pamtićemo godinu po borbi za očuvanje svojih poslova i samih zapolsnih”, ističe Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Udruženja ugostitelja Subotice.

„Pre dve godine, kada nije bilo korone, na platnom spisku je bilo 27-oro zaposlenih, a trenutno ih ima pet. Mislim da to mnogo toga govori. Mnogo toga smo promenili čak i u ponašanju prema poslu, da budemo odgovorniji i da smanjimo sve što može da se smanji da bismo preživali godinu”, dodaje Jožef Piontek, ugostitelj.

Uvođenje kovid propusnica je dodatno zakomplikovalo život ugostitelja, kako zbog gostiju, tako i zbog samih zaposlenih.

„Mi smo odlučili da radimo do 20 sati i da ne stvaramo dodatne probleme. Gosti u 15 do 8 ustaju i odlaze. Čak i oni koji su vakcinisani i imaju kovid propusnice, ne žele da dolaze u neprijatnu situaciju”, kaže Piontek.

„Mislim da je sigurno 95 odsto ugostitelja vakcinisano. To govori o tome koliko mi ozbiljno shvatamo ovu situaciju i u kojoj meri želimo da budemo partneri ovoj državi”, objašnjava Ostrogonac.

Nakon dve godine neizvesnosti, u 2022.godini ugostitelji očekuju delimičnu normalizaciju posla, ali i dalje ostaju oprezni.

„Očekujemo i finansijsku pomoć i razumevanje. Nadamo se pre svega da ćemo svi biti zdravi i da ćemo moći raditi, da će nam to biti omogućeno i da konačno izađemo iz ove situacije”, prenosi svoja očekivanja Jožef Piontek.

„Da svi ljudi preuzmu odgovornost za sebe, da razmišljaju o sebi, i ako budu tako razmišljali i ako se budu bavili sa sobom, smatram da će sve kasnije biti mnogo lakše”, zaključuje Vjekoslav Ostrogonac.

Ugostitelji u Subotici i tokom praznika rade smanjenim kapacitetom. Kada će se i u kojoj meri situacija normalizovati, ne zavisi kako kažu od njih, već od nadležnih organa.

 

RTVKOMENTARI

  1. zorica kaže:

    Sta reci lako je nekima koji su dobili izdasne poticaje od drzave,,, Kao predsednik udruzenja nije tesko proveriti koliko je ko dobilo samo na sajtu za turizam,,,Tako da nismo svi u istom kosu,,,Za sve ostale jako teska godina a ni sledeca ne mirisa na dobro…Pozdrav svima

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: