Ugostitelji iza sebe imaju još jednu tešku godinu, godinu punu izazova i neizvesnosti. Kada podvuku crtu, vlasnici i menadžeri kafića i lokala ističu da žele što pre da zaborave 2021.godinu, u nadi da će nova godina vratiti njihov posao u normalu.
Očuvanje radnih mesta, samog posla i što manji gubitak gostiju, to su najvažnije stvari koje su obeležile 2021.godinu iz ugla zaposlenih u ugostiteljstvu. Godina, kako kažu, nije bila ništa lakša od prethodne.
„Kada bi sabrali vreme koje smo radili u ovoj godini, sigurno je da trećinu vremena nismo radili, ili smo radili u otežanim uslovima poštujući aktuelne mere. Pamtićemo godinu po borbi za očuvanje svojih poslova i samih zapolsnih”, ističe Vjekoslav Ostrogonac, predsednik Udruženja ugostitelja Subotice.
„Pre dve godine, kada nije bilo korone, na platnom spisku je bilo 27-oro zaposlenih, a trenutno ih ima pet. Mislim da to mnogo toga govori. Mnogo toga smo promenili čak i u ponašanju prema poslu, da budemo odgovorniji i da smanjimo sve što može da se smanji da bismo preživali godinu”, dodaje Jožef Piontek, ugostitelj.
Uvođenje kovid propusnica je dodatno zakomplikovalo život ugostitelja, kako zbog gostiju, tako i zbog samih zaposlenih.
„Mi smo odlučili da radimo do 20 sati i da ne stvaramo dodatne probleme. Gosti u 15 do 8 ustaju i odlaze. Čak i oni koji su vakcinisani i imaju kovid propusnice, ne žele da dolaze u neprijatnu situaciju”, kaže Piontek.
„Mislim da je sigurno 95 odsto ugostitelja vakcinisano. To govori o tome koliko mi ozbiljno shvatamo ovu situaciju i u kojoj meri želimo da budemo partneri ovoj državi”, objašnjava Ostrogonac.
Nakon dve godine neizvesnosti, u 2022.godini ugostitelji očekuju delimičnu normalizaciju posla, ali i dalje ostaju oprezni.
„Očekujemo i finansijsku pomoć i razumevanje. Nadamo se pre svega da ćemo svi biti zdravi i da ćemo moći raditi, da će nam to biti omogućeno i da konačno izađemo iz ove situacije”, prenosi svoja očekivanja Jožef Piontek.
„Da svi ljudi preuzmu odgovornost za sebe, da razmišljaju o sebi, i ako budu tako razmišljali i ako se budu bavili sa sobom, smatram da će sve kasnije biti mnogo lakše”, zaključuje Vjekoslav Ostrogonac.
Ugostitelji u Subotici i tokom praznika rade smanjenim kapacitetom. Kada će se i u kojoj meri situacija normalizovati, ne zavisi kako kažu od njih, već od nadležnih organa.
RTV
Sta reci lako je nekima koji su dobili izdasne poticaje od drzave,,, Kao predsednik udruzenja nije tesko proveriti koliko je ko dobilo samo na sajtu za turizam,,,Tako da nismo svi u istom kosu,,,Za sve ostale jako teska godina a ni sledeca ne mirisa na dobro…Pozdrav svima