Ugovor ne štiti radnike!

I posle skandalozne javne nabavke za izdavanje Apoteka Subotica imamo još uvek nerešenu situaciju oko ugovora o radu radnika koje preuzima  Galen farm. Galen farm je preuzeo obavezu da će u stalnom radnom odnosu kao zaposlene zadržati 62 radnika koje preuzmu i to do kraja vremena  trajanja zakupa apoteka. Za taj period su dužni da im isplaćuju plate i poreze i doprinose.

Dveri Subotica smatraju da je celokupan posao oko izdavanja  apoteka izmakao kontroli i da je neophodno da grad kao potpisnik i garant sprovođenja dogovorenog, Galen farm kao zakupac, radnici Apoteke Subotica i predstavnici sindikalne organizacije sednu za pregovarački sto i dogovore sve pojedinosti pre potpisivanja bilo kakvih ugovora o radu radnika sa Galen farmom.

Ako posmatramo celokupna dešavanja koja su pratila posao oko izdavanja Apoteke Subotica, od samog početka imamo javnu nabavku koja nije promovisala konkurentnost, kako je zakonom o javnim nabavkama i predviđeno. U ugovoru koji je grad, odnosno Apoteka Subotica potpisala nije se vodilo računa o samim radnicima već su se  isključivo skoro sve tačke ugovora odnosile  na poslovni prostor apoteka Subotica. Kao da je predmet ugovora samo poslovni prostor, a ne i radnici Apoteke Subotica, njih 62.

Udeo lokalne vlast u problemima koji su nastali je veliki, jer nije napravljena ozbiljna analiza. Da li će tri apoteke koje ostaju u sastavu Apoteka Subotica nastaviti proizvodnu delatnost i ako hoće da li je radna snaga koja ostaje da radi u Apoteka Subotica prilagođena tom zahtevu? Da li je Galen farm u obavezi da prodaje njihove proizvode na koje su građani Subotice već  navikli, kupujući ih godinama? Kakav je plan Grada Subotice posle isteka zakupa od 15 godina? Da li se tada radnici vraćaju u svoju matičnu firmu Apoteka Subotica, a ugovor sa Galen farmom raskida, jer bi tada već bila rešena dugovanja Apoteke Subotica? Zašto je apoteka ispod gradske kuće prepuštena Galen farm, koja je i jedan od simbola grada Subotice?

Ako grad Subotica pregovara sa poveriocima i dugovanja odlaže na rate,  zar  nije isto tako mogao da pregovara kao garant u ime Apoteke Subotica i da ona iz svojih sredstava zaradi i plati dugovanja?

Puno pitanja za lokalnu vlast koja se i u ovoj sumnjivoj javnoj nabavci pokazala nesposobnom.

GrO Dveri SuboticaKOMENTARI

 1. Komandant Sava kaže:

  Baš su “originalne” ove zveri, kako po saopštenjima tako i po flajerima i plakatima.

 2. Mile kaže:

  Nikad Robom !

 3. Bivši kaže:

  Plagijat članka Grada Subotice od pre par nedelja od autora Nikola. Dveri ne mogu same da napišu nešto?

 4. Savršeni kaže:

  Divno i bajno sapoštenje ali ne razumem tj. nisam pročitao izjavu/izjave nekog od radnika koji su po Dverima navodno ugroženi preuzimanjem apoteka od strane Galen farma…!?

 5. Mackica kaže:

  Svi zaposleni su zbrinuti, a ovima iz kombi stranke, ocigledno ni to nije dovoljno

 6. Flavio kaže:

  Dveri su promašile suštinu a to je da su radnici zbrinuti bez obzira na promenu vlasničke strukture.

 7. Velizar Gvozdenović kaže:

  Pa dobro Martiću, jesi ti sad veći sindikalac od Huđija? Da li su se javili neki radnici Dverima da podele svoje utiske kako nisu zaštićeni? Voleo bih da meni neko garantuje posao na 15 godina! Uvek će biti za apotekare posla, potpuno je nebitno koja apotekarska kuća je u pitanju, a ova je valjda najgora jer je srpski kapital?

 8. Ljubica kaže:

  Dveri… znate ono kada neko govori sam za sebe, u najgorem mogucem smislu.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =